
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
İŞİNİN EHLİ HEKİM OLMAK
Tıp alanında, etik değerler, M.ö 1900’ lü yıllara dayanır. Kuşkusuz, bu anlamda işlev yönünden, kalıcı olmuş, tarihsel belge Hipokrat’ın geliştiği ileri sürülen, "Hekim Andı"dır. Zamanımız da ise etik değerleri, genelliklede "İLKE", "STANDART" ve KURAL" lar düzenlemektedir.
Ayrıca hekimler, işinin ehli olmalıdır. Ancak işinin ehli bir doktor olmak için, sadece deneyim ve bilgi sahibi olmak, yeterli değildir. İşinin ehli doktor, her şeyi bilen, kendisi çözen kişi de değildir. Tam tersine, bildiğini çok iyi bilen, iyi gözlem yapan, her zaman güven ve ihtiyaç duyulan, kişidir,
Bugünde ülkemizde, mesleğinde söz sahibi, başarılı, işinin de ehli hekim ve tıp bilim adamlarımız vardır. Bu insanlarımız, toplumda sürekli hatırlanır, Bu insanlarımızdan biri de ESOGü Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden olan, şimdi de GüRLİFE Hastanesinde de görev yapan, Sayın Prof. Dr. Enver İHİTİYAR’ dır.
Sayın Prof. Dr. Enver İHTİYAR’ ı, Tıp fakültesi Dekanı iken tanımıştım. Tıp Fakültesi Dekanı olduğu dönemde, tıp fakültelere, örnek teşkil edecek, Ar-Ge çalışmaları yanında, sağlık alanın da Eskişehir ve bölge açısından, önemli projeler ve gelişmeler vardı.
Bu çalışmaları, sağlıklı toplum ve insan açısından, hayati görmüştük. çünkü “SAĞLIK”, mutlu bir hayatın, önemli bir parçası olup, en büyük zenginliktir. Bir toplumun, sağlıklı ve iyi yetişmiş insan gücüdür.. Bugün, Tıp dünyasındaki teknolojik gelişmelerle birlikte, birçok hastalığın tedavisi mümkün olmaktadır. O günlerde, Tıp Fakültemizin, bunun bilincinde olduğunu da tanık olmuştuk.
Sayın İHTİYAR’ ın, döneminde, ESOGü Tıp fakültesi, dünyadaki tıp alanlındaki gelişmeleri yakından takip ediyor. Bu gelişmeleri, bünyesine taşıyarak, sunduğu hizmetlerde kalitesini sürekli olarak, geliştirmeyi hedefleyerek, hasta tanı, teşhis, bakım ve güvenliğini, en üst seviyeye çıkarmak içinde, ciddi gayret ve çaba, gösteriliyordu.
Sayın Prof İHTİYAR döneminde, ESOGü Tıp Fakültesi, araştırma, geliştirme, inovasyon doğrultusunda önemli adımlar attı. Bu alandaki, hedefler ve projeler gerçekleşti mi bilmiyoruz ama emekli olması, Tıp Fakültesi açısından, büyük kayıp olurken, GüRLİFE Hastanesi ve hastalar açısından bir şanstır.
Yenilikçi, sempatik ve insanı rahatlatan, yaratıcı, sabırlı, pratik, düzenli ve dinamik, yapısıyla da örnek bir tıp adamıdır. Tıp Fakültesinde, öğretim görevli olması ise öğrenciler için, büyük bir şanstı.
Yalnız bir tıp adamı olarak değil, insan olarak da örnek alınacak bir insanımızdır.. İşinin, ehli de bir hekimdir. Sistemli bir şekilde, fikri faaliyetlerde bulunan, eleştiriye açık, bildikleri doğrulardan taviz vermeyen, söylemekten de çekinmeyen, bir yapıdadır. Bugüne kadar da onlarca hastayı, tedavi etmiş, sağlığına da kavuşturmuştur.
Sayın Prof. Dr. Enver İHTİYAR için, hekimlik, bir yaşam biçimidir. Gerektiğin de az eğlenir ve daha çok çalışır. En önemlisi de yaşanılan, yoğun stres tahammül eder. Sabah akşam, hastalarını mutlaka ziyaret eder.
çok iyi bir gözlemcidir. Hasta ve yakınlarını, çok iyi dinler. Hastayla empati kurar. Tarafsız hareket eder. Her hastaya ve yakınına eşit davranır. Sorumluluklarının, yükümlülüklerinin, yapabileceklerini ve yapılabilecekleri, hasta ve yakınları sürekli paylaşır. Babacan ve kontrol edicidir. Hasta ve yakınlarına, dostane yaklaşımı, sevecen tavrı ve davranışı ise örnek teşkil edecek niteliktedir.
Sayın Prof. Dr. İHTİYAR, hastalarını tedavide, her türlü tıbbi teknolojiden yararlanıyor. En önemlisi de neyi, nasıl, ne kadar sürede yapacağını, risk ve tehlikelerini, yakın, uzak yan etkilerini, başka seçenekler olup olmadığını, sonuçta nelerin meydana geleceğini, yaşamının bu süreçte nasıl etkileneceğini, tüm ayrıntıları ile anlatıyor.
Sayın Prof. Dr. İHTİYAR’ a göre, yetenek, bilgi ve tecrübe, yetkinliğe doğru kademe kademe gelişen ve birbirini besleyen olgulardır. Biri olmadan, hekimlik eksik kalır. Yani mesleklerde, yetkin olmak için, kişisel özelliklerle birlikte, yetenek, bilgi, tecrübe ve yaratıcılık gerekir. Buna sahip olan, her insan mesleğinde başarılı olur
Sayın Prof. Dr. iHTİYAR, hastalarına, hastalığının, ne olduğunu, nasıl tedavi edileceğini, tedavi ve ameliyat sırasında ve sonrasında neler yaşanabileceğini, iyileşmesi için yaşantısında nelere dikkat etmesi gerektiğini, ayrıntılı ve kişinin anlayabileceği bir dille anlatır. Hastası, umutsuz hasta da olsa güven içindedir.
Sayın Prof. Dr. İHTİYAR, çalışma alanlarında, verimlilik, yenilik ve kalite gibi, performans boyutlarını, birlikte değerlendirmektedir. özellikle de alanındaki verimliliğin, hem nicel, hem de nitel boyutları olan bir kavram ve bir yaşam felsefesi olarak kabul etmesi, mesleğine ilgi duyması ve yaptığı işi sevdiğini söylemesi, özellikle de icraatı genç nesillere örnek teşkil edecek niteliktedir.
Sayın Prof. Dr. Enver İHTİYAR’ ı kutluyoruz.