
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
KABA KUVVET HİÇBİR ŞEYİ ÇÖZMEZ
Eskişehir Ziraat Odası Başkanı Sayın Hüseyin Ünal, 40 çiftçiyle birlikte, Ticaret Borsası'nı basması, yerel ve ulusal bazda eleştiri konusu oldu. Özellikle de Sayın Halil İbrahim Yıldırım adlı tüccara, herkesin gözü önünde tokat atması tepki ile karşılandı.
Sayın ÜNAL' ın, Ticaret Borsa basma nedeni ise, ürünlerin açık artırmada düşük fiyattan satıldığı iddiasıydı. Oysa Türkiye' de serbest piyasa ekonomisi uygulamada. Üstelik tüccarlar, çiftçinin ürünü zorla değil, açık artırma ile alıyorlar. Hal böyle olunca da Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Ünal' ın, Ticaret Borsası' nı basması, üstelik bir tüccara tokat atmasının, ne mazereti ne kabul edilir bir tarafı vardır.
Sayın ÜNAL, sorumlu arıyorsa, önce Ziraat Odalarının ve çiftçinin icraatını sorgulamak zorundadır. Çünkü Ziraat Odaları ve diğer çiftçi örgütleri, üyelerine pazar bulsa, daha sonrada pazara göre de ürün planlaması yapmış olsa idi, çiftçiler, arzu etmediği fiyattan ürününü satmazdı. Sayın ÜNAL, planlamayı ve çalışmayı değil de şiddeti seçerek, hiçte hoş olmayan bir görüntü sergilemiştir.
Ayrıca Eskişehir' de, tarım iki ürüne dayanır, "HUBUBAT" ve "ŞEKER PANCARI". Bu iki ürün de, "HALKIN EKMEĞİ" bakış açısıyla, İktidarlarca, siyasi çıkar için sürekli fiyat baskısı altında tutuldu. Uluslararası pazara açık olmadığı içinde, kaynak yaratılamadı. Üstelik siyasi iktidarlar, ürünlerde maliyet ve fiyat ilişkisini hiç dikkate almaksızın iki temel ürüne istenen taban fiyatı vermediler. Bu durum karşısında, ne Ziraat Odaları, ne de çiftçiler yeteri kadar, tepki göstermediği gibi, mücadele de etmediler. Üstelik Türkiye genelinde ve Eskişehir' de, kırsal kesimin tamamına yakını, bu iktidar partilerini tercih ederek, icraatlarına onay verdiler.
01 Temmuz 2009 tarihinde, Eskişehir'de, Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından, ıslah edilmiş kurağa dayanıklı buğday arpa çeşitleri, yazlık mercimek, tüm nohut çeşitleri ve Macar fiği, aspir üretimde bulunan, buğday çeşitlerinin gösterildiği, "TARLA GÜNÜ" düzenlemişti. Ziraat Odaları, "Tarla Günü" ne, davet edildi mi bilinmez ama Eskişehir ve ilçe ziraat odalarından, tek kişi olmadığı gibi, arzu edilen sayıda çiftçi de yoktu.
Öte yandan görevimiz olmadığı halde, Eskişehir' de, "ORGANİK TARIM", ürün planlaması ve yerli tohumların muhafazası ve geliştirilmesi ile ilgili olarak, Vali Yardımcısı Sayın Mustafa ÖZER ve Tarım İl Müdürü Sayın GÜMÜŞ' le, sürekli görüşüyoruz. Bu alanlarda Eskişehir'de, çalışma yapılmasını da sürekli istedik. Sonuçta da Tarım İl Müdürlüğü, Sivrihisar' daki yerli tohumlar için, çalışma başlattı.
Peki, aynı duyarlılığı, niçin Ziraat Odaları göstermiyor?
Yine hatırlıyorum da İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası'nın ortaklığıyla düzenlenen 'Ege Tarım Zirvesi'nde tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunlara çözüm yolları aramıştı. Pekâlâ, Eskişehir'deki il ve ilçe Ziraat Odaları tarafından da kent tarımının, dünü, bugünü ve geleceğini değerlendiren ve sorunlarına da çözüm yolları arayan, proje üreten, bu tür toplantılar yapılabilirdi.
Ayrıca Ziraat Odaları, çiftçinin ürününün, hak ettiği değerle satılması istiyorlarsa, Türkiye' de ve Eskişehir' de, pazara göre, ürün planlaması yapılmasına yardımcı olmalı, özellikle de dünyadaki çiftçilikle ilgili gelişmeleri çiftçilerin hizmetine sunulmalıdırlar.
Aslında geçmiş yıllarda, Eskişehir' de tarımla ilgili çok önemli hedefler belirlendi. Nitekim ESO Başkanı Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU döneminde, "Tarımın sanayiye kaynak aktarır bir yapıya kavuşturulması" hedef olarak kararlaştırılmıştı. Ancak daha sonra gelen ESO yönetimleri, bu hedefi göz ardı etiler. O yıllarda düşünülen, ürün çeşitlendirilmesi gerçekleştirmiş olsa idi. Bugün tarımdaki pek çok sorun da çözülmüş olacaktı.
Yine O yıllarda, Eskişehir ovası, DSİ' nin, sulama projelerinden sonra, endüstri bitkilerinin yetiştirilmesi için çok elverişli bir bölge durumuna gelmişti. Örneğin, bölgenin doğal ekolojisine yatkın olan "ASPİR" Eskişehir' de yetiştirilmesi durumunda, daha iyi sonuç alınabilecek olan "AYÇİÇEĞİ" ,gündeme gelmişti. Bu hedefler de askıda kaldı.
İl ve ilçe, Ziraat Odaları, Eskişehir' de, tarım ürünlerinin, hak ettiği fiyata satılmasını istiyorsa, istiyor. Eskişehir' de, ilgili kurum/kuruluşlarla işbirliği yaparak, modern tarım teknolojilerinin yaygınlaşması konusundaki çabalar arttırılmalı, özellikle çiftçi eğitim programları, etkinleştirilerek çiftçilerin tarımdaki gelişmelerden ve modern teknolojilerden bilgi sahibi olmaları sağlanmalıdır.
Ayrıca çiftçiler, Ziraat Odaları dışında da mutlaka örgütlenmelidir. Bu sayede girdilerini ucuza temin edip, ürünlerini sebze-meyve hallerine ve marketlere değer fiyatına satma olanağı bulabilirler.