
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
KALİTELİ YAŞAM İÇİN DİŞ SAĞLIĞI
Diş ve ağız sağlığı, çok önemlidir. Çünkü bedensel hastalıkların çoğu, özellikle de son derece hassas olan sindirim organı ile ilgili hastalıkların çoğu, ağız ve diş sağlığı ile ilgilidir. Diş sağlığı, insana sağlığını korumada, çok önemli bir etken konumundadır. Çiğnemek dişler vasıtasıyla gerçekleşmektedir. Çiğnemek sindirim organının doğal çalışmasının sürdürülmesini garantiler ve neticede de insanın sağlığına çok ciddi katkıda bulunur.
Dişlerimiz, besinlerin parçalanması ve öğütülmesi görevlerinin yanı sıra, konuşmada ve görünümde estetik açıdan önemli bir rol oynar. Ancak dişlerin, bu görevlerini tam olarak yapabilmeleri için, bakımlarına büyük özen gösterilmesi gerekmektedir. Üstelik dişlere yapılacak bu bakım, kişinin pek çok hastalıktan da korunmasına bir vesile olacaktır. Dişlerin eksik olması durumunda, bazı sesleri çıkarmada, yiyecekleri ısırmada veya çiğnemede zorluk yaşanması, dişlerin ne denli önemli işlevleri olduğunun da açık delilidir.
Ayrıca ağız ve dişler, sindirim sisteminin başlangıcıdır. Bütün besinler, ağız yoluyla alınır. Alınan besinler, ağızda bulunan dişler yardımıyla sindirime hazırlanır. Bu nedenle dış ortamla ilişkili olan ağız ve dişlerimizin, sağlıklı olması oldukça önemlidir. Ağız ve dişlerin sağlığı için, öncelikle temizliğine önem vermelidir.
İslam Dini de diş sağlığına, büyük önem verdi. Nitekim Allah Resulü (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Eğer ümmetime zorluk ve meşakkate düşmeseydi, şüphesiz her namazda dişlerini fırçalamalarını emrederdim" buyurmuştur.
Elbette AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HASTANESİ' nde çalışanların, işinin ehli olması, hem sağlık kurum/kuruluşu, hem de hasta için önemlidir. Hastanın istek, memnuniyet ve beklentileri, hizmet kalitesinin değerlendirilmesinde, önemli faktörlerdir. Hasta perspektifi, özellikle de memnuniyeti, sağlık hizmet kalitesinin, en önemli belirleyicisidir. Bu alanda, sağlık personeline ciddi görevler düşmektedir. Çünkü sağlıkta, kaliteyi ve müşteri memnuniyetini, artırabilmek için, sağlık personeline de büyük iş düşmektedir. Nitekim sağlık sektöründe " KALİTE", nitelikli, eğitimli, bilinçli, vicdanlı, sağlık personeli ile orantılıdır.
Ayrıca Sağlık hizmetinin, dengeli, ulaşılabilir, sürekli, kaliteli ve en üst düzeyde verilmesi esastır. Sağlık Literatürün de başarı ise, hekimi, hemşiresi ve diğer sağlık çalışanlarının, bir ekip ruhu içinde hizmet vermesi ile de orantılıdır. Bu takım da "HEMŞİRE" nin, müstesna bir yeri var.
DİŞ HEKİMLERİ, ağız boşluğunun ve diş sağlığının korunması, diş ve diş etleri hastalıklarının tedavisi, diş ve çene ameliyatları ile protez yapımı konularında görev yapar. Diş hekimliği, el ve parmak becerisi, uzay ilişkileri yeteneği ve estetik görüşü gerektirmektedir. Bir diş hekimi, hastaları ile iyi ilişkiler kurabilmeli, onların güvenini kazanabilmelidir. Bunun için de diş hekimi sabırlı, hoşgörülü, güler yüzlü olması ve insanlara içten ilgi duyması, ayrıca bir diş hekiminin uzun zaman ayakta çalışabilmesi için bedence güçlü olması da gerekir.
Elbette diş sağlığında, diş teknisyenleri de önemlidir. Diş hekiminin kendisine verdiği ölçülere göre hastanın eksik olan diş ve ağız dokularını tamamlayan ve düzenleyen, protez ve diş köprülerini yapar. Diş Protez, Teknisyeni, el becerisine sahip, Göz ve ellerini eşgüdümle kullanır. Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme yeteneğine ve estetik görüşe sahiptir.
Diş ve diş eti hastalıkları, koruyucu tedbirlerle önlenebileceği hususuna dikkat çekerek, yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen bu hastalıklardan korunmada, oral hijyen eğitimi ile diş fırçalama alışkanlığının, hatırlatılması ve olası ağız ve diş hastalıklarının tespiti amacıyla ilköğretim okullarında Ağız ve Diş Sağlığı Taraması yapılması şarttır.
Eskişehir, diş sağlığı ve tedavisi açısından, AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HASTANESİ ile şanslı iller arasındadır. Hastanede, hizmetler nitelikli, randevular günlük. Kuyruk yok. İşlemler çok kolay. Hastalarla ilgili tanı, teşhis ve tedavide zaman yeterli. Doktorların ve personelin, hastaya karşı tutumları örnek teşkil edecek niteliktedir.
Hastanede, çalışma ve yaşam ortamları, fiziksel ve psikolojik koşullara uygundur. Hastanenin, "PARK SORUNU" yoktur. Hastaların oturacakları koltuklar, hastaların, anatomik özellikleri gözetilerek düzenlemiş. Hastanenin aydınlatması optimum görüşü sağlayacak biçimdedir. Hastane de ergonomik iş akışları sayesinde, doktor, hemşire ile diğer yardımcı ve destek personeli, tıbbi olumsuzlukları ortadan kaldırıyor.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HASTANESİ' nde, sunulan hizmet yelpazesi, tıbbi hizmetler, yardımcı tıbbi hizmetler ile idari ve mali hizmetler olarak, sınıflandırılmış, Genel temizlik, bakım, onarım, hijyen, yemekhane gibi değişik hizmetler, örnek teşkil edecek niteliktedir.
Kutluyoruz.