4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

KARİYER YOLCULUĞU...

Kariyer yolculuğu, Yeni bir kavram değil. Yıllardır gündemde; ancak çağımızda, biraz daha önem kazandı. Teknoloji, düşündüğümüzden ve takip edebildiğimizden daha hızlı ilerliyor. Bu değişimle, iş yapma biçimi, yaşam tarzı, alışkanlıklar, davranışlar ve düşünceler farklılaşıyor. Bu değişim ve gelişmeleri, takip edebilen ülkeler ve insanlar, geleceğini, daha iyi şekillendiriyor.
TEGV, bunun farkındadır. Bu nedenle de 'Eğitim Parkları'nda, çocuklarımız için gereken tüm mekânsal ve teknolojik olanakları sağlama gayreti içindedir. Çocuklar, TEGV' in, eğitim parklarında çeşitli projeler, bilgisayar ve internetle tanışıyor; tiyatro, müzik, resim alanlarında becerilerini geliştiriyor. Eğitim Parkları'nın, kapalı alanlarında eğitim desteği alabileceği etkinlik odaları ve çok amaçlı büyük toplantı salonları bulunuyor. Açık alanlarda ise spor sahaları ve yeşil alanlar var. Çocuklar buralarda basketbol, voleybol, futbol gibi spor etkinliklerinden yararlanabiliyor, etkinlikler dışında kalan zamanlarında arkadaşları ile birlikte olabiliyor, sosyal ilişkiler kurma imkânı buluyorlar.
Son aylarda ise TEG, "Kariyer Yolculuğuma Başlıyorum Programı" ile dikkat çekiyor. VİSA işbirliğiyle yürütülen "Kariyer Yolculuğuma Başlıyorum Programı" nın hedefi, çocuklarda, kariyer bilincinin gelişmesi yönünde, doğru alt yapıyı kurmak, keşfetmelerine katkı da bulunmak, meslekler dünyasının çeşitliliği ve mesleklerin birbirleriyle bağlantılarını fark etmelerini sağlamaktır. Çocuklarımızın küçük yaşlarda kariyer yolculuğuna başlaması ise ülke ve kendi yaşamları açısından büyük bir şanstır.
Bu etkinlik nedeniyle, Ziya Gökalp İlköğretim Okulu' nda bir kısım öğrenciler ile öğretmeler gününde bir araya geldik. Çocukların kendilerini ve meslekleri tanıma ve karar verme becerilerini geliştirmeleri amacıyla yapılan etkinlikte, "ÖĞRETMENLİK" mesleği tanıtıldı. Meslekle ilgili sorulara da cevap verildi. Öğrenciler, anlatılanları, pür dikkat dinledi. Meslekle ilgili olarak da isabetli sorular sordular.
Ayrıca ATATÜRK EĞİTİM PARKI' nın, etkinliği, Ziya Gökalp İlkokuluna taşıması, özellikle de "Öğretmenler Günü"nde, öğretmenlik mesleğini tanıtması, anlamlı oldu. İlgi de çekti. Etkinlik sonunda, öğrencilerin, övgü dolu sözleri, memnuniyetleri, öğretmenlik mesleği ile ilgili düşünceleri, görülmeye değerdi.
Gönül ister ki bu tür etkinlikler, TEGV tarafından, diğer tüm okullarımızda gerçekleştirilsin. Çünkü çocuklarımızın, kariyer yolculuğuna, çok küçük yaşlarda başlaması, hem ülke ve insanımız, hem de meslekler açısından, faydalı olduğu gibi, hizmet sektöründe verim ve performansı da artıracaktır. Hatta ülkemizde, işgücü planlaması da kendiliğinden gerçekleşecektir. Bu programlarla, insanlarımız ve çocuklarımız, yaşama mutlaka ışıklı bir pencereden bakacak, Bu bakışta da engin bir mutluluk, bir iç zenginliği olacaktır. Ancak fedakârlık, güven ve kararlılık için, hayattan ve yapılan meslekten, zevk almak ve yaşama sevincini yakalamak için de sevgi eğitimi gerekecektir.
Diğer yandan etkinliğe katılan öğrencilerin, anlatılanlara, katkıda bulunmaları, neyi ve niçin öğreneceklerinin farkına varmaları, konu ile soru sormaları, konuyu, doğrudan doğruya öğrenme gayretleri, görülmeye değerdi.
Aslında davranışın esası, tutumlar ve güdülerdir. Her hangi bir konuyu öğrenmeye karşı güdülenmeyen bir kimsede, ne tutumlar oluşur, ne de davranışlar gelişir. Bu nedenle de öğrenciler, bir konuyu, niçin öğreneceklerinin bilincine varmaları gerekir. Bu onun, konuya karşı güdülemesini sağlar. Etkinlik süresinde, öğrencilerin bu duruma özenle uymaları "Kariyer Yolculuğuma Başlıyorum Programı"nın, kariyer yolculuğunda ve meslek seçmede ne kadar isabetli bir etkinlik olduğunu da göstergesi idi.
Elbette kariyer yolculuğunda, aileye de ciddi görevler düşmektedir. Ailede bu yolculukta düşündükleri meslekleri, dayatma yerine, çocuklarının, teknoloji ve mesleklerle ilgili düşüncelerine saygılı olmalı, teşvik etmeli ve rehberliği de ön planda tutmalıdır.
Ne var ki velilerin, büyük bir kısmı, geçmişte gerçekleştiremediği özlemlerini, veya çocuklarının kendilerinden daha iyi bir yaşam sürmelerini istemleri ve ülkemizde en geçerli meslekler statüsü yüksek olarak düşünülen, mesleklerin seçilmesinde yarar olduğu biçimindeki yanlış görüşleri, çocuklarımızın kariyer yolculuğundaki en önemli engeldir.
Şu bir gerçek ki ülkemizde, teknolojinin gelişmesindeki ve meslek seçmedeki önemli engel ve etkenler, hep göz ardı edildi. Politik, toplumsal ve ekonomik, etmelerin yanı sıra, çocukların yakınları ve eğitim sitemi de kariyer yolculuğunda, insanımızı olumsuz bir şekilde etkiledi. Sonuçta da, bu olumsuz tablo, insanımızı mutsuz ederken, ülkemizin kalkınmasını da engelledi. Ancak Kariyer Yolculuğuma Başlıyorum Programı", tüm bu olumsuzlukları ortadan kaldıracak niteliktedir.
Sayın AYDINMAKİNE ve ekibini kutluyoruz...

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi