
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
KAYIT PARALARI İADE EDİLMELİYDİ
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nin, iki yıldır, 1. 300 000 kayıtlı öğrencisinin, üniversiteye harç parası olarak ödedikleri paranın, geçen yıl YÖK 500, milyonuna, bu yılda Maliye Bakanlığı, 450 milyon olmak üzere. yaklaşık 1.milyar Tl.' sine el konuldu. El konulan, para bütçeye gelir kaydediliyor.
Bu paranın, bütçeye aktarılması için, TBMM Plan Bütçe Komisyonunda gerekli değişiklikler, CHP'li milletvekilleri karşı oy kullanmalarına rağmen, AKP'li komisyon üyeleri tarafından kabul edildi. Hülasa AÖF' nin, kayıt parasını dolaylı vergiye dönüştürüldü.
Bu paranın, hazineye gelir kaydedilmesinde, YÖK ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nin de sorumluluğu vardır. Çünkü Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, tamamına yakını yoksul ve sabit gelirli öğrenci olan insanlarımızdan, fazla para aldı. Veya topladığı paraları ile eğitimin kalitesini yükseltmek için, gerekli olanakları yaratamadı.
Geçmişte, Açıköğretim Fakültesine, kayıt yaptıracak bir kız öğrenci bir kurum idarecisinin odasına ağlayarak girdi. Babasının felçli ve evlerinin de kira olduğunu, o nedenle de kayıt parası temin edemediğini, ancak AÖF' ye mutlaka kayıt olmak istediğini söyledi. Kendisine, parayı temin edeceğimizi söyledik. Öncelikle Açıköğretim Fakültesi' ne telefon ederek, yoksul öğrencilere kolaylık gösterilip, gösterilmediğini sordum. İlgili Bayan Dekan Yardımcısı, Fakültenin kesinlikle, böyle bir uygulamasının olmadığı söyledi.
Aynı teklifi, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına götürdük. Yönetim kurulunun kayıt parası verilmemesi hususunda, kararını gerekçe göstererek geri çevirdi. Vali yardımcısı araya girmesine rağmen, para aynı gerekçe ile temin edilemedi. Sonun da aramızda para toplayarak, kız öğrencinin, kaydını yapılmasını sağladık.
İki yıldır, hazineye gelir kaydedilen para, bu şartlarda toplanıyor.
Devletin görevi, bu şartlarda toplanan paraları, dolaylı vergiye dönüştürmek değil, fazla toplanan paraları, hak sahiplerine iade edilmesini ve gerektiği kadar kayıt parası alınmasını sağlamaktır. Geçen yılda, aynı tablo yaşadığı halde, YÖK, haksız olarak alınan paralara, niçin müdahale etmedi veya öğrencilerden gerektiği kadar kayıt parası alınmasını sağlamadı bilinmez ama bu tablo, hukuk devletine ve YÖK' e yakışmıyor.
Ayrıca Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi'nin, Stratejik planı olup olmadığı bilinmiyor. Böyle bir plan olsa, bu tablo yaşanmazdı. Çünkü Stratejik Planlama yapılması anlayışı; Dünyanın ve ülkemizin yaşadığı koşullar, kaynak kıtlığı, krizler vb. nedenlerle daha da önemli bir konuma gelmektedir.
Stratejik Planlama, bir yandan kurumun vizyonunu ve misyonunu açıklayan ve yansıtan bir doküman iken; öte yandan, kurumsallaşmayı destekleyen ve yönetimi bağlayıcı sonuçlar yaratan, bir katkı haline dönüşmektedir. Diğer bir ifade ile; stratejik planlama anlayışı ile stratejiler, amaçlar ve hedefler kayıt altına alınırken, hem birimler arası eşgüdüm ve anlayış birliği oluşturulmakta, hem de çalışanlar için, önceliklerini yöneltecekleri referans noktaları sağlanmaktadır.
Öte yanda 22 Eylül 2011/ tarihli YÖK Başkanlığından Harçlar ile ilgili yeni bir duyuru yayınlanmıştı. Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığından Bütün üniversite rektörlüklerine bir genelge gönderildi. Bu genelgeye göre, Yeni düzenleme açıklanıncaya kadar öğrencilerden harç alınması durdurulmuştu.
Üniversitelerin, okulu uzatan öğrencilere ilave mali yükümlülük getiren katkı payı ve öğrenim ücretine (harç parası) Yüksek Öğretim Kurulu düzenleme yapacağını açıkladı. YÖK, üniversitelere gönderdiği genelgede, ilgili kanun değişikliğinin gerçekleşeceği tarihe kadar öğrencilerden, alınan fazla ücretlerin bekletilmesini istedi.
YÖK' ün, kararı orta iken, iki yıldır hazineye gelir kaydedilen paralar niçin bekletilmedi bilinmez ama öğrencilerin hakkı olan para YÖK ve hazineye gelir kaydedildi.
Ayrıca YÖK, düzenleme yapıldıktan sonra, öğrenim ücretini fazla yatıran öğrencilere, geri ödenmesi gündeme gelebilecek demişti. Yasal düzenleme olmasa bile bir hukuk devletin de FAZLA YATIRILAN PARALAR, ÖĞRENCİLERE İADE EDİLMELİYDİ.
YÖK ve AÖF, yoksul ve sabit gelirli olan öğrencilerden, fazla tahsil edilen kayıt ücretinin alınmasından sorumludur. O nedenle de TBMM Plan Bütçe Komisyonu, fazla paralara hazineye gelir kaydedip, dolaylı vergiye dönüştüreceğine, Ya! fazla alınan paraların öğrencilere iadesi için, yasal düzenleme yapmalıydı; ya da soruşturma komisyonu kurarak, soruna kalıcı çözüm bulmalıydı.
İşin doğrusu da bu değil midir?