
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
KENT KONSEYİ
STGM' nin, Arama Konferansında, "Kent Konseyi' de konuşulmuştu. Katılımcılar Kent Konseyi'nin, pozitif ve negatif taraflarını gündeme getirdiler. Ancak Kent Konsey Başkanı' nın, Eskişehir halkı tarafından seçmesinin daha uygun olacağını söylemişlerdi.
Elbette arzu edilen gelişmeler, ne zaman gerçekleşir bilinmez ama siyasetin girdiği kurum/kuruluşlar, özellikle de kent konseyi gibi kuruluşlarda, sürekli sorun yaşanıyor. Oysa geçmiş yıllarda politikacıların yer almadığı, İzmir' de, hayata geçirilen, "DANIŞMA KURULU" ile ilgili gelişmeler ve alınan sonuçlar hala hafızamızdadır.
İzmir Anakent Belediyesi Başkanlarından, Sayın ÖZFATURA döneminde, dikkat çeken ve başarılı çalışmaları ile de beğeni alan, "Danışma Kurulu" İzmir'deki üniversite rektörleri, Bilim adamları, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanları, Teknik Meslek Odası başkanları, sanayiciler, tüccarlar, İzmir'in önde gelen şahıslarında oluşurdu. Partilerden il Genel ve Belediye meclislerinden, tek üye yoktu. Danışma Meçlisi, hiçbir siyasi konu ile uğraşmaz, Çalışma ve Programlarında, hiçbir şekilde amaç dışı konulara yer vermez, kişisel çıkarlar da görüşülmez ve tartışılmazdı. Çalışmaları ve aldığı kararlar ve İzmir'le ilgili tespitleri, değerlendirildiğinde, ne kadar isabetli bir kuruluş olduğu da hemen göze çarpardı. İzmir'deki bu tablonun, Eskişehir'de de gerçekleştirilmesini arzu etmiş ve sık sık köşemizde yansıtmış, hatta ilgililerle yaptığımız sohbetlerde, konuyu gündeme getirmiştik.
Kent konseyi ile ilgili olarak, köşemizde pek çok öneri yaptık. Hatta bazı illerdeki başarılı uygulamalardan da örnekler verdik. Siyasetçilerin ve bürokratların Kent Konseyi' ne iştirak etmesinin sakıncalarını da gerekçeleri ile paylaşmıştık.
Hatırlıyorum da Eskişehir' de, kent Konseyi kuruldu. Daha ikinci toplantı da kaygılarımızda, ne kadar haklı olduğumuz görüldü.
Siyasetçiler, Kent Konseyi' nde, görev aldığı zaman, olumlu sonuç alınamadığı gibi, var olan olumlu ortamda yok olur. Nitekim toplantının divan teşekkülü seçiminde yaşanan tartışmada, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, "Buraya iyi niyetle geldim ama baktım ki burada, bir parti çıkartması yapılmış. Bu hiç doğru değil. Belli bir ekip getirilmiş sadece oy kullandırılmak üzere. Yönetmeliğe göre bu derneklerin hangisinin uygun olduğu saptanmamıştır. Burası böyle kapkaç iktidar meseleleriyle işgal edilecek bir yer değil Burası kentin yararına çalışacak bir meclis. Daha şimdiden siyaset buraya girmiş durumda" diyerek haklı tepki göstermişti
Aslında Amerika' yı, yeniden keşfetmeye de gerek yok. Türkiye' de örnek alınabilecek Kent Konseyleri var. Ancak bunların hiçbiri dikkate alınmadığı gibi, Kent Konseyi Yönetmeliği'nin 8. maddesinde, kimlerin Kent Konseyi' ne katılabileceği de açıkça belirlendiği halde, buna riayet eden yok.
Nitekim Kent Konseyi Toplantısına, 450 kişi katılmıştı. Bu hususta, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekillerinden, Ahmet Süzer ise, "Ben 129 kişi katılsın anlayışına katılmıyorum. Eskişehir'de 550 dernek var; biz bunların 250 sine ulaştık. Bunların hepsinin burada bulunmaya hakkı vardır. Kentin vizyonunu belirleyecek kararlar alınacak burada alınan kararlar, Büyükşehir Belediyesi meclisinde yeniden oylanarak, karara bağlanacak. Büyükşehir Belediye Başkanı, ilk başta herkesi çağırsaydı, ben sonradan çağırmak zorunda kalmayacaktım." demişti. Bu sözler, amacın Eskişehir' in sorunları değil, siyasi olduğunun da bir göstergesidir.
Eskişehir, önümdeki dönem siyasi çıkar gözetmeden, Kent Konsey çalışmalarını daha dikkatli yapmak zorundadır. Çünkü Kent konseyi: Merkezi yönetimin, yerel yönetimin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve sivil toplumun ortaklık anlayışıyla, hemşerilik hukuku çerçevesinde buluştuğu; kentin kalkınma önceliklerinin, sorunlarının, vizyonlarının sürdürülebilir kalkınma ilkeleri temelinde belirlendiği, tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği ortak aklın ve uzlaşmanın esas olduğu, demokratik yapılar ile yönetişim mekanizmalarıdır. Ne var ki Eskişehir' de Kent Konseyi ile ilgili gelişmelerde, tarafsız bir strateji izlendiğini söylemek çok zordur. Nitekim geçen yıl yapılan Kent Konseyi toplantısında, amacın belli bir partinin egemenliğini sağlamak olmadığını kaydeden CHP Milletvekili Murat Sönmez, "Burası partilerin mücadelesine dönüşmüştür." diyerek bir gerçeği gündeme getirdi.
Eskişehir, Kent Konseyi çalışmalarını başarıya ulaştırmak istiyorsa, önce bu kuruluşta tarafsızlığını sağlamak zorundadır. Çünkü taraflı bir Kent konseyi' nin, Eskişehir' e hiçbir faydası olmadığı gibi, aldığı kararlar ve önerilerde, kamuoyu tarafından kabul görmeyecektir.