4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

Salı günü, Odunpazarı Belediye Başkanı Sayın SAKALLI, "KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ" ile ilgili basın toplantısı yaptı. Projenin, bugünü ve geleceği ile ilgili, net bilgiler verdi. 750 konut yıkılacak, İlk etapta, 1092 konut hak sahiplerine verilecektir.
Proje, Eskişehir'in zenginliğidir. Çünkü bugün toplumlar, zengin ve yoksul diye ayrılmıyor. Proje, bilgi ve teknoloji üretebilen veya üretemeyen diye tanımlanıyor. Toplumların, ülkelerin ve kurum/kuruluşların zenginliği de bünyelerindeki projelerle ölçülüyor. Şehircilikte öyledir. Kentlerin gelişmişliği, bünyelerindeki projelerle ölçülür.
Nitekim KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ, kentsel gelişmenin toplumsal ekonomik ve mekânsal olarak yeniden ele alındığı ve kentteki sorunlu alanların, sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi için, yıkıp yeniden sağlıklaştırma veya yeniden yapılandırma için proje üretilmesi ve uygulama yapılmasıdır.
Ayrıca Van depremi ile deprem sürecinin, gerektirdiği, kentsel, kamusal mekânların, kentsel yerleşmelerin ve yapı stokunun yeniden yapılandırılması, zorunlu hale gelmiştir. Yine sürdürülebilir Kentsel ve Bölgesel Yapılanma, Vizyon, Programlar, Stratejik öncelikler, Konutlar, Yeni Şehirler-kırsal ve Kentsel Yerleşmeler, Mekânsal Dönüşümler vs. uzun perspektif içerisinde gerçekleştirilmesi de zorunlu hale gelmiştir.
Çağımızda, en ideal şehirler ise ormanla iç içe ama aynı şekilde merkezi belli olmayan ve bütün şehir imkânları da yanı başında. Yani Şehir-kır antitezlerini, sentezleyebilmiş kentlerdir. 21.yüzyıl'daki enformasyon toplumlarının, daha fazla üretmek ve daha fazla tüketmek, değerlerine, yeni değerler ilave etmek, istek ve arayışı, öyle görülüyor ki "geleceğin şehri" ni belirleyici olacaktır. Ve geleceği şehri, bugünkünden, daha çok " insan için" "yaşanabilir" kentler olacaktır. Son yıllarda " Kentsel Dönüşüm Projeleri" ile bu imkânlar insanımıza sunuluyor.
Elbette KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ" ni, eleştiren kesimler de var. Bu kesimlere göre, Kentsel dönüşüm projeleri, kentin, sosyal, kültürel ve psikolojik çok yönlü ilişkilerini görmezden gelmekte, fiziksel mekâna estetik ve sermaye mantığıyla bakmaktadır. Ancak Karapınar Gecekondu Önleme ve Dönüşüm Projesi, bu kaygıları ortadan kaldıracak niteliktedir.
Eskişehir' de, sağlıksız ve plansız bir şekilde gelişme çoğunlukla da politik kaygılarla ve popülist politikalarla hareket eden, yerel yöneticiler ve yerel siyasetçilerden tutum ve davranışlarından kaynaklandı. Mücavir alanların dar tutulması sonucu, mahalleler imar planlarlı dışında gerçekleşti. Sonuçta da Kent uygunsuz ve plansız gelişti ve büyüdü.
Eskişehir' in, doğru şehirleşme için, çok geciktiği söylenecektir. Ama bu dönüşü olmayan bir yol da değildir. Yeter ki kentte çağdaş şehircilik kriterleri daima rehber ve hedef alınsın, dünün, bugünün ve yarının, şehirleşme serüvenleri tam idrak edilebilsin ve bu idrakin ışığında, kararlı adımlar ve isabetli projeler yapılabilsin.
Son yıllarda ise Eskişehir' de, şehircilikle ilgili önemli gelişmeler var. Özellikle de "KENSEL DÖNÜŞÜM" projeleri, kentin çehresini değiştirebilecek niteliktedir. Bu projelerden biri de Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Eskişehir'in kentsel dönüşüm projesidir.
Alanönü, Karapınar, Huzur ve Erenköy mahallelerini içine alan, bin 536 konutluk Karapınar Gecekondu Önleme ve Dönüşüm Projesi kapsamında, 5 yıldızlı otel alanı tahsis edilecek, kültür ve kongre merkezi ile alışveriş merkezi yapılacak. Bölgeye de çağdaş kent statüsü kazandıracaktır.
Bu proje ile Eskişehir, çağdaş şehircilik kıstaslarını yakalayacaktır. Özellikle de Odunpazarı Belediyesi'nin, projeye toplum katılımını sağlaması, projenin gerçekleşmesinde en büyük etken oldu. Karapınar Gecekondu Önleme ve Dönüşüm Projesi'nin, daha önce yapılan benzer projelerden farklı olarak, gecekondusu yıkılacak olan vatandaşlar, yeni evleri yapılıncaya kadar eski evlerinde oturacak.
Ayrıca KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ" kapsamında, konut alanlarının yanı sıra, 20 hektarın üstünde yeşil alan yapılacaktır. Bölgede ayrılacak olan yeşil alanların, Avrupa ortalamasının 2 katı olarak planlanması ile Şehir-kır antitezlerini, sentezleyebilmiş bir bölgede yaratılacaktır.
KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ ile bölgede, açık ve kapalı gösteri alanları seyir terasları, dinlenme alanları, çocuk oyun alanları, spor alanları, aktif ve pasif su öğeleri, yürüyüş ve bisiklet parkurları, kapalı-açık botanik bahçeleri olacak. Çok amaçlı salonlar ve alışveriş merkezi ile otel alanın ulaşılabilirliğini desteklemek amacıyla yatay ve dikey asansörler de yer alacak. Bölgeye, Boğaziçi Köprüsü'nü andıran bir de köprü yapılacak.
Hayırlı olsun...

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi