
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
KOCATEPE STAJ KONSORSİYUMU
Anadolu üniversitesi Rektörü, Sayın Prof. Dr. Şafak Ertan çomaklı’ yı ziyarette, eğitimde kaliteyi, üniversite- sanayi ve kurum/kuruluşlarla, işbirliğini, sağlamakta, özellikle de Ar-Ge çalışmalarında, kararlı görmüştük.
Sayın Prof. Dr. çOMAKLI, bu hedefini, daha da büyüttü. Eğitimin, yanı sıra üniversite-sanayi iş birliğiyle yürütülen, Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) faaliyetlerine de oldukça önem veren, Anadolu üniversitesi, Afyon Kocatepe üniversitesinin, yürütücülüğünü üstlendiği,” Kocatepe Staj Konsorsiyumunun” paydaşları arasında, yer alarak, yeni bir iş birliğini daha, hayata geçirmiş oldu.
Anadolu üniversitemizin, koordinatörlüğünde yapılan işbirliği, . Osmangazi üniversitesi, Kütahya Dumlupınar üniversitesi, Afyon Kocatepe üniversitesi ve Eskişehir Sanayi Odası ortaklığında yürütülmekteydi. Bu proje, gayet başarılı bir şekilde devam ediyor.
Anadolu üniversitesinin, paydaşlar arasında yer aldığı konsorsiyumda, ayrıca Eskişehir Osmangazi üniversitesi, Kütahya Dumlupınar üniversitesi, Eskişehir vve Afyon Sanayi ve ticaret odalarında bulunması, Kocatepe Staj Konsorsiyumunu daha güçlü yapacaktır.
Yine Sayın Prof. Dr. çOMAKLI’ nın, söylediği gibi, Bölge ve kültür yapısı itibarıyla birbirine yakın, iki üniversite ve şehrin, yer aldığı, böyle bir konsorsiyumun, kentler, öğrenciler ve üniversitelerin personeli, açısından, oldukça faydalı olacaktır.
Bu işbirliğini, önemli kılan diğer bir durum da uygulayıcılar olan, Eskişehir Sanayi Odası ile Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odasının da birlikte hareket etmesidir. Bu işbirliği bölge sanayisi ve ekonomisine, ciddi ivme kazandırırken, üniversite öğrencilerine uygulama alanları da sağlayacak, mezun olduktan sonra da istihdam olanakları sağlayacaktır.
üniversitelerin, rekabet içerisinde olduğu Dünya ve Türkiye’de, projelerle yarışıldığı düşünüldüğünde, Bu olanağa sahip olmak için de, işbirliği yapılan bölgede, Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) çalışmaları ivme kazanmalı, Ar-Ge faaliyetleri ve teknoloji üretim ve transferi kurumlaştırılmalıdır.
Bu illerdeki her kesimde, imkânları ölçüsünde Kocatepe Staj Konsorsiyumuna,
maddi ve manevi fedakârlıkta bulunmalıdır. çünkü.'AR-GE'siz, ilerleme ve büyüme, artık hiçbir sektörde söz konusu olamaz. İster KOBİ olsun,, ister dev sanayi; AR-GE'siz, ayakta kalamadığı gibi, global ve ulusal pazarlarda da söz sahibi olması düşünülemez..
ülkemizin ve bölgenin, kalkınması, her sektörde, özellikle de sanayide, başarılı olabilmesi için, bölge olarak Araştırma Geliştirme (AR-GE) yeteneklerine sahip, insan gücü yetiştirmek zorundadır.. O nedenle de eğitim kurum/kuruluşlarımıza, özellikle de üniversitelerimize ve sanayimize, sanayi odalarına ve OSB’ ye önemli görevler düşmektedir.
Ayrıca bölgede, işletmeler, kurum/kuruluşlar, sanayi ve üniversiteler, AR-GE çalışmalarındaki tüm sorunların çözümün için, ciddi bir planlama, kararlı ve uzun vadede sabırlı, bir uygulama ile çözüme ulaştırılabilirler.
çağımızda, zenginleşme, gelişme ve kalkınmanın, itici gücü hep teknoloji olmuştur. ülkemizde ve bölgede, bilgiyi üretmek ve teknolojiyi geliştirmek, ulusal ve uluslar arası pazarda rekabet edebilmek ve bunu sürdürülebilir olmasını sağlamak için, üniversite-sanayi işbirliği, sürekli, kalıcı ve sonuç alıcı olmalıdır.
Sanayi-üniversite işbirliğinde, bilginin üretilmesi ve teknolojinin geliştirilmesi için, AR- Ge faaliyetlerini gerçekleştirecek düzeyde deneyimine sahip, araştırmacılara, yeterli altyapıya, maddi desteğe ve zamana ihtiyaç vardır. Bu nedenle, bu çalışmaları yürütecek, takımlarda, hem sayıca, hem de uzmanlık dalı açısından, birçok değişik elemanın, yer alması gerekmektedir. Bu alanda da üniversitelere ve sanayicilere, ciddi görevler düşmektedir.
Yalnız bölge ve üniversiteler değil, ülke olarak da Ar-Ge faaliyetlerine, ayrılan imkânlar, gelişmiş ülkelerin, çok gerisindedir. Nitekim Türkiye İstatistik Kurumu (TüİK) tarafından gerçekleştirilen, Ar-Ge Faaliyetleri Araştırması sonuçlarına göre, Türkiye’de Ar-Ge harcamalarının GSYİH içindeki payının, binde 7.9 olduğu tespit edildi. Oysa gelişmiş ülkelerde Araştırma ve Geliştirme çalışmalarına ayrılan pay, yüzde 5’in üzerindedir.
üniversitelerin, rekabet içerisinde olduğu Dünya ve Türkiye’de projelerle yarışıldığı bir dönemde bölgesel işbirliği, her alanda proje üretimine de katkıda bulunacaktır. çünkü geleceğe bakmak, vaat ve sözle olmaz."PROJE üRETMEK" gerekir. çağımızda, toplumlar, zengin ve yoksul diye ayrılmıyor. Proje üretebilen, üretmeyen diye sınıflandırılıyor. ülkelerin, bölgelerin, şirketlerin, zenginliği de bünyelerindeki, "PROJE " ile ölçülüyor
21.yüzyılda, bilimin, doğrudan bir üretici güç haline dönüştüğü, sanayinin teknoloji içeriğinin arttığı günümüzde, Kocatepe Staj Konsorsiyumu, bölge ve üniversitelerin çağımızdaki gelişmelere, ayak uydurmasını ve her alanda global alanlarda rekabet edebilmelerini, sağlarken, teknoloji üretimi ve yetişmiş insan gücüne de katkıda bulunacaktır.