4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

KÖYLERDEKİ OKUL BİNALARI!

Eskişehir ve ülke genelinde, köylerdeki okul binaları, taşımalı öğretimden sonra kaderine terk edildi. Yıllardır, her fırsatta, bu durumu köşemizde gündeme sürekli getirdik. Hatta ilgililere bizzat illettik. Bugüne kadar arzu edilen ilgi gösterilmediği içinde, okul binaları her geçen gün harap olmaya devam ediyor.
Yalnız Köylerde mi?
Geçen ay Kaymaz Beldesine uğradık. İki yıl öğretmenlik ve daha sonra da müdürlük yaptığım okulu ve lojmanları da harap halde bulduk.
Yıllardır, köşemizde veya taşımalı öğretim dolayısıyla, köylerde kendi kaderine terk edilen, Okul Binaları'nın korunması için, gayret ve çaba gösterdik. Ziyarette bulunduğumuz illerde, ulaşabildiğimiz ilgililere, hatta TBMM'deki illerin ve Eskişehir, milletvekillerine, Eskişehir'de görev alan her Valilere, ulaşabildiğimiz kaymakamlara ve Milli Eğitim Müdürlerine de durum ilettik. Köşelerimizde de sürekli yer vererek, atıl kalan okul binalarına sahip çıkılmasını ve korunmasını istedik. Birkaç il hariç, çözüm getirilemediği gibi, okul binalarının büyük çoğunluğu, kaderine terk edildi.
Eskişehir'de, taşımalı öğretim dolayısıyla atıl kalan, Okul Binalarını, Milli Eğitim Müdürleri ile görüştük, hatta Haziran-2004' de kadar da okul binalarına çözüm getirileceği sözünü de aldık. Bir kısmının da muhtarlara devredildiğini öğrendik. Ancak pek çok köyde gördük ki, hala devredilmeyen okullar var. Devredilmeyen okulların da, bir an önce muhtarların sorumluluğuna verilmesi gerekir Çünkü her geçen gün, daha da çok harap oluyorlar. Gerçi muhtarların sorumluluğuna verilen okulların da diğerlerinde pek farkı yok.
Yalnız Eskişehir'de değil,Türkiye genelinde de durum aynı ,.Emirdağ ilçesinin bir köyünde, 11 yıl önce yapılan bir okulun da hayvan barınağı olduğuna da tanık olduk. İnsan bu tablo karşısında üzülüyor ve taşımalı öğretim dolayısıyla kendi kaderine terk edilen okul binalarına, sahip çıkacak bir makam aranıyor.
Harap olan okul binalarını gördükçe de, Milli Eğitim Bakanlarımızda Rahmetli Mustafa Necati'nin, " MİLLET MALI" hikayesini hatırlarım. İçim sızlar. Bu hikayeyi bir kez daha ilgililer ve kamuoyu ile paylaşmak isterim.
" Soğuk, karlı bir hava, yer bembeyaz. Bu beyazlığı,yalnız önümüzde giden karartılar bozuyor.Bunlar kağnılarıyla,ordumuza cephane taşıyan köylü kadınlar.
Biraz sonra onlara yetişip, selamlaştık.
Biz kalın paltolarımız altında titrerken, çok yaşlı bir nine, yorganını kağnının üstüne örtmüştü. Çıplak ayakları ile karları çiğniyordu. Arkasındaki peştamalın içinde de kendisi gibi çıplak bir yavru vardı.
Onları görünce içim sızladı.
_Nineciğim dedim. Üşümez misin sen? Bak torunun nerede ise donacak. Arabaya serdiğin yorganını, onun üzerine örtsene...
Nine kağnıya doğru koştu.
-Kar serpeliyor oğlum,dedi.Bunun altındaki "MİLLET MALI" dır, ıslanmasın.
Sonra yorganın uçlarını, çeke çeke, cephaneyi iyice örttü.
Torunundan, oğlundan, kendisinden çok ordumuzun cephanesini düşünüyordu.
İşte,Türk Milleti, Kurtuluş Savaşını, böyle fedakarlıklarla kazandı.."
Vatandaşın, alın teri vergilerle yapılan okul binaları, niçin böyle oluyor diye düşünürüm. Hele Sinop'ta samanlıktan bozma bir derslikte, öğretmenlik yaptığım günleri hatırladıkça da daha da çok üzülüyor, adeta isyan ediyorum.
Aslında köylerdeki okullarla ilgili çözüm de vardır. Taşımalı öğretim yapılan köylerdeki okul binaları, köy muhtarlarına teslim edilmeli ve korunmasından da, muhtar sorumlu tutulmalıdır. Veya okul binalarının köy konağı, okuma odası, sağlık ocağı, pratik el sanatları, tarım, okuma-yazma kursları v.b gibi, yaygın eğitim faaliyetlerinde kullanılması ve değerlendirilmesi sağlanmalıdır. Bunların hiçbiri olmuyorsa, satılıp hazineye gelir kaydedilmelidir.
Eskişehir'deki köy okullarına sahip çıkılmalı. Bu binalar, ya kamu çalışmalarına tahsisi edilmeli ya da satılarak, elde edilen para ile kırsalda ve kentte ilköğretim okullarının fiziki yönden yeterli hale getirilmesinde kullanılmalıdır. Ayrıca muhtarların sorumluluğuna verilenlerde takip edilmelidir. Çünkü verilenlerin, pek çoğu harap haldedir.
Eskişehir' de, görev değişiklikleri yeni bir umuttur. Pek sorunun, çözümü için de yeni bir fırsat olarak düşünülür. Geçmiş dönemde önerilip de yerine getirilmeyen öneriler, yeniden gündeme getirilerek, çözümü beklenir.
Eskişehir' e, atanan valimiz, Sayın Dr. kadir KOÇDEMİR den de bu soruna, çözüm bulmasını bekliyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi