
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
KOZA A.Ş GÜVEN VERDİ
Eskişehir il sınırları için deki Kaymaz Altın Maden Yatağı ve Koyunağılı sınırları çerisindeki termik santralle ilgili CED Raporları hakkında, gündem getirdiğim kaygıları, Koza A.Ş yetkilileri dikkate alırken, Termik santralı gerçekleştiren, Adularya Enerji Elektirik Üretimi ve Madencilik A.Ş' nin, ilgilerinin dikkate almaması Bölge halkının. Termik santralle ilgili kaygılarında, ne kadar haklı olduğunu gösterdi.
Eskişehir İli Mihalıççık İlçesi Koyunağılı Köyü sınırları içersinde, "Yunusemre Enerji Santrali" olarak adlandırılan Termik Santral, Adularya Enerji Elektirik Üretimi ve Madencilik A.Ş. tarafından yapılmaktadır. Kapalı havzada yapılan santralle ilgili tedbir alınmazsa, termik santral çevre için ölüm demektir.
Kaymaz Altın Madeni Yatağını işletecek olan Koza A.Ş' nin, Kaymaz Proje Müdürü Sayın Dr. A. Vedat OYGÜR, bu alanda deneyimli ve tecrübelidir. Bugüne kadar bize iletilen ve kendisine yönettiğimiz, özellikle de köşemizde yer verdiğimiz, her soruna net ve açık cevaplar verdi. Bu tavrı ile de Kaymaz Altın Madeni Yatağı'nda işlerin, mevzuata göre yürütüldüğünü de tescil etmiş oldu. CED Raporları ile ilgili yazımızdan, sonra gönderdiği görüşlerini kamuoyu ile de paylaşmak isterim.
Sayın Mustafa Kantarcı Hocam,
Yazılarınızla ve sözlü görüşmelerinizle bize verdiğiniz değer ve katkılarınız için teşekkür ederiz. Gözettiğiniz yolun, madencilik sektöründe doğru ve sağlıklı işler yapılmasında olduğunu yakından biliyorum. Sizin ve şirketimizin amacı bir yandan yeraltı servetlerimizi, en yüksek değerde ekonomiye katarken, bir yandan da işçi hakları, çevre ve sağlık konusunda gerekeni yapmaktır. Bu konularda mevzuat ve standartların dışında, bir adım atmadığımızı bilmenizi isterim.
"ÇED Raporu ve Kamuoyu" başlıklı son yazınızı okudum. Elinize sağlık; yine kamuoyunu bilgilendirmek ve bizlerin dikkatini çekmek amacıyla çok değerli ve yerinde konulara değinmişsiniz. Bir iki noktada sizi bilgilendirmek için, bu yazıyı kaleme aldığımı belirtmek isterim.
Sizin de vurguladığınız gibi ÇED süreci şeffaf olmalıdır ve Kaymaz' da da böyle olmuştur. ÇED Raporu, kabul edersiniz ki, teknik olduğu için raporun hazırlanmasında bölge halkının katkısı ancak son aşamada olmaktadır. Taslak rapor, son aşamada Çevre Bakanlığı tarafından ilgili dairelere ve yöre halkının ulaşacağı kurumlara gönderilmektedir. Kaymaz raporu da Valiliğe, Kaymakamlığa ve Kaymaz belediye Başkanlığına gönderilerek askıya çıkarılmış ve yöre halkının raporu inceleyerek ÇED Katılım toplantısına gelmeleri istenmiştir.
Sizin de takdir edeceğiniz gibi, bölge halkının başka bir yoldan bilgilendirilmesi mümkün ve sağlıklı olmayacaktır. Kaymaz da süreç bu şekilde işletilmiş; Valilik ve Belediye'ye gönderilen raporların, yöre halkı tarafından görüldüğü ve incelendiği varsayılarak Kaymaz' da halkın katılımı toplantısı yapılmıştır. Bu toplantıda katılımcıların, öne sürdüğü hususlar Çevre Bakanlığı yetkilileri tarafından tutanak altına alınarak, şirketimize bildirilmiş ve gerekli düzeltmelerin yapılması talimatı verilmiştir.
Bu toplantıda konuşulanlar doğrultusunda, ÇED Raporunda gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra rapor kesinleşmiştir. Bu sürecin, gayet sağlıklı ve doğru olarak çalıştığı görülmektedir. Kesinleşen ÇED Raporunun birer kopyası Bakanlık tarafından Valilik ve Belediye'ye gönderilerek bölge halkının bilgi sahibi olması ve gerektiğinde aklına takılan soruları rapordan inceleyerek maden sahasında yerinde gözlemlemesi yolu açılmıştır. Bunun sonucunda, sizin de yazınızın sonunda önemine dikkat çektiğiniz gibi, ÇED raporu bölge halkıyla paylaşılmış olmaktadır. Ayrıca bize başvurarak bilgi isteyen herkes gayet şeffaf bir şekilde bilgilendirilmekte ve yöre halkının çalışmaları yerinde görmesi için toplu maden gezileri sürekli olarak yapılmaktadır. Kaymaz halkının, büyük kısmı bu gezilere katılmıştır.
Sayın Hocam, özlediğimiz bu sürecin yerinde ve sağlıklı olduğu konusunda Şirketimin ve benim şahsen güvenim tamdır. Buna rağmen eksiklerimiz veya yetersiz olduğumuz noktaların bulunduğunu düşünüyorsanız, bunları sizinle görüşmek ve düzeltmek üzere kapımızın açık olduğunu bilmenizi isterim. Saygılarımla,
Bu denli açık, net ifadeler kullanan ve kapılarını bizler açık tutan, her kaygımıza da bilimsel açıklamalarla, açıklık getiren ve ikna eden, KOZA A.Ş Proje Müdürü Sayın Dr. OYGÜR ve personeline teşekkür ederken, Aynı görüşlerimizi, Adularya Enerji Elektirik Üretimi ve Madencilik A.Ş. tarafından gerçekleştiren Termik Santral yöneticileri için söyleyemiyoruz. O nedenle de bölge halkı, Termik Santralle ilgili kaygılarında haklıdır. İlgiler, bir an önce santralle ilgili çalışmaları, yerinde değerlendirmeli, kamuoyunu bilgilendirerek kaygıları da gidermelidir. Çünkü yapılan hataların, çevreye faturası ağır olur. Geri dönüşü de olmaz.