4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI EMİN ELLERDE

Ülkemizde, her türlü zorluğa ve engele rağmen kadınlar, başarılı olmak için erkeklerin kurallarına göre oynamak, ya da erkek gibi kadın olmak gerekmediğini, çok iyi biliyorlar. Ayrıca Türk kadının da, Batılı ve doğulu hemcinslerinden de hiç hiçbir farkı yok. Kadınlar, iş yaşamının, her kademesinde aktif olarak çalışıyorlar. Pek çoğu da başarılı kariyer çizgisine sahiptir. Türk kadını, son yıllarda, tüm sektörlerde başarıdan başarıya koşuyor.
Ülkemizde, toplumun her noktasında, iş yaşamının her alanında, görev paylaşımının her kademesinde, kadınlar vardır. Ve kadınlar, kendi güçleriyle, kendi kişilikleriyle, kendi başarılarıyla var olacaklarının da bilincindedir. Yine onların başarıları, her zaman su yüzüne çıkamasa da, son yıllarda iş yaşamındaki başarılı çalışmaları ile övgü ve beğeni alıyorlar. Bu kadınlarımızdan biri de Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü, Sayın Hülya ÇOPUROĞLU' dur.
Sivrihisar' da, tarihi eserlerin çokluğu ve İlçenin, Koruma İmar Planı nedeniyle, Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü' nü, sıkça ziyaret ederiz. Bu vesile ile de Kurul Müdürü, Sayın Hülya ÇOPUROĞLU ile hem bu konuları, hem de Eskişehir' deki Kültür ve Tabiat Varlıkları üzerinde görüşme fırsatı buluruz.
Sayın ÇOPUROĞLU, faktörler ne kadar değişse de, değişen koşullara uyan, ancak mevzuattan ödül vermeyen, imkânları elverdiği sürece de, her etkinlik ve faaliyetin içinde yer almak isteyen, bir yöneticimizdir. Bir yöneticinin, sahip olması gereken, bilgi, deneyim, önsezi, yetki ve sorumluluk trafiğini doğru yönlendirme, rehberlik etme ve denetleme, başarı ve başarısızlıkları paylaşabilme, ekibini eğitebilme gibi meziyetlere de sahiptir. Ayrıca o'na göre, verimlik, güven ve düşünceli olabilme yetenekleri, birbirinden soyutlanmış öğeler değildir. Etkili bir biçimde koordine edildiği takdirde, güven ve iyi ilişkilerin, icraatta, performansı artıracağına inanır. Eskişehir' deki taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile ilgili hususları çok iyi bilir. Gerektiğinde, bunlarla ilgili gerçek ve tüzelkişilerin görev ve sorumluluklarını, usanmadan ve sabırla anlatır ve rehberli de eder.
Eskişehir, Afyon ve Bilecik illeri içindeki, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan eserleri yakından tanır. Bunları ve tarih öncesi ya da tarihi devirlerde, sosyal yaşama konu olmuş bilimsel ve kültürel açıdan özgün değer taşıyan, yer üstünde, yer altında veya su altındaki, bütün taşınır ve taşınmaz varlıkların korunması, özellikle de gelecek nesillere, aktarılması için her türlü tedbiri ve riski alır.
Görev bölgesi sınırları içindeki, çeşitli medeniyetlerin ürünü olan, sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan, kent ve kent kalıntıları, kültür varlıklarının yoğun olarak bulunduğu, sosyal yaşama konu olmuş veya önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerleri ve tespiti yapılmış tabiat varlıklarını içeren, sit alanlarının korunmasına özen gösterir. Sit alanları ilgili, bilgi sahibi olmak isteyenlere, gerekli rehberliği yapar. Özellikle de sit alanlarına zarar verebilecek olan kişi/kişilere, sabırla yaptıkları işlerin yanlış olduğunu, gerekçeleri ile izah eder.
Koruma Amaçlı İmam Planları' nın, yapılmasını özen gösterir. Yapılanların da uygulanıp uygulanmadığını yakından takip eder. Koruma amaçlı planlar yapılırken, kültür ve tabiat varlıklarının sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda korunması amacıyla, arkeolojik, tarihi, doğal, mimarî, demografik, kültürel, sosyo-ekonomik, mülkiyet ve yapılaşma verilerinin mutlak gözetilmesini ister. Buna Sivrihisar' ın, koruma amaçlı imar planı ve tarihi saatin Restorasyonu ile ilgili görüşmelerimizde tanık olduk.
Çevre düzenleme projeleri, yönetim alanları ve plânları ile yakında ilgilenir. Gerçekleştirilmesin de katkıda bulunur. Bölgesi içindeki taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları, Devlet malı niteliğinde olduğunu, kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlar ile özel hukuk hükümlerine tabi gerçek ve tüzelkişilerin, mülkiyetinde bulunan taşınmazların da korunması gerektiğini her vesile gündeme getirir.
Sayın ÇOPUROĞLU, çok iyi yetişmiş deneyimli, ufuk ve vizyon sahibi ve mevzuata hakim bir yöneticimizdir. Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıkları açısından da bir şanstır. Genç kuşağın, ondan alacağı çok ders var. O ise Kültür ve Tabiat Varlıklarımızdan özellikle de tarihi şahsiyetlerden, çok ders aldığını hep söyler.
Ayrıca Kültür ve Tabiat varlıklarına, büyük değer veren, Mardin' de görevli olduğu yıllarda, bu alanlarda başarılı bir icraat sergileyen, Valimiz Sayın KILIÇLAR' da Eskişehir, açısından büyük şanstır. Sayın KILIÇLAR' ın, bu durumu ve tutumu, Sayın ÇOPUROĞLU' nu, daha da motive etmiştir. Son görüşmemizde, bunu net bir şeklide gördük.Hülasa Afyon, Bilecek ve Eskişehir' de, Kültür ve Tabiat Varlıkları emin ellerdedir.
Sayın Hülya ÇOPUROĞLU' nu, kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi