
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
KÜLTÜR VE TOPLUMA KİMLİK KAZANDIRIR
Sivrihisar' da Hamamlar, Bedestenler, Camiler, Kümbetler, Türbeler, Sarnıçlar, Şadırvanlar, Mozaikler, Minyatürler, Hatlar, Tezhipler, Ağaç oyma, Kalem İşleri, halı ve kilimler, giysiler, el işleri, işlem ve oyalar, gibi pek çok tarihi ve kültür miras, turizm açısından büyük zenginliktir. Bu zenginliğin, turizme ve ilçe ekonomisine, kazandırılması için, son yıllarda ciddi çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalara, Odunpazarı Belediyesi, hem bilgi birikimi, hem de kağnı pazarındaki beş evin Restorasyon çalışmasını, gerçekleştirerek katkıda bulunuyor.
Çarşamba günü Sivrihisar Belediye Başkanı Sayın Yurttaş, Sayın Orhan Keskin'le birlikte, Odunpazarı Belediye Başkanı Sayın Sakallı' yı, ilçede gerçekleştireceği Restorasyon çalışmaları için ziyaret ettik. Görüşmede Sayın Sakallı, Sivrihisar'da, gerçekleştirilecek ev Restorasyon çalışmaları ve Odunpazarı projesi ile ilgili düşüncelerini, kendine özgü bir üslupla bizimle paylaştı.
Dikkat ettik. Sayın Sakallı, Eskişehir ve belediye sorunlarına, özellikle de kültür değerlerine ve belediye hizmetlerine, yerel, ulusal, hatta evrensel perspektiften bakıyor. Kültür değerleri de torunlarımızın emaneti olarak görüyor. Aynı zamanda kültürün, toplumda, "BİZ BİLİNCİ" geliştirdiği, en önemlisi de bir kimlik kazandırdığı ve birlik ve beraberliği sağladığı kanısında. Bu bakışı ile Odunpazarı Projesini hayata geçirdi. Ayrıca Eskişehir sınırları içindeki kültür değerlerine, yasaların elverdiği ölçülerde, katkıda bulunuyor.
Sayın Sakallı, bu perspektifi ile aynı zamanda, Eskişehir'de, Beypazarı ve Safranbolu gibi bir proje için altyapı da oluşturuyor. Çünkü Eskişehir'in ilçeleri, özellikle de Sivrihisar'ın, kendine has bir kültürü var. Bu kültür, pekâlâ Odunpazarı Projesi'ne altyapı oluşturabilir. Ve kentin sosyal yaşamına renk katabilir, ekonomisinin de motoru olabilir. Bu nedenle de Sivrihisar'da, beş evin Restorasyon çalışmalarını Odunpazarı Belediyesi üstlendi. Önümüzdeki günlerde, evlerin Restorasyon çalışmaları bitirilerek, kültür literatürümüze kazandırılacak ve örnek de teşkil edecektir. En önemlisi de ilçedeki diğer evlerle ilgil, Restorasyon çalışmalarına vesile olurken, ivme de kazandıracaktır.
Restorasyonu yapılacak olan Sivrihisar evlerinin, tavan ve dolaplar ahşap süslemedir. Ocak başı kandillik, raf ve sergenler, özel tarzda ahşaplarla süslenmiştir. Merdiven tırabzanları da ahşaptır. Ahşap süslemeli, cumbalı evlerde, kalem işçiliği ve oyma sanatının, en güzel örnekleri vardır. Merdivenlerden çıkınca, odaların açıldığı üst hanaya girilir. Burası boydan boya uzanır. Hanaya açılan odalarda mutlaka gusülhane bulunur. Hanayın bir başında abdestlik, öbür başında balkon yer alır. Balkonların bazıları bahçeye, bazıları da cadde ve sokağa bakar. Bunların cumbalı ve kafesli olanları da var. Çatı, ilçedeki evlerin büyük çoğunluğunda, ahşap olup, üstü kiremitle örtülüdür. Hülasa Sivrihisar evleri, ilginç ve güzeldir. İnsana büyük haz verir.
Gönül ister ki Sivrihisar'daki Restorasyon çalışmaları, çarşıyı da kapsasın. Çünkü İlçenin, nostalji yaşatan çarşısında, keçeciler arastadaki, keçe yapılışı, duvarlara asılı kepenekler, Demirci ustalarının çekiç sesleri, sırımdan yapılmış Halaçların yün atışı, susam ve haşhaştan, yağ çıkaran, yağhanelerin güzel kokuları, bakıra şekil veren bakırcı ve tenekeci ustalarını, berberleri, saraçları, nalbantları, semercileri, terzileri, kuyumcuları ve manifaturacıları, hatırlamamak mümkün mü?
Evlerin, Restorasyon çalışmaları bitirildiğinde, Sivrihisar'ın yemek kültürü de hayata geçirilecektir. Yenilenen evlerde, Bazlama veya Mayalı ile sıcak bamya çorbası, yufka ile kelem ve yaprak dolması, baklava, su böreği, arabaşı, altın sarısı un helvası, etli pilav, yarma aşı, dene aşı, keşkek aşı, düğ köftesi, göce aşı, göce dolması gibi, daha pek çok yemek, ilçeyi ziyaret eden misafirlere sunulacaktır.
Ayrıca Sivrihisar' da, yetişen, Kepen lahana ve pırasası, Koçaş patlıcanı, Dümrek nohudu, Okçu fasulyesi, İstiklâlbağı mercimeği ve mülk soğanı ve diğer ürünler, kendilerine has özellikleri ve damak zevkleri ile kültür projesine ciddi katkıda bulunacaktır.
Evlerin Restorasyon çalışmaları bittiğinde, yalçın kayaların eteğinde kurulan ilçenin, taşlı sokaklarında dolaşmak, ilçeye has el işleri ve ürünleri ile alışveriş yapmak, mevcut çeşmelerden su içmek, tarihi camilerinin, mistik ortamlarında ibadet etmek, ahşap evlerinde yaşamak ve konaklamak, yemek kültürüne tanık olmak, insana büyük haz ve keyif verecektir.
Sayın Sakallı ve Yurttaş'ı, ayrıca projeye katkıda bulunan herkesi kutluyoruz.