KUR'AN'A GÖRE ALLAH-2

 


Şimdiye kadar olan açıklamalarda nasıl Allah'a iftira konusunun önemi vurgulanmışsa, önemsenen diğer bir konu ise, Allah'a şirk koşmamadır. Ve Kur'an'ın daha ilk ayeti olan 'Alak-1. ayette bu konu "Her şeye, tek yaratan Allah'ın adı ile başlayın" uyarısı ile gündeme getirilmiştir. Daha sonra şirk koşmamak gerektiği birçok ayette belirtilmiştir. 


 ‘Alak-1. OKU. Yaratan Rab’bin adı ile.


En’am-14. Alaycı inkârcılara; "Gökleri ve yeri yoktan var eden, yemeyip yediren, beslenmeyip besleyen Allah'tan başkasını mı dost /veli edineyim? Yine Ben, Allah'a herkesten önce teslim olmakla ve O’na şirk koşanlardan olmamakla emrolundum.


Allah'ın ibad /kulluk edilecek tek ilah olduğu ayrıca İman etmenin ilk şartı olarak da açıklanmıştır.


Bakara-285. Elçi /resul, Rabbinden kendisine indirilene /Kur'an'a inanıp iman etti, tebliğ ettiği muhkem /değişmez amaç hüküm buyruklarına inanan müminler de. Hepsi Allah'a, Ahrete, Meleklerine, kitaplarına ve elçilerine içtenlikle iman ettiler ve


Biz insanların Allah hakkında konuşmamız veya fikir belirtmemiz iftira olarak değerlendirildiğine göre, Allah hakkında bilgi edinmemizde tek dayanağımızın Kur'an olması gerektiğine inandığımdan, buna yönelik açıklamalara ilişkin olan araştırmalarım sonucu şu başlıklar ve ilgili ayetlerin bulunduğunu fark ettim:



  • Allah, her yerde ve bir yönü ile her şeydedir


Bakara-115. Şüpheniz olmasın ki, bu toplantı yerlerine gitmeyi engellemek veya tahrip edip dağıtmak ibad /kulluk etmeyi ve Kur'an'ı öğrenmeyi etkilemez. çünkü doğu da, batı da Allah'ındır. Dolayısıyla ibad /kulluk etmek ve Kur'an'ı öğrenmek için sabit bir mekân şart değildir. Her nereye dönerseniz O’nun varlığı oradadır ve O her şeyi kuşatan genişlikte ve her şeyi bilendir.



  • İki doğu ve iki batının Rabbi olandır


Rahman-17. O Allah ki, iki doğunun ve iki batının Rabbidir.


Bakara-255……O'nun varlığı gökleri ve yeri kapsamıştır, her yerde ve her şeydedir. Kapsadıklarını bir düzen içinde koruyup yönetmek O'na zor gelmez. O çok yücedir /Aliy’dir ve çok büyüktür /Azim’dir.



  • “OL” diyerek oldurandır


Yasin-82. çünkü O, bir şeyin olmasını dilediği zaman ona sadece "Ol!" der ve o hemen oluverir.  



  • Yemeyip yedirendir


En’am-14. Alaycı inkârcılara; "Gökleri ve yeri yoktan var eden, yemeyip yediren, beslenmeyip besleyen Allah'tan başkasını mı dost /veli edineyim? Yine Ben, Allah'a herkesten önce teslim olmakla ve O’na şirk koşanlardan olmamakla emrolundum.



  • Düşünceleri bilen ve düşünce yolu ile haberleşendir


Mülk-13. Ey insanlar! Şunu iyice bilin ki, sizler duygularınızı veya herhangi bir sözünüzü gizleseniz de, açıklasanız da hiç fark etmez. çünkü Allah, sizin gönlünüzdeki gizli düşüncelerinizi de çok iyi bilendir.



  • Dolayısıyla Niyetleri de bilendir


Mücadile-7. Ya Muhammed! Göklerde ve yeryüzünde olan her şeyi, Allah'ın bildiğini düşünmez misin? örneğin üç kişi gizli konuşsanız, mutlaka Allah sizin dör­düncünüzdür. Beş kişi gizli konuştuğunuzda Allah, sizlerin mutlaka altıncınız gibidir. Ve ister bundan az veya çok olun ve nerede olursanız olun, Allah daima sizlerle beraberdir. Sonra kıyamet günü Allah, yaptığınız açık veya gizli her şeyi size bildirecektir. çünkü Allah, her şeyi ayrıntılarıyla bilendir.



  • Tek Veli /dost olandır


Ankebud-41. Allah'tan başkasını evliya /veliler /vazgeçemedikleri dostlar edinenlerin örneği, ağdan bir ev edinen dişi örümceğin durumuna benzer. çünkü bu evde dişi örümcek bir süre sonra eşinin ona olan güvenini yok sayıp onu yiyecektir. İşte insanlar, keşke bu durumu bilseler de Allah ile aralarına birilerini sokup öncelikle onu veli /dost edinmeseler.


Casiye-19. Ey insanlar! Şunu iyice bilin ki, o bilgisiz /zalim kişiler, Allah'tan gelecek hiçbir şeyi sizden uzaklaştıramazlar. Onlar ancak birbirlerinin dostları /velileri olarak sadece kendi günahlarını arttırırlar. Allah ise tüm takva sahiplerinin ve makbul kişilerin dostudur /velisidir /yardımcısıdır.



  • Tek Rahmet edendir. Ancak bu rahmeti herkese değil, şunlaradır

    • Dinde gruplara /fırkalara /mezheplere /cemaatlere ayrışmayanlaradır




Hud-119. Sadece Rabbinin rahmetine maruz kalmış olanlar o tartışmalara ve gruplaşmalara yönelmezler. Esasında Biz sizleri, içinizden tekrar tek insanlık ümmeti oluşturup oluşturamayacak olanlarınızı belirlemek için yarattık. Rabbinin, "Şüpheniz olmasın ki, Ben Cehennemi Cinler ve Naslarla /İnslerle dolduracağım" sözü gerçekleşmiştir.



  • Kur’an’ı anlamak üzere çaba içinde olana


A’raf-204. Bu nedenle, Kur’an okunduğu ve anlatıldığı zaman, ciddiyetle dinleyin, anlayıp öğrenmeye çalışın ki, Allah’ın rahmeti size ulaşsın ve yaşamınızı, bildirilen muhkem /değişmez amaç ana hükümlere göre düzenleyebilesiniz.



  • Güçlüklere sabredenlere ve faydalı işler yapanlara


Enbiya-85. Ayrıca, İsmail, İdris ve Zülkif de ilim ve hikmet sahibiydiler. çünkü hepsi güçlüklere /sıkıntılara karşı sabırlı kişilerdi. 86. Bu nedenle onları rahmetimize /korumamıza aldık. çünkü onlar salih ameller gerçekleştiren kişilerdi.


            Kur'an'a göre Allah konusuna inşallah haftaya devam edeceğim.



  • NOT-1: Şu kitaplarımın gelirleri ile Eskişehir Tıp öğrencilerine burs veriyoruz. Almanızla bize destek olursanız, öğrenci sayımız artacaktır: "DİN VE BEYİN", "TüRKçE KUR'AN", "KUR’AN KADINI KORUYOR", "İSLÂM'IN ŞARTI SADECE 5 DEĞİL", "OKU! KONULARINA GöRE KUR'AN AYETLERİ" ve "KUR'AN'IN KULU KöLESİ MEVLANA".


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gazi Özdemir Arşivi