
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
KURTULUŞ SAVAŞI VE SİVRİHİSAR
Sivrihisar' ın, Kurtuluşu ve Nasrettin Hoca Şenliklerine, ildeki ilgililerden tek kişinin katılmaması, hala sohbetlerde konuşuluyor. Özellikle de kurtuluş gününde, CHP Milletvekili, Sayın Kazım KURT dışındaki, diğer milletvekilleri ve ilgilerden, niçin katılım olmadı bilinmez ama Sivrihisar ' ın, KURTULUŞ GÜNÜ" nde görmek isterdik. Çünkü Sivrihisar, Kurtuluş Savaşı' nda, çok önemli gelişmelere tanık oldu. Maddi ve manevi fedakârlıklarda bulundu. Binlerce şehit verildi. Kurtuluş Savaşı'na, katkıda bulunan insanlarımız, bugün artık aramızda yaşamıyor ama fedakârlıkları, hala hafızalardadır. Bu insanlarımızdan biri de, Sivrihisarlı Mülazım Ahmet Hamdi Bey'dir.
Kurtuluş Savaşı öncesi, çoğu Rum olmak üzere, elli kadar çete, Samsun sancağı içinde, huzur ve asayişi kökünden sarsmış, 9 Mart 1919' da, İngilizler de, Samsuna 200 kişilik askeri birlik çıkarmışlardı. İngilizler, bir müfrezesini de Merzifon'a gönderdiler. Bu gelişmelere ilk tepki, 17-18 Mart 1919 gecesi, Samsun'daki, Türk Birliği' nden geldi. Bu birlikte görevli, Sivrihisarlı Mülazım (Teğmen) Ahmet Hamdi Bey, askerleri ile dağa çıkarak mücadele başlattı. Kurtuluş Savaşının, ilk kıvılcımını da böylece başlatılmış oldu. Mülazım Ahmet Hamdi Bey' in, bu davranışı, son derece önemli idi. Çünkü Mülazım Hamdi Bey, işgalci İngiliz askerlerine karşı da ilk kıvılcımı çakan kişi olmuştu. Bu olaydan sonra, İngilizler büyük endişeye kapıldılar. Gelişmeleri dikkatle değerlendirdiler.
Nitekim Mustafa Kemal Paşa'nın, Samsun' dan, 22 Mayıs 1919 da, hükümete verdiği raporda: " İngiliz kıtasının, Samsun' a çıkması üzerine, memleketin yabancı istilasına uğradığı hissine kapılan ve Rum taşkınlıklarına kızan, 15. fırka (Tümen) makineli Tüfek Subayı Ahmet Hamdi Efendi, Rum çetelerinin, Türk Köylerine ve halkına yapmakta oldukları zulüm ve tecavüzden üzülerek, bir makineli tüfek ve emrindeki askerlerle, 17-18 Mart gecesi dağa çıkmıştır. " demişti.
Kurtuluş Savaşı'nda, ilk kıvılcımı yakan, Sivrihisarlı, Yedek Subay, Halil İbrahim oğlu 1316-1900 doğumlu Ahmet Hamdi Bey(AYKER)" in bu kahramanlığı, Genel Kurmay Başkanlarımızdan, Rahmetli Fevzi Çakmak Paşa' nın, anılarında da görmek mümkündür.
Yine Kamuran Gürün, "Savaşan Dünya ve Türkiye" adlı kitabında," Mülazım Ahmet Hamdi Bey, dağa çıkarak, İngilizlere nota verdirmesine, Mustafa Kemal Paşa'nın görevlendirilmesine, KURTULUŞ SAVAŞI' NIN, DOLAYISIYLA DA OLSA, BAŞLANGICINA SEBEP OLMUŞ OLUYORDU." ifadelerini kullanmıştır.
Ahmet Hamdi Bey'e, Kurtuluş Savaşı'ndaki başarılarından dolayı, 24 Şubat 1926' da T.B.M.M tarafından, 2094 sayılı berat' la kırmızı şeritli İstiklal Madalyası verildi.
Sivrihisar, Kurutuluş Savaşı'nda, maddi ve manevi fedakârlıkları ile de dikkat çekti. Çanakkale, Kurtuluş Savaşı'nda ve diğer cephelerde, 416 şehit verdi.
İstiklal Savaşı' nda, Türkiye Cumhuriyet'inin, İlk Bakanlar Kurulu Toplantı' sı da Sivrihisar' da yapıldı. Hatta Büyük Önder Atatürk, Sivrihisar' a teşriflerinde, Bugün restorasyonu yapılarak hizmet sunulan, Zaimoğlu Hacı Ali Ağa' nın evlerinde, misafir olarak kaldıklarında, kendisine, "yoğurtlu-kıymalı asma yaprağı dolması", "kıymalı su böreği", "Altın Sarısı Un Helvası" ikram edilmişti Bu yemekleri, çok beğendiğini de ifade etmişlerdi
Tahsin Özalp da,1960'da yayınlanan, "Sivrihisar Tarihi" adlı kitabında, "1335 senesi sonunda, ilk tayyareyi, Sivrihisar almış, orduya ihdas etmek şerefini kazanmıştır" ifadelerine yer vermiştir.
Atatürk' de, özel not defterine, kendi el yazısı ile "Sivrihisar'dan, tayyare bedeline verilmek üzere, Osmanlı Bankası'nın, 4 bin lira çeki Eskişehir Mebusu Mehmet Efendi'dedir. (Fevzi Paşa'ya verilecektir.)" ifadelerini düştüğü de görüldü. ...
Anılarını yayınlayan, Sovyet Diplomat S. İ. Aralov da, "27 Mart 1922 sabah özel bir vagonla, Biçer İstasyonu"na hareket ettik. Biçer' den, Sivrihisar'a, otomobille gittik. Sivrihisar kasabası, Milli Kurtuluş Savaşı'nda hizmetleri dokunmuştur. Halkın topladığı para ile bir uçak satın alınmış, cepheye gönderilmiştir. Kasabayı ziyaretimiz sırasında uçak, Kasaba'nın, göklerinde uçmakta idi." demiştir.
Sivrihisar gibi, nice il, ilçe ve köylerimiz, Kurtuluş Savaşına, maddi ve manevi, katkıda bulundu. Bu inanç ve azimle de, Türkiye' Cumhuriyeti kuruldu. Nitekim Büyük Önder Atatürk, " 1919 yılının Mayıs'ında, Samsun'a çıktığında, elimde maddi hiç bir kuvvet yoktu. Yalnız Türk milletinin asaletinden doğan ve benim vicdanımı dolduran, yüksek manevi bir kuvvet vardı. İşte ben, bu ulusal kuvvete, Türk milletine güvenerek işe başladım" demiştir.
SİVRİHİSAR' Atatürk' ün, bu güvenine layık oldu. Orduya uçak aldı. ilk Bakanlar toplantısına, ev sahipliği yaptı. Onlarca şehit verdi. Her Kurtuluş gününde, o günler hatırlanır, geleceğe umutla bakılır. Böyle bir günde, milletvekilleri ve diğer ilgilileri, bir arada görmek, Sivrihisar ilçesinin hakkı değil midir?