KYK yurtlarında kalan öğrencilerin meclis üyelerine seslenişi

Eskişehir’deki 3 üniversitede öğrenim gören binlerce öğrenci var.

Eskişehir’e ‘’öğrenci kenti’’ dendiği de oluyor.

Karşılaştıkları sorunlar oldukça fazla…

En önemlilerinden birisi de kuşkusuz barınma sorunu…

Öğrenciler için ‘’barınma’’ denildiğinde ilk akla gelen seçenek kuşkusuz, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na ait yurtlar…

Kapasiteleri belli…

Eskişehir’deki gereksinimi karşılayacak kapasiteye sahip değiller.

KYK yurtlarında yer bulmak çok zor.

Yurda kayıt yaptırabilen öğrenciler ‘’şanslı’’ sayılabilir.

Peki ya kayıt yaptırdıktan sonraki dönem?

Aynı şeyi söylemek olanaksız…

Yurtta kalamaya başlayan öğrencilerin karşılaştıkları sorunlar oldukça fazla…

O sorunlar karşısında yurtta kalan öğrencilere ‘’şanslı’’ demek çok zor.

Eskişehir’deki KYK yurtlarında kalan öğrenciler, sorunlarını Odunpazarı ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Çağrı Özeçoğlu’na iletmişler.

Kendisi de genç bir Meclis Üyesi olan Çağrı Özeçoğlu, KYK yurtlarında kalan öğrencilerin ‘’sorunlarına tercüman’’ oldu.

Kendisine iletilen sorun ve istekleri Büyükşehir Belediye Meclisi’nde dile getirdi.

Gençler, Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce ve Belediye Meclisi üyelerine seslenerek diyorlar ki;

‘’Eskişehir gibi genç dostu ve sosyal anlayışa sahip bir şehirde KYK yurtlarında yaşanan sorunlar, biz gençleri derinden üzmekte ve rahatsız etmektedir.

Barınma hakkı, eğitimin bir parçasıdır ve bu hakkın tam anlamıyla sağlanması için sizlerin desteklerine ihtiyacımız var.

İlk olarak gıda ve beslenme sorunlarından bahsetmek istiyoruz. KYK yurtlarının yemekhanelerinde sunulan yemekler, hem miktar hem de kalite açısından gençlerin temel ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır. Yemeklerin insan sağlığını tehdit edecek boyutlarda çiğ veya sağlıksız bir şekilde servis edilmesi, yemeklerde hijyen açısından kabul edilemez durumlarla (böcek, taş, kıl gibi maddelerle) karşılaşılması gençlerimizi hem fiziksel hem de ruhsal olarak etkilemektedir.

Ayrıca porsiyonların oldukça küçük olması, yemeklerin zaman zaman soğuk veya bayat sunulması, gençlerimizi zor durumda bırakmaktadır. Akşam yemek saatleri 16.00-23.00 olarak belirtilse de, gençler çoğu zaman bu saatler içinde ana yemeğe dahi ulaşamamaktadır. Sabah kahvaltısı için sunulan al-götür hizmetinin ise saat 10.30’da sona ermesi ve bu hizmetin saatinden önce tükenmesi, gençlerimizin mağduriyetini artırmaktadır.

Bahsedilen olumsuzluklarla ilgili şikayetler gerekli mercilere iletildiği takdirde yaşanan mağduriyetler bir nebze olsa düzeltilmekte ancak kısa bir süre sonra tekrar aynı durum yaşanmaktadır. Ayrıca gençlerin beslenme yardımı olarak adlandırılan sistemde fiyatlandırma konusunda da mağduriyetleri bulunmaktadır. Bizim sizlerden isteğimiz bunu kalıcı bir şekilde çözülmesi konusunda biz gençlere yardım etmeniz.

KYK yurtlarında karşılaştığımız bir diğer problem ise hijyendir. Yurtlarda temizlik, personel yetersizliği gerekçe gösterilerek sürekli aksatılmakta ve kullanılan temizlik malzemelerinin yetersizliği ve kalitesi sebebiyle odalarda ve ortak alanlarda ağır ve hoş olmayan kokular oluşmaktadır.

Çamaşır ve kurutma makinelerinin yurtlardaki kişi sayısına oranla oldukça yetersiz olması, mevcut makinelerde ise yalnızca belirli programların kullanılabilmesi gençler için ayrı bir sorun teşkil etmektedir.

Son olarak, odalardaki kişi sayısına değinmek istiyoruz. Şehrimizde bulunan KYK yurt odalarının mevcudu 4-6 kişi arası değişiklik göstermektedir. KYK yurtlarında kalan gençler, odada bulunan genç sayısına oranla yurt ücreti ödemektedir fakat bazı yurt odalarında; kalması taahhüt edilen genç sayısından daha fazla genç kalmaktadır. Maalesef bu durum gençlerin hem fiziki hem de psikolojik konforunu olumsuz etkilemektedir.

Biz gençler olarak, bu sorunların çözümü için siz değerli meclis üyelerimizin yardımını talep ediyoruz. KYK yurtlarında yaşanan bu mağduriyetlerin giderilmesi, gençlerin daha huzurlu ve başarılı bir eğitim hayatı sürdürmesine katkı sağlayacaktır. ‘’

Gençlerin söyledikleri böyle…

Çağrı Özeçoğlu, gençlerin seslenişini aktardıktan sonra bir de çağrı yaptı.

‘’Bu sorunlar, yalnızca bir barınma meselesi değil, aynı zamanda gençlerimizin eğitime, hayata ve geleceğe olan inancını etkileyen temel meselelerdir. Onların dile getirdiği şikayetler, aslında çok daha büyük bir sorunun yansımasıdır: Gençlerin ihtiyaçlarının ve beklentilerinin yeterince dikkate alınmaması. Hepinizi, gençlerimizin bu taleplerine kulak vermeye, onların sorunlarına birlikte çözüm bulmaya davet ediyorum.’’

Belediye meclisi üyelerinin bu çağrı konusunda ne düşündüklerini bilemiyoruz…

Aralarında ‘’KYK yurtları üzerinde yetki sahibi değiliz, yapabileceğimiz bir şey yok’’ diye düşünenler olabilir.

Öylesi bir düşünce ‘’kaytarmak’’ anlamı taşır.

Doğrudur…

KYK yurtları merkezi iktidarın sorumluluğunda…

Ancak öyle olsa da belediye meclisi üyelerini de yapabilecekleri olabilir. Aralarında merkezi iktidarı oluşturan partinin temsilcileri de var.

Hep birlikte girişimde bulunsalar sorunlara çözüm bulunmasını sağlayabilirler.

Bakalım ne yapacaklar?

Kaytaracaklar mı yoksa sorunların çözümü için çaba mı harcayacaklar?

Bekleyip göreceğiz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Vedat Alp Arşivi