4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

MİHALIÇÇIK, MAKÜS TALİHİNİ YENİYOR

Mihalıççık İlçemizin, Dinek, Sorkun, Gürleyik, Akçaören İğdecik Yeşilyurt, Otluk ve Süler köylerinin katılımı ile yapılan, "Dayanışma Gününe" katıldık.", gerek Mihalıççık, Yardımlaşma Sosyal ve Kültür Derneği, gerekse, köylülerin aralarındaki dayanışma ve gelenek ve göreneklerini yaşatmada gösterdikleri gayret ve çaba, diğer derneklere örnek teşkil edecek nitelikte idi.
Mihalıççık ilçesi, yukarı Sakarya bölümünde, Sündiken Dağları'nın güney doğusunda kurulmuş, şirin bir ilçemizdir. Pek çok kavime de ev sahipliği yapmıştır. İlçede Selçuklular öncesi ve Selçuklular sonrasına ait kalıntılar ile tarihi eserler görülmektedir. Osmanlı Devleti' nin kuruluşunda da, önemli görevler üstlenmiştir.
Mihalıççık'ın, kaza merkezi Kuyucuk Köyü'dür. 59 köyden oluşan kazanın, nüfusu 15.538'dir. İlçede 1990 yılında yapılan nüfus sayımında toplam nüfus 23 376 iken, 2000 yılında yapılan nüfus sayımında bu rakamın işsizlik, ekonomik koşulların, yetersizlikleri gibi faktörler nedeniyle, göç vermiş, bunun sonucu olarak da, İlçe nüfusunda, ciddi bir şekilde azalma görülmüştür.
1990 yılında kurulan, Mihalıççıklılar Yardımlaşma Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği, gerek Eskişehir'de, gerekse, ilçede, örnek teşkil edecek çalışmalar yapıyor. MİYAD, bu yıl içinde düzenlediği "Mihalıççık İlçesi Köyleri Dayanışma günleri" ile de dikkat çekti.
Elbette bu mükemmel dayanışma, kolay elde edilmiyor. En önemli unsur, Mihalıççıklılar Yardımlaşma Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği Başkan ve yöneticilerinin, yönlendirme ve cesaretlendirme sürecinin de bir sonucudur. Bu özenli süreç, Mihalıççıklılar arasında işbirliği ve dayanışma yanında, ilçenin de kalkınmasını hedefliyor.
Mihalıççık İlçesi' nin, konumu ve sahip olduğu doğal kaynaklar itibarıyla ekonomisini, tarıma, özellikle de turizme dayandırmak zorundadır. İlçenin, kültürel, tarım ürünleri ve doğal çevresi, pekâlâ ilçe ekonomisinin motoru olabilir.
İlçedeki sınırları içindeki camiler, türbeler, kümbetler, şadırvanlar, sarnıçlar, toprak işleri, minyatürler, tezhipler, ağaç oyma, kalem işleri, kilimler, giysiler, elişleri, işlemler ve oyalar, gibi pek çok tarihi ve kültür mirası, turizm için büyük zenginliktir.
Çatacık Milli Parkı'ndaki, Orman İşletme Müdürlüğü'ne ait bir tesis, piknik yerleri ve geyik üretme çiftliği bulunmaktadır. Doğa yürüyüşleri, kuş gözlemleri ve geyik üretim çiftliğine yapılabilecek olan geziler ve ekosistemi ile Turizmin en gözde yerlerinde biri olabilir. Yine Sarıyar ve Gökçekaya Barajları ile Porsuk ve Gürleyik Akarsuları, çevrelerindeki yeşil alanlar, göletler, doğa yürüyüşleri yapmak, kamp kurmak, balık tutmak için ideal yerlerdir. İlçede, kurt, domuz, ayı, çakal, alakanat, sansar, sincap, ördek ve keklik gibi av hayvanları bolca olduğundan av turizmi açısında büyük bir potansiyele sahiptir.
Mihalıççık ilçesinde, yayla turizmi de yapılabilir. İlçe de büyük ve geniş yaylalar vardır. Bunlardan Yayla Köyü, Geren Yaylası ve Yaylalar Çiftliği gibi yaylalar, görülmeye değer yerlerdir.
Son yıllarda ilçede, "KİRAZ", en önemli gelir kaynağı haline geldi. Ömreköy, Kozlu, Obruk, İkizafer, Dinek ve Gürleyik köylerindeki 18 hektarlık alanda, yıllık 100 ton kiraz üretilmektedir. Üretilen kirazlar, yurt dışına ihraç edilmektedir. Her yıl kiraz üretme sahalarının artması ilçe ve ülke ekonomisine ciddi katkıda bulunmaktadır.
Ayrıca İlçede, tahıl ve bakliyatın yanında çok çeşitli meyve ve sebze, tütün, susam, pamuk üretimi ve bazı köylerde ipekçilik yapılmaktadır. İlçede, kil çıkarılır. Sokun Köyü'nde, gencinden yaşlısına kadar çömlekçilikle uğraşmaktadır. Hemen her ev, bir atölyedir. Ayrıca ilçede seccade, kilim ve çuval dokumacılığı vardır
Hülasa, turizm, el işleri ve organik tarım, ilçe ekonomisinin motoru olabilir.
MİYAD, son yıllardaki çalışmaları ile ilçenin, sosyal, ekonomik, kültüre ve doğal çevresinin gelişmesine, ciddi katkıda bulunmaktadır. Halkı ve çevreyi ilgilendiren konularda, araştırmalar yapmak ve yaptırmak, projeler üretmek, ilgili kurum/kuruluşlara ilçenin sorunlarının çözümü için, işbirliği yapmak, en önemli hedefleri arasındadır. MİYAD Başkanı Sayın İsmail Can' la, yaptığımız sohbetlerde, bu gelişmelere tanık olduk.
Ayrıca MİYAD' ın, son yıllardaki icraatındaki başarıda, "PROJELER" i yanında, "ORTAK AKIL", "TAKIM RUHU" ve "TOPLUM KATILIMI" gibi kavramların da payı büyüktür.
Sayın Can ve ekibini kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi