
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
MİHALIÇÇIKLILAR GÜNÜ VE KİRAZ FESTİVALİ
Mihalıççık ilçesi, Yukarı Sakarya Bölümünde Sündiken Dağları'nın güney doğusunda kurulmuş olup, tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Köklü tarihi ve doğal zenginliklere sahip Mihalıççık, ekonomik açıdan, bir türlü arzu edilen seviyeye gelemedi. Bundan dolayı da ilçe büyük göç verdi.
Pazar günü, "31. Mihalıççıklılar Günü ve Kiraz Festivali" ne, Sivrihisar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği yönetimi ile birlikte katıldık. Etkinliğin, Mihalıççık Kaymakamlığı, Mihalıççık Belediyesi ve MİYAD tarafında birlikte düzenlenmesi, etkinliğin geleceği ve ilçenin sorunlarının çözümü açısından umut vericidir.
Etkinliğin yapıldığı mahal, doğal açıdan çok güzeldir. Ancak altyapı yetersizdir. Özelliklede arabaların geçtiği yoların, toprak yol olması, toz kalkmasına neden olmaktadır. Bu yollara, en azından mucur serilmeli ve etkinliği olduğu günde sulanmalıdır. Ayrıca Etkinliği organizesinde ve sunulmasında, gençlere ve yeni yüzlere de görev verilmelidir.
Ayrıca Sivrihisar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği, Çevre Derneği ve Ankara, Eskişehirliler Derneği'nin, üyeleri ile birlikte etkinliğe katılması memnuniyet yarattı.
Etkinlikte, Mihalıççık halkından çok, çevre ilçelerden gelen satıcıların daha fazla olması dikkat çekti. Oysa etkinlik, ilçenin, el sanatları ve tarım ürünlerinin değerlendirilmesi açısında ciddi bir fırsattır. Bu nedenle de ilçede, ister tek, ister birkaç ortaklı değişik atölyeler ve imalathaneler açılarak, El sanatları, hediyelik turistik eşya üretimi, ağaç oyma, ağaç parke ve diğer ağaç ürünleri üretimlerinin de ilçe de gerçekleştirilmesi için çaba gösterilmelidir. Özellikle de çömlek yapımının, daha da geliştirilmesi, istihdama ciddi katkıda bulunacaktır
Nisan ayı içinde, Mihalıççık'ı ziyarette, yapımı sürdürülen termik santralı, Dinek ve Gürleyik köylerini, görme fırsatı bulduk. Şayet Ankara ile ulaşım sağlanırsa İkizafer, Yalınkaya, Dinek mağaraları, Sorkun Çömleği, Yarıkçı Kaplıcası, Ömerköy göleti, Süleler, Çalkaya, Akçaören, Gürleyik ve diğer köylerinin tarihi, doğal güzellikleri, yaylaları, el sanatları, yemekleri Turizme ivme kazandırabilecek niteliktedir. .
Mihalıççık, meyve ve hayvancılık açısında da önemli bir ilçemizdir. Nitekim son yılarda, kiraz yetiştiriciliğinde, ulusal, özellikle de global pazarlarda, önemli bir yere sahip oldu. Mihalıççık Kaymakamlığı, Mihalıççık Belediyesi ve ilçe Tarım Müdürlüğü tarafından desteklenen, kiraz üretimi, ilçede yıllık ürünün yükselmesini sağlarken, ilçe halkının, en önemli geçim kaynağı olmaktadır.
Yurt dışından da büyük talep gören kiraz, Mihalıççık ilçesi, başta olmak üzere Ömerköy, Lütfiye, Sazak, Kozlu. Korucu, Güce köylerine ciddi gelir kaynağını oluşturuyor, Kiraz üretimi, geçen yıla göre önemli artış gösterdi, Üretim, 1000 ton civarında oldu. Bu yıl da başta Almanya, İngiltere, Belçika ve Hollanda olmak üzere, 200 ton kiraz ihraç edilecek.
Son yıllarda, MİYAD' ın, Eskişehir ve Mihalıççık'ta birlik ve beraberliği sağlaması, icraatında, "ORTAK AKIL", "ORTAK PAYDA" , "TAKIM RUHU" ve "TOPLUM KATILIMI" gibi kavramları hayata geçirmesi, İlçenin sorunlarının çözümü açısından önemli bir fırsattır.
Ayrıca MİYAD, Mihalıççık' ın, dünü, bugünü ve geleceğinin değerlendirileceği toplantı, panel, sempozyum gibi etkinlikler düzenlemeli, bu toplantılarda, ilçe ekonomisi, kültür değerleri, doğal zenginlikleri, Turizm imkânları, tarım, hayvancılık, meyvecilikle ilgili konular tartışmaya açılmalıdır. Öneriler doğrultusunda, çözüm ve proje üretilmelidir.
Pazar günü gördük ki, Mihalıççık İlçesi, yıllardır kendi iradesinin dışında hareket ediyor Bu süreçte ilçenin, bir yol haritası olması lazım. Kaymakamlık, Belediye, MİYAD ve diğer sivil toplum örgütlerine düşen görev, bu yol haritasını oluşturup, yatırımcıların yolunu açmaktır. Ayrıca İlçenin, son derece tarım ürünlerine müsait, bir coğrafyası, en önemlisi de doğal zenginlikleri var.
Tarım, Mihalıççık' ın, en önemli gelir kaynağıdır. İlçenin, kalkınması tarıma bağlıdır. Bu sebeple, Mihalıççık tarıma ve özelikle organik tarıma, büyük önem vermelidir. Hayvancılık teşvik edilmeli, İlçenin ulaşabilirlik ve erişebilirlik sorunları çözülmelidir.
MİYAD, üçüncü sektör olarak, İlçenin kalkınmasında, çok önemli görev ve fonksiyonlar üstleniyor. Bu fonksiyonuyla, bölge halkının, kamu görevlerine gönüllü katılımını sağlıyor. Halk ile idare arasında, bir nevi köprü oluşturuyor. Bu misyonu ile kilit projeler üreterek, bölgenin ve halkın refah seviyesini arttırabilir. Özellikle Eğitim, Sağlık, Sportif, Kültürel ve Sanatsal nitelikli faaliyetler, Mihalıççık' ı, her alandan arzu edilen seviye ulaştırabilir. MİYAD, bunu başarabilecek, deneyim ve bilgi birikimine sahiptir.