
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
MİTİNGLERDEKİ MESAJLAR İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ
İzmir, Ankara ve İstanbul'dan sonra, tarihi bir güne tanıklık etti. Mitingi TV' den izledik. Kente sadece iki renk hakimdi. Kırmızı - beyaz... Mitinge denizden de katılım sağlandı. Gündoğdu Meydanı sabahın erken saatlerinde doldu, İzmir'in dört bir yanında evlere, işyerlerine, okullara, Atatürk posterleri ve Türk bayrakları asıldı.
Mitingde, sürekli, 'Birleşin, birleşin' sloganları atıldı. Günler öncesinde CHP-DSP birlikteliğinin, İzmir'de, kamuoyuna ilan edileceği açıklama ve beklentilerine rağmen, Baykal ve Sezer bir araya gelemedi
Mitingde, solda birleşme vurgusu da ön plana çıktı. Sık sık "Solda birleşin" sloganlarının atıldığı mitingde, yapılan konuşmalarda sol güçlerin birleşmesi gerektiği vurgulandı. Ancak beklenen birleşme, açıklaması gelmedi.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin kurmayları ve 100'ün üzerinde milletvekili ile birlikte deniz yolundan mitingin yapılacağı meydana geldi. Baykal, "Artık Birleşin Yarın Çok Geç Olacak", "Tüm sol birleşsin, iktidara yerleşsin" sloganlarıyla karşılandı. Baykal'ın ardından miting alanına gelen, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de aynı sloganlar tekrar edildi.
Baykal kürsünün önünden mitingi izlerken, Sezer ise arkalarda durmayı tercih etti.
Aslından kürsüye çıkmamaları, miting açısından daha yararlı oldu. Çünkü Cumhuriyet mitingleri değişik oluşumların, bir araya gelmesiyle hayata geçirildi. Solun birleşmesi kadar, halkın, hangi noktalarda birleşeceği veya birleştiği daha da önemlidir.
Mitingde, CHP ve DSP ve sol, öne çıksa da, mitinglere damgasını vuran, "CUMHURİYET", "LAİKLİK" , "BAYRAK" ve " ATATÜRK", diğer tüm siyasi partilerin de ortak değeridir. Mitingleri, belli bir kesime mal etmek haksızlık olurdu.
Nitekim DSP İzmir İl Başkanı Özdemir Sökmen, Sezer' in Baykal ile neden kolkola girip sahneye çıkmadıkları sorusuna, "Bu bir CHP-DSP ortak mitingi değil, Cumhuriyet mitingidir. Cumhuriyet mitinginde, iki parti genel başkanının sahneye çıkmasını, Sayın Sezer doğru bulmadı'' yanıtI bu görüşümüzü doğrular niteliktedir.
Öte yandan halkın, bir meydanda toplanıp, ülkemizin ve ulusumuzun bölünmez bütünlüğü, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti, tam bağımsız ve aydınlık bir Türkiye için, cumhuriyetimizin kazanımlarına, kurumlarına sahip çıkmak veya irticaya hayır demek için demokratik haklarını kullanması, gelecek açısından umut verici idi.
Diğer yandan mitinge katılanlar, "Halkın kendisi, yani Cumhuriyetçiler, ulusalcılar, Kuvay-ı Milliyetçiler, gerçek demokrasi savunucusu antiemperyalist cephe. Yani Atatürkçüler. " idi.
Kim ne derse desin, Pazar günü İzmir'deki miting, her yönü ile örnek teşkil edecek nitelikte olup, bir devinde uyanışı idi. Muhteşem mitingde yaşananlar, dış ve iç şer odakları korkuturken, dostları sevindirdi ve sesiz çoğunluğun da sesi oldu.
Türkiye' de, halkın istediği birleşme olur veya olmaz. Zaman gösterecektir. Ancak Sivil irade artık kabuğunu kırmış, ülke sorunlarına da sahip çıkmıştır. Gelişme, genç demokrasimiz, birlik ve beraberliğimiz, en önemlisi de ülke bütünlüğümüz açısından heyecan vericidir.
Türk Halkı, Cumhuriyet mitinglerinde, "Demokrasi", "Laiklik" "Cumhuriyet" , Bayrak" ve " Atatürk" ü, ortak paydalar olarak, dosta ve düşmana karşı ilan etmiştir. Ancak bu gelişme, yeterli değildir. Çünkü sonucu, meydanlar değil, sandıklar tayin edilecektir.
Bu ortak paydalarda birleşenler, hangi siyasi eğilimden olursa olsun, duygusal davranmayarak, bu coşkuyu, hayata geçirmek için, aynı heyecanla, 23 Temmuz 2007 tarihinde de seçim sandıklarına yansıtmalıdır. .
Cumhuriyet Mitingleri'nde, ortak payda, cumhuriyetin temel nitelikleriydi. Mitinglerin boyutları, "meydanların boş olmadığı" nı, en önemlisi de, bir lider, bir siyasi parti olmadan da büyük kitlelerin, bir araya gelebileceğini ve demokratik kurallar içinde seslerini yükseltebileceklerini bir kez daha gösterdi. Halkımız, "Laiklik, tam bağımsızlık, insanca yaşam, iş ve aş, yarınlara umutla bakmak, eşitlik, hak ve hukuk istiyor.
Cumhuriyet Mitinglerinden sonra, halkın bu istekleri siyasiler tarafından, dikkate alınır mı veya Türkiye'de, bazı şeyler değişir mi, önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ancak cumhuriyetin, temel ilkeleri üzerinde zikzak çizenler, solda birlik arayışını engelleyenler, vakit varken, halkın isteklerini bir kez daha değerlendirmeli ve mitinglerde, verilen mesajları da iyi okumalıdır.