MUTFAK HAKKINDA PRATİK BİLGİLER

-Rendeniz artık kesmiyorsa hemen atmayın. Bir parça zımpara kağıdını bir şey rendeler gibi rendenize sürterseniz yine eskisi gibi keskin olur.
-Lavabolarınızdaki kötü kokuları giderebilmek için, lavaboya bir avuç kalın tuz atın. Kokunun kesildiğini göreceksiniz.
- Bayatlayan kahvenizi kullanmak için önce kısık ateşte hafifçe kavurursanız hem rutubetinin gitmesini, hem de eski tazeliğine kavuşmasını sağlarsınız.
- Patetesi karartmadan pişirmek istiyorsanız pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun hem sapsarı renklerini korurlar, hem de daha lezzetli olurlar.
-Kestiğiniz limonu biraz kullandıktan sonra bozulmadan saklaması bazen mesele olabiliyor. Küçük bir tabağa sirke koyup limonun kesilmiş yanını sirkenin üzerine gelecek şekilde tabağa koyun. Veya limonun iki parçasını da ayrı ayrı alimünyum folyoya sararak buzdolabına bırakın.
-Limon sert ise kesmeden önce bir iki dakika kadar suya batırınız. Daha sulu olur.
-Patlıcanı yağda kızartmadan önce tuzlu suda 5-10 dakika kadar bekletin. Kararmaz ve fazla yağ çekmez.
-çorba fazla sulu olduysa sakın üzülmeyin. Ateşten indirmeden önce içine çiğ bir patatesi soyup rendeleyin ve biraz kaynatın.
-çekilmiş kahvenize bir tutam tuz ekerseniz, kahvenin kendine has o güzel kokusunu daha da artırmış olursunuz.
* Salatada kullanacağınız kuru soğanın acılığını almak için üzerine tuz ekip bekletin. Sonra elinizle ovup soğanları öldürün. Yıkayarak tuzun akmasını sağlayın. Bir diğer yöntem de; soğanları doğradıktan sonra birkaç saat limon, limon suyu veya zeytinyağına yatırın. Süzdükten sonra salatanıza koyabilirsiniz.
- Elmanın faydaları bitmez. Lahana yemeği yaptıktan sonra evinize sinen ve pencereleri açsanız da çıkarmayı başaramadığınız lahana kokusundan kurtulmak artık çok kolay. Bir elmanın kabuğunu soyup lahananın pişme suyuna ekleyin. Hem koku çabucak yok olacak, hem de lahananın hazmi daha kolay olacak.
-çelik tencerelerinizdeki inatçı lekeleri, süngere döktüğünüz yumuşatıcıyla kuvvetlice silin. Tencerenizin İlk günkü parlaklığına kavuştuğunu göreceksiniz.
-Buzdolabınızdaki yiyecek kokularını gidermek için; pamuk parçasının üzerine bolca vanilya dökün, sonra su dolu bir bardağın içine atarak buzdolabına koyun, göreceksiniz kokular gidecek, dolaplarınız üstelik mis gibi olacak.
-Izgara kabına sinen kokuları gidermek için un ile iyice ovun sonra bulaşık deterjanı ile yıkayın.
-Mutfağınıza sinmiş kızartma kokusunu yok etmek için ızgaranın üzerine defne yaprağı, ada çayı yaprağı ve kekik yaprağı koyun. Göreceksiniz mutfağınız ne kadar güzel kokacak.
-çok sevdiğiniz çaydanlığınız zamanla mat bir görünüme bürünebilir. Yarım bardak sirkeye bir tutam tuz atıp, sert bir süngeri buna batırarak çaydanlığı silmeyi deneyin; eski parlaklığına hemen kavuştuğunu göreceksiniz.
-Meyvelerin arasına serpiştireceğiniz herhangi bir türden yapraklar onları uzun süre taze tutacaktır.
-Nane, adaçayı ve çekilmiş cevizin pek çok yemekte kullandığınız besamel sosa çok hoş lezzet kattığını biliyor muydunuz? Fakat bu aromalı otları, sos pişip ateşin söndürülmesine yakın tencerenin içine ilave etmeye dikkat edin.
-Kış aylarında hepimizin vazgeçilmez içeceği C vitamini deposu portakal suyudur. Eğer portakalları sıkmadan önce yarım saat soğuk suda bekletirseniz sıktığınızda daha çok portakal suyu elde edersiniz.
-Sarımsakları kolayca soymak için; sarmısak başının veya dişinin üzerine bıçağın sap kısmıyla bastırın, hafif-çe bıçağı sağa sola oynatarak kabukları iyice ağıtın. Artık kolayca soyabilirsiniz.
-Mantar temizlemek oldukça zaman alıcı ve özen gösterilmesi gereken bir iştir. Bunun için en iyi yöntem, mantarları nemli bir bezle ovmaktır. Ayrıca pişirdiğiniz mantarların kararmamasını istiyorsanız, pişirirken içine 1/2 limon sıkın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
AKTÜEL Arşivi