
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
NASREDDİN HOCA ŞENLİKLERİ
Eskişehir valisi, Sayın Güngör Azim TUNA, "Ünü ülkemizle sınırlı kalmayıp sevgisi, sevecenliği ve bilgeliğiyle adı dünya ülkelerine yayılan ve artık sadece bizim değil, tüm dünyanın, "Nasreddin Hocası" olan, Türk milletinin yetiştirdiği büyük şahsiyetlerden Nasreddin Hocamızı, bir kez daha tebessümle, düşünerek ve saygıyla anıyoruz. " diyerek açıklamada bulundu ama 8-14 Haziran tarihleri arasında kutlanacağı söylenen Nasreddin Hoca Şenliklerinden, Eskişehir kamuoyunun haberi yok.
Artık bu tür gelişmeler, yadırganmıyor. Çünkü Eskişehir bünyesinde yetişen, YUNUS EMRE, NASREDDİN HOCA, Şeyh Edepali, Seyyit Battal Gazi, Selmanı Farisi, Şeyh Abdülvehhap, Seyyid Nurettin, Çandarlı Kara Halil, Sinan Paşa, Yakup Paşa, Ahmet Paşa, Azizi Mahmut Hüdai, Şeyh Baba Yusuf, Mehmet Kaptan, Hızır bey gibi, pek çok insan yetiştirmiştir. Gel gör ki Eskişehir olarak, bu insanlarımızı, hak ettikleri şekilde yerel, ulusal ve uluslararası alanda, kamuoyuna tanıtamadık.
Oysa insanlarımız, özellikle de çocuk ve gençlerimiz, bu mümtaz insanlarımızla, hem gurur duyup, örnek alacaklar, hem de, doğruluk, çalışkanlık, fedakârlık, cesaret, yardımlaşma, sadakat, adaletli olma, edepli olma, sorumluluk sahibi olma, güvenilir olma gibi, kültürümüze ait değerlerin, yaşandığı bir maziyi de tanımış olacaklardır. Çünkü mümtaz kişiler, öldüklerinde yeniden doğarlar.
Ayrıca NASREDDİN HOCA, yıllardır, mizah ve güldürü üstadı olarak tanıtıldı. Oysa Nasreddin Hoca, bir "DÜŞÜNÜR", "HALK FİLOZOFU", "SOSYOLOĞ" , "MÜDERRİS" ", " BİLGİN ", "HUKUKÇU" ve" TASAVVUFÇU" dur. Bütün bu meziyetlerinin, gereğini, halkın anlayacağı dille, yerine getirmeye çalışmıştır.
NASREDDİN HOCA, Sivrihisar'da doğmasına ve ölmesine rağmen, ulusal, uluslararası ve Eskişehir' de, sahip olduğu, yönleri ile tanıtılamadı. Üstelik Nasreddin Hoca' ya ait olmayan fıkralar, o' nun bu meziyetlerine gölge düşürdü. Ülkemizdeki halk bilimciler, Nasreddin Hoca ile ilgili yeterli çalışma yapmadılar. Oysa Japon Halk Bilimcisi MİTSUKO KOJİMA, İnceleme ve araştırmaları ile fıkraların, Nasreddin Hoca'ya ait olup, olmadığını analiz edecek kadar da, Nasreddin Hoca'yı, her yönü ile tanıdı.
Türkiye' de, onca üniversite var. Bu üniversitelerde, onlarca Halk Bilimcisi var ama hiçbir öğretim görevlisi, Nasreddin Hoca'yı, tanımak için ciddi, bir inceleme ve araştırma yapmadı. Yani, Türkiye'den, bir tek MİTSUKO KOJİMA çıkmadı.
MİTSUKO KOJİMA' ya göre, Nasreddin Hoca, Anadolu halkının yaşama biçimini, güldürü öğesini, alay ve eğlenme türünü, övgü ve yergi becerisini dile getirmiştir. O' nunla ilgili gülmeceleri oluşturan öğelerin odağı da, sevgi, yergi ve övgü vardı.. Pek çok fıkranın da Nasrettin Hoca'ya ait olmadığını da söylemişti.
Eskişehir Nasreddin Hoca' ya gerekli ilgiliyi göstermezken, Tokyo Metropolitan Müzesi'nde, 2003 Türkiye Yılı nedeniyle, açılan, `Türkiye`de, Üç Büyük Medeniyet" sergisi çerçevesinde, düzenlenen, Nasreddin Hoca" konulu konferans, büyük ilgi görmüştü. Bayan MİTSİKO KOJİMA' nın, Türk kültürü ve Nasreddin Hoa, hakkında verdiği konferans, müze ziyaretçilerinin ilgi gösterdiği etkinliklerin başında geldi.
Eskişehir'de, ciddi olarak Nasreddin Hoca etkinliklerine, sahip çıkan kesim yok. İyi ki AKŞEHİR ilçemiz var. Çünkü Nasreddin Hoca felsefesini, daha iyi özümseyerek ve anlayarak dopdolu bir şenlik yaşatmak için, amatör ruh ve profesyonel anlayışla, var güçleri ile çalışıyorlar. Daha da önemlisi, her yıl güzel ve kalıcı projelere, imza atarak tanıtıyorlar..
Eskişehir'de, YUNUS EMRE ile ilgili etkinliklerin, "SİVİL OTORİTEYE" devredilmesi veya "KURUMSALLAŞTIRILMASI" hep söylendi. Nitekim Vali Yardımcılarımızdan, Sayın KILIÇASLAN, etkinliklerin, sivil otoriteye devredilmesini, hatta "MÜESSESİZLEŞMESİ" ni önermiş, bu hususta mesafe de alınmıştı. Ancak ondan sonra gelen yöneticiler, bu alanda, gereken ilgiyi göstermediler.
Aslında Eskişehir'de, YUNUS EMRE etkinliklerini, başarıyla götürebilecek sivil toplum örgütleri var. Bu örgütlerden, en önemlisi, YUNUSEMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI' dır. Ancak vakfa, ne vilayet, ne de belediyeler, gereken değeri vermiyor..
Oysa YUNUS EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI, Eskişehir' deki tüm etkinlikleri, hayata geçirebilecek, bir vakfımızdır. Halk şairi YUNUS EMRE olmak üzere, Eskişehir bölgesinde, Türk kültür sanat ve tarih dünyasına kazandırdığı şahsiyetlerden, NASREDDİN HOCA, efsane halk kahramanı, SEYİT BATTAL GAZİ, ŞEYH EDEPALİ, KADI HIZIR BEY, SİNAN PAŞA gibi değerleri, çeşitli yönleriyle tanıtmak, fikir ve düşüncelerinin, yaygınlığı ve kalıcılığını sağlamak vakfın amaçları arasındadır.
Şu bir gerçek ki Eskişehir, Türk kültür sanat ve tarih dünyasına kazandırdığı şahsiyetlerine, yeteri kadar sahip çıkmadı. Kutlamalar, yöneticilere göre şekil aldı, Günlük programlarla geçiştirildi. Sonuçta da mümtaz kişilerimizi, ne tanıdık, ne de tanıtabildik.