7-Ahmet URFALI (DOLUNAY)

7-Ahmet URFALI (DOLUNAY)

"Nesiller arası kopukluk kültür farklılıkları yaratıyor" Sivrihisar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Arslan ile bir sohbet gerçekleştirdik.

İSMAİL ARSLAN öZGEçMİŞ


  İsmail Arslan 1958 Sivrihisar Koçaş doğumludur. İlk ve orta tahsilini Eskişehir’de tamamladı. Lise öğrenimini Gümüşhane öğretmen Lisesinde gördü. Yüksek öğrenimini Eskişehir’de bitirdi.


    Uzun yıllar Sivrihisar’da Türk Dili ve Edebiyatı  öğretmenliği  ve lise müdürlüğü yaptı.2007 yılında  Eskişehir Atatürk Lisesinden emekli oldu.


    Arslan evli olup eşi Zeliha Arslan Biyoloji öğretmenidir. çocuklarından kızı Dr. Demet Arslan Küçük dahiliye uzmanı, oğlu Ahmet Arslan  banka denetçisi olarak  Londra’da görev yapmaktadır.


 


Sohbet


 


    İsmail Bey, Sivrihisar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği başkanı olarak görev yapmaktasınız. Derneğiniz hangi ihtiyaçtan doğdu? Derneğinizin amaçları nedir?


  Derneğimiz 1998 yılında kuruldu. Haziran 2015 yılında yapılan olağan kongrede göreve geldim.Demokrasilerde ve gelişmiş toplumlarda  sivil toplum örgütlerinin önemli bir yeri vardır.Bu örgütler yerelde ve ulusalda yönetim kademelerine katkılar sağlarlar. Dileğim ülkemizde de STK’ların arzu edilen ağırlığının olmasıdır.çünkü biz tabanız.Tabanın sesine kulak veren yönetimlerin hata yapma ihtimali düşüktür.


     Hemşehri derneklerinin kuruluş amacı; aynı bölgede yaşayan insanların tanışmasını, kaynaşmasını sağlamak, problemlerine ortak olmak, çözümler üretmektir.


    İnsanlarımız daha çok ekonomik nedenlerle doğdukları yerleri terk ederek değişik yerleşim yörelerine göç etmektedirler. Bunun bariz örneği, diğer ilçelerde de olduğu gibi Sivrihisarlı hemşehrilerimizdir. İlçemizden Eskişehir’e yıllardır yoğun bir göç yaşanmaktadır. Derneğimiz Eskişehir’de  Sivrihisarlı hemşehrilerimizin sorunlarını tespit edip gerekli çözüm çalışmaları yapmaktadır.


      Günümüzün sorunlarından biri de nesiller arası kopukluk ve kültür farklılıklarıdır. Bizler örf ve âdetlerin yaşatılması, insanlarımızın birlik ve beraberliğinin tesis edilmesini ve kaynaşmasını temel anlayış olarak görüp ona göre hareket etmekteyiz.


 


  Derneğinizin amaçlarını gerçekleştirmek için ne tür etkinlikler yapmaktasınız?


    Derneğimizin 1360 üyesi bulunmaktadır. Bu sayı gün geçtikçe artmaktadır. üyelerimiz arasında haberleşmeyi sağlamak amacıyla mesaj sistemini kurduk. ‘’Sivrihisar.com’’adıyla bir internet sitesi oluşturduk.Cenazeler, sosyal ve kültürel etkinliklerin duyurulması gibi bir çok konuyu hemşehrilerimize ve üyelerimize  bu sayede iletebiliyoruz.


      Her yıl, kış aylarında geleneksel yemeğimiz ‘’Arabaşı’’ etkinliği düzenlemekteyiz. Bu arada şu bilgiyi vermek istiyorum: Arabaşı, ara öğün anlamındadır. Araplarla bir ilgisi yoktur. Türkistan’dan getirdiğimiz bir Türk kültürü örneğidir.


   Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine yiyecek ve giyecek yardımları yapmaktayız. İftar yemekleri düzenleyerek insanlarımızın tanışıp kaynaşmasını sağlamaktayız. Değişik yerlere kültürel geziler düzenlemekteyiz. Zaman zaman yaşlı ve hasta ziyaretleri yapıyoruz. öğretmenler Gününde emekli eğitimcileri ziyaret ediyoruz. Sivrihisar’da Nasreddin Hoca Festivali, Dövme Sucuk Etkinliklerini destekleyerek üyelerimizin katılımını sağlıyoruz.


   30 Aralık 2018’de kendi mülkünüz üzerine dernek binası yapmak üzere inşaata başladınız. İnşaatın şu anki seviyesi ne durumdadır? Bina hakkında bilgi verir misiniz? İnşaatın maddi kaynağını nerelerden sağlıyorsunuz? ‘’Bir tuğlada sen koy’’ kampanyanız amacına ulaştı mı?


    Sivil Toplum Kuruluşlarının amaçlarını gerçekleştirmesi ve yaşaması için bir mekâna sahip olması gerekir. 21 yıldır tüm kongrelerde gündeme gelmesi ve karar alınmasına rağmen derneğimize bir bina alımı gerçekleştirilememiştir. Şu anda bulunduğumuz yer kira olup sosyal ve kültürel  etkinliklerin yapılmasına uygun değildir. Genel kurulda derneğe yer alımı için uğraşacağıma şahsen söz verdim. Uzun araştırmalar sonucunda  2016 yılında  Odunpazarı bölgesi Atatürk Lisesi bitişiğinde satılık eski bir bina buldum. Ancak alacak gücümüz yoktu. Yardımsever hemşehrilerimize durumu izah ederek 20 günde toplanan yardımlarla bu binayı aldık. Yıkımını sağlayıp arsaya dönüştürdük.İnşaata başlayacağımız sırada satın aldığımız yerin bitişiğinde  küçük eski bir bina daha aldık. Arsaya dönüştürdük. İki yerin tevhidini yaptırdık.İnşaat ruhsatımızı alarak  29 Aralık 2018’de geniş bir katılımla temel atma töreni yaparak inşaata başladık. 3 ay içinde kaba inşaatını bitirdik.Şu anda binanın ince işleri yapılmaktadır.Yeterli imkanı sağlayabilirsek birkaç ayda bitirmeyi planlıyoruz. Temel atma töreninde ‘’Bir tuğlada sen koy’’ kampanyası başlattık. Bu kampanya büyük ölçüde amacına ulaştı. Yardımsever hemşehrilerimiz ve gönül dostlarımızın destekleriyle bu noktaya geldik. Yeni binamıza geçince sosyal ve kültürel etkinliklere hız vereceğiz. Dini ve milli günlerde konferanslar, seminerler, kurs ve eğitim faaliyetleri, bayanlara ve gençlere yönelik etkinlikler yapmayı düşünüyoruz. Bu etkinliklere Sivrihisarlı hemşehrilerimiz dışında sanata duyarlı Eskişehirli hemşeherilerimizin de katılımını sağlayacağız. Tüm sanatseverlere kapımız açıktır.


   Sivrihisar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneğinin vizyonu ve misyonu nedir?


    Vizyonumuz; tüm dünyadaki Sivrihisarlı ve Sivrihisar sevdalılarını bir araya getirmek, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızı canlandırmak ve bu bilinci gelecek nesillerimize aktararak SİVRİHİSARlılık bilincini devam ettirmektir.


    Misyonumuz; Eskişehir’de yaşayan Sivrihisarlı ve Sivrihisar sevdalılarını bir araya getirmek, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızı canlandırmak maksadıyla Sivrihisar Sosyal Kültür ve Dayanışma derneğimiz 1998’de kurulmuştur. Bu vasıtasıyla ;
1- Sivrihisarlıyım ve Sivrihisar sevdalısıyım diyen herkesi bünyemiz çatısı altında toplamak.
2- Sivrihisarlıların gücünü bir araya getirerek, Sivrihisar’ımıza ve köylerimize tüm imkânlarımızı kullanarak kaliteli hizmetlerin ulaşmasına aracı olmak.
3- Sivrihisarlı büyüklerimizi anmak, onlar için paneller düzenlemek.
4- İlçemizin basın ve medya aracılığıyla tanıtım ve reklamını yapmak.
5- Düğün, dernek ve cenaze gibi günlerimizde sevinçlerimizi ve acılarımızı paylaşmak.
6- İlçemize özgü kültürel, tarihi, örf ve adetlerimizi korumak ve yaşatmak.
7- Tüm mahallelerimiz (köyler) dahil herkese ulaşarak faydalı olmak.
8- Kadın, genç ve çocuklarımızın da birbirleri arasında birlikteliğini sağlamak, derneğimizde onlarında faydalanabileceği ortamlar oluşturmak.
9- Tüm siyasi parti ve derneklere eşit mesafelerde bulunarak ilişkilerimizi geliştirmektir.


 


    İsmail Bey, Kısa adı SEV olan Sivrihisar Eğitim Kültür ve Dayanışma  Vakfı ile ilişkileriniz nasıl? Aynı ilçenin iki sivil toplum kuruluşu olarak ortak etkinlikler yapıyor musunuz?


    Genel anlamda vakıf ve dernek ayrı kavramlardır. Sivrihisar Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı ile Sivrihisar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği iki kurum olarak Sivrihisar adına faaliyet göstermektedir. İlişkilerimiz gayet normal düzeyde olup gerektiğinde ortaklaşa etkinlikler düzenlemekteyiz.


    İsmail Bey, bir konuşmanızda; ‘’Eskişehir’de 150 bin Sivrihisarlı yaşadığını, Sivrihisarlıların Eskişehir’in birleştirici gücü olduğunu’’ söylediniz. Bu açıdan, Sivrihisarlıların Eskişehir’in kent hayatına kattığı kültürel, siyasal, sosyal ve ekonomik değerler hakkında neler söyleyebilirsiniz?


    Eskişehir’de yaklaşık 150 bin Sivrihisarlı yaşadığı doğrudur. Ayrıca ilçe ve köylerinde 22 bin kişi olduğu bilinmektedir. İlçemiz diğer ilçeler gibi 50 yıldır göç vermektedir. Karşılaştığımız bazı hemşehrilerimizin; ‘’Bizim ailemiz 40 yıl önce Sivrihisar’dan gelmiş, bir bağımız kalmamıştır.’’ Söylemiyle kuşaklar arasındaki kopukluğun olduğu gerçeğini ortaya çıkarmaktadır. Gelenek ve göreneklerin yaşatılması, canlı tutulması bu olumsuzluğu giderecektir. Dernek olarak bunun gayreti içindeyiz.


       Bizim insanımız temkinlidir, tutumludur, ticareti sever. Bir basın açıklamamda ; ‘’Sivrihisarlılar cimri değil, tutumludur.’’demiştim.Şehrimizde maalesef yanlış bir olgu söz konusudur. Şehrimizin muhtelif yerlerinde  çok sayıda esnaf, sanayici, ticaret erbabı hemşehrimiz bulunmaktadır. Hemşehrilerimiz şehrimize göç ederken iş insanı ise önce işyerini alır, memur, işçi ise oturacağı daireyi alır. Riski sevmeyen özellikleri vardır.Bizim insanımız, uyumludur, hoşgörülüdür.


    Şehrimizin birlik beraberliğine önemli katkılar yaptıklarını düşünüyorum. Bunun en güzel örneği  derneğimiz tarafından gerçekleştirilen temel atma töreninde görülmüştür.Törene tüm partilerin temsilcileri, belediye başkan adayalrı,milletvekilleri,STK yöneticileri katılmış şehrimizin birlik ve beraberliğinin en güzel örneği verilmiştir.Biz STK’lar ve belediyelerle uyum içindeyiz. Sivrihisar ve Eskişehir’de yapılan doğru ve yararlı etkinliklerde desteğimiz tamdır.


    Sivrihisar; köklü tarihi, zengin kültürü ile bilinmektedir. Dernek başkanı olarak Sivrihisar’ı nasıl tanıtırsınız?


     Sivrihisar birçok medeniyete beşiklik yapmış, çok zengin tarihi ve kültürel değerlere sahip bir ilçedir. Kuruluş tarihi Mö önceki çağlara dayanmaktadır.Firg uygarlığının  göstergesi Pessinus harabeleri , ana tanrıça Kibele’nin izleri, Kral Yolu güzergahı Sivrihisar’dadır. Roma dönemi eserleri, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet  eserleri ilçemizde mevcuttur.


   Sivrihisar Ulu Camii, 67 ahşap sütun üzerine inşa edilmiş otantik bir şaheserdir.Kurşunlu Camii, Alemşah Kümbeti,çardak Hamamı, Gavur Hamamı, Kilise, çan Saati, Nasreddin Hoca’nın kızının mezarı bunlardan bazılarıdır.


   özellikle Zaimağa Konağı, Mart 1922’de Atatürk’ün Ankara dışında  ilk Bakanlar Kurulunu topladığı , ülkemizin kurtuluşu için önemli kararların alındığı güzide bir mekândır.Ayrıca bu konakta  28 Mart 1922’de Mustafa Kemal Atatürk , Rusya Büyükelçisi Aralov Zonaryev ve Azerbaycan Büyükelçisi İbrahim Abilov ve diğer askeri ve sivil diplomatlarla uzun görüşmeler yapar.


     İstanbul’un ilk kadısı ve Belediye Başkanı Hızırbey, Sinan Paşa, Nasreddin Hoca, Yunus Emre, Aziz Mahmut Hüdai, Şeyh Baba Yusuf, Osman Affe Efendi  Sivrihisarlı’dır. 19 Mayıs 1919’da  Samsun’da Atatürk’ü Rum çetelere karşı koruma görevini yapan Mülazim Hamdi Efendi de hemşehrimizdir.


   Derneğimiz yönetim kurulu üyesi Faruk öz, ‘’Sivrihisar’ım Ben’’ adlı şiirinde şöyle der:’’ Ders veren nükteleriyle Nasreddin Hocam var


                    İnsanı doğru yola götüren Yunus Emrem var


                    İstanbul’a reis olmuş Hızırbeyim var


                    Ulemalar diyarı Sivrihisarım ben.’’


   Hemşehrilerimiz yardımseverdir. İnandığı her konuda insanımıza ve ülkemize desteklerini esirgememiştir. Bunun canlı bir örneği dernek binası inşaatımızdır. bize inandığı ve güvendiği için böyle bir çalışmaya destek olmuşlardır.


      Sivrihisarlılar gerçekçi ve vatanseverdir. İstiklal Savaşımız sırasında dört bin lira para toplayarak kahraman ordumuza uçak almıştır.  


       İlçemiz sebze ve yemek kültürü bakımından da zengindir. Koçaş patlıcanı, Kepen kelemi,Kaymaz fasülyesi, Koltan soğanı, Dümrek nohutu,dövme sucuğu, ev baklavası, bamya çorbası,su böreği her biri ayrı birer lezzet taşımaktadır.


     Sivrihisar’ın geleceği turizm ve kültürel değerlerin tanıtılmasına bağlıdır. Bu değerler tanıtılıp ekonomiye kazandırılırsa ilçemiz kalkınır ve göç sorunu ortadan kalkar. Damak tadı yiyeceklerin değerlendirilmesi kalkınma ve ekonomik refaha  önemli katkı sağlayacaktır.


      İlçemiz Anadolu’nun Batı’ya açılan kapısıdır. Coğrafi konum olarak  ulaşımı kolaydır. Nasreddin Hoca’nın dediği gibi; ‘’Dünyanın merkezidir.’’

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7-Ahmet URFALI (DOLUNAY) Arşivi