
1-Murat TAŞKIN (BİZDEN SÖYLEMESİ)
Nevzat Önder'i aday yapan süreç...
AK Parti, Eskişehir ilçe adaylarını dün açıkladı.
Dikkat çeken husus, son ana kadar Odunpazarı adayı olması beklenen eski Milletvekili Nedim Öztürk'ün yerine Nevzat Önder'in Odunpazarı adayı gösterilmesi oldu.
Peki ne oldu da son ana kadar AK Partinin Odunpazarı adayı olmasına kesin gözü ile bakılan Nedim Öztürk'ün yerine aday adaylarından Nevzat Önder aday gösterildi?
Bu konuda söylenen çok şey var...
İsterseniz sırasıyla başlayalım anlatmaya...
TEŞKİLAT MEMNUNİYETSİZ OLUNCA...
Öncelikle, mevcut Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı'nın "Aday değilim" açıklaması ile AK parti bölgede, seçimi kazanabilecek isim bulma telaşına düştü.
Mevcut 5 aday adayı ismi dışında, diğer aday olabilecek isimleri tespit etme çalışması başlattı.
Mihalıççıklı olan mevcut başkan Burhan Sakallı'nın aday olmayacağını açıklamasının hemen sonrasında, CHP'nin de Mihalıççıklı olan Erman Gölet'i aday yapmaması, AK partiye ister istemez bölgedeki Mihalıççıklı oylarını alabilecek bir adaya yönlendirdi.
Bu isim kısa sürede bulundu.
İsim: partinin eski Milletvekili olan Nedim Öztürk idi...
Hemen teklif götürüldü.
O da kabul etti. Hatta seçim çalışmaları için Eskişehir'e bile geldi.
Ancak...
Bir yandan partinin bölgede yaptırdığı anketler, diğer taraftan teşkilatın "Partili isim niçin yok?" tepkileri, Odunpazarı adayının yeniden gözden geçirilmesine neden oldu.
NEVSAT ÖNDER İSMİ
NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Yeniden değerlendirme sürecinde, 5 aday adayından biri olan ve partinin il başkan yardımcılığı görevinde bulunan ve meclis üyesi olan Nevzat Önder'in ismi, parti içinde ki her kesimin karşı çıkmayacağı bir isim olarak ortaya çıktı.
Bu arada...
Mevcut Belediye Başkanı Burhan Sakallı'nın da, kendi meclis üyeliğini yaptığı Nevzat Önder'in adaylığını desteklediği, kardeşi Mustafa Önder ile birlikte Ticaret Odasında çalışan ve seçimlerde de meclise taşımak isteyen Harun Karacan'ın da Nevzat Önder ismine destek verdiği konuşulmaya başlandı.
HERKESİ MEMNUN EDECEK BİR İSİM'DEN YOLA ÇIKILINCA
Sonuç olarak...
AK parti Odunpazarı'nda Nevzat Önder'i aday göstermeye karar verdi.
Bu ismi kararlaştırırken de, bir anlamda, bölgedeki Mihalıççıklı oylar yerine Sivrihisar oyları tercih edildi.
Nevzat Önder'in İl Başkan yardımcısı olması nedeniyle, teşkilatın gönlü yapılmış olundu.
Meclis üyeliği yapması nedeniyle de, Odunpazarı Belediyesi'nde ki süreklilik algısını yaratmayı düşündü.
Sonuç olarak bu isim AK partiye Odunpazarı'nı kazandırabilir mi bilemiyoruz...
Ancak...
Söylenenlere bakılırsa Nevzat Önder ismi ile hem Teşkilatın, hem mevcut Odunpazarı Belediye Başkanının, hem Milletvekillerinin hem de Büyükşehir adayının gönlü alınmış gibi bir durumdan söz edildiği ortada...
-----------------------
Fark ortada işte...
Fotoğrafa ilk baktığınızda hiçbir şey anlamayabilirsiniz...
Bu son derece normal.
Çünkü...
Fotoğraf ilk bakıldığında hiçbir şeyi çağrıştırmıyor.
Ama...
Anlattığımızda bu fotoğrafın çok şey anlattığını siz de anlayacaksınız.
Söz konusu fotoğraf, otomobilin içinden ve hava karardıktan sonra çekilmiş.
Çekildiği yer ise, Gaziantep şehir merkezine giden çevre yolu üzeri.
Fotoğrafta ki ışıklı yer, çevre yolu üzerinde bulunan bir üst geçit.
Hem üst geçit ışıklandırılmış, hem de köprünün her iki ucu.
Çünkü...
Köprünün her iki ucunda da, yaşlıların ve özürlülerin rahatça üst geçidi kullanabilmesi için asansörler yapılmış.
Üstelik...
Aynı çevre yolu üzerinde aynı köprüden birkaç tane daha varmış,
Kısacası...
Bizde de aynı üst geçitlerden mevcut...
Adamlar, köprünün üzerini bile ışıklandırmışlar, bizimkilerin altında bile doğru dürüst ışıklandırma yok.
Adamlar, köprünün her iki tarafına asansör koymuşlar, bizdekilerin merdivenlerinden sağlam adam bile çıkmaya korkuyor.
Neticede her ikisi de çevre yolu üst geçidi bakacak olursanız ama...
Üst geçitten üst geçide fark var işte...
------------------------------
Beş yıl önce, Beş yıl sonra...
- Bir önceki seçimde DSP'den Belediye Başkanı seçilen Yılmaz Büyükerşen ve Ahmet Ataç, Önümüzde ki seçimde CHP'den aday oluyor.
- Bir önceki seçimde DSP'den meclis üyesi seçilen Kazım Kurt, önümüzdeki seçimde CHP'nin Odunpazarı adayı oldu.
- Bir önceki seçimde Demokrat Parti üyesi olan Orhan Soydaş, önümüzdeki seçimde AK Partinin Tepebaşı Belediye Başkan adayı.
- Bir önceki seçimde MHP'nin Tepebaşı Belediye Başkan adayı olan Serdar Taci Zengin, önümüzdeki seçimde CHP'nin muhtemel Belediye meclis üyesi.
- Bir önceki seçimde DSP'den meclis üyesi seçilen eski DP'li Bekir Sıtkı Saraç, önümüzdeki seçimde CHP'nin muhtemel meclis üyesi.
- Bir önceki seçimde DP'den Sivrihisar belediye Başkanı seçilen Fikret Arslan, önümüzdeki seçimde CHP'nin Sivrihisar belediye Başkan adayı.
- Bir önceki seçimde BBP'den Kayakent Belediye Başkanı seçilen Ese Ildız, önümüzdeki seçimde CHP'nin Belediye Başkan adayı.
- Bir önceki seçimde DP'nin Yunus Emre Belediye Başkanı olan İsmail Hakkı Yavuz, önümüzdeki seçimde CHP'nin Mihalıççık Belediye Başkan adayı.
- Bir önceki seçimde DP'nin yöneticisi olan Niyazi Çetin, önümüzdeki seçimde CHP'nin muhtemel meclis üyesi.
Bu isimlere önümüzdeki günlerde, belki de yenileri eklenecek.
Sonuç olarak...
5 yıl önce yapılan seçimlerde partileri ve konumları farklı olan insanları, önümüzdeki seçimlerde daha başka partilerde ve konumlarda göreceğiz.
Tüm bu anlattıklarımızdan neyi çıkartacağız bilemiyoruz ama...
Galiba en doğru yorum: "Eskişehir'de siyasetçilerin partileri değişiyor ama siyasetçiler hiç değişmiyor" yorumu olsa gerek...
-------------------------------
BİRAZ DA GÜLMEK LAZIM
İkinci Dünya Savaşı sıralarında Berlin'i bombalamaya gelen filodaki İngiliz uçak pilotu ağır yaralı olarak ele geçirilmiş. Pilotu hastaneye kaldırmışlar ve tedavi etmeye başlamışlar. Alman doktor İngiliz'in yanına gelip;
- Size kötü bir haberim var, bir bacağınızı kesmek zorundayız, demiş. Hasta çaresiz bir şekilde Alman doktora;
- En azından sizinkiler Londra'yı bombalamaya gittiklerinde kestiğiniz bacağımı bizim topraklara atmalarını sağlar mısınız ? diye sormuş. Doktor da kabul etmiş. İngiliz'in bacağını İngiltere topraklarına bıraktırmış. Aradan birkaç hafta daha geçmiş ve doktor bu kez diğer bacağının da iyi durumda olmadığını, kesmek zorunda kalacaklarını söylemiş. İngiliz yine aynı isteğini tekrarlamış. Doktor yine kabul etmiş ve Almanlar İngiliz'in bacağını yine atmışlar İngiltere toprağına. İngiliz'in iki hafta sonra da kolu kötüleşmeye başlamış. Doktor yine kesmek zorunda olduklarını söylemiş. İngiliz de aynı isteği kolu için yinelemiş. Doktor bu kez kabul etmemiş. İngiliz şaşkınlık içinde sormuş:
- Neden ama ? İki bacağımı da attınız. Kolumu niye atmıyorsunuz ? Doktor:
- İyi de sen galiba ufak ufak kaçmaya çalışıyorsun