
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ODUNPAZARI ASLINA DÖNÜYOR
Proje, zenginliktir. Çünkü bugün toplumlar, zengin ve yoksul diye ayrılmıyor. Proje, bilgi ve teknoloji üretebilen veya üretemeyen diye tanımlanıyor. Toplumların, ülkelerin ve kurum ve kuruluşların, zenginliği de bünyelerindeki projelerle ölçülüyor. Şehircilikte öyledir. Kentlerin gelişmişliği, bünyelerindeki projelerle ölçülür.
Cuma günü, Odunpazarı Belediyesi kentsel sit alanı proje ekibinin 131. toplantısına katıldık. Eskişehir Kültür varlıkları Bölge Kurulu ve Müdürlüğü rehberliğinde, işinin ehli genç bir ekiple yürütülen, Odunpazarı Kentsel sit alanı Koruma amaçlı İmar Planı Revizyon çalışmaları, diğer kentlere, örnek olacak niteliktedir.
Toplantıda, Başkan Yardımcısı Sayın Süleyman EKŞİ, çevre konularına ve Koruma amaçlı İmar Planı Revizyon çalışmalarına, yatkınlığı ve yakınlığı ile dikkat çekti. Toplantıdaki değerlendirmeleri gösterdi ki verimlilik, düşünce ve güven, etkili bir biçimde koordine edildiği takdirde, her alanda başarılı olmak için de hiçbir neden yoktur. Ayrıca Sayın EKŞİ, değişen koşullara uyabilen ve insanlarla da olumlu ilişki kuran, bir yapıya da sahip. Bulunduğu koşulları, çok iyi değerlendiriyor. Olup bitenleri de çok iyi görüyor.
Koruma amaçlı İmar Planı Revizyon ekibi, "TAKIM RUHU " içinde, birbirini tamamlıyorlar ve bir bütünlük oluşturuyorlar, sağlıklı bir etkileşim ve iletişim, birliktelik ve beraberlik var. Ekipte, yer alan herkes, kendi üzerine düşen ve kendisine verilen sorumluluğu veya görevi itina ile yerine getiriyor. Ekip elamanlarının, bütüncül yaklaşımı, organizasyon ve uyumu, özelliklede takım içerisinde, sorumluluk ve görev bilinci fevkaladedir
Odunpazarı, Kentsel sit alanı Koruma amaçlı İmar Planı Revizyon çalışmaları değerlendirildiğinde, Proje için, yeterli teknik kadrolara, mali, teknik ve bilimsel olanaklar gözetilmiş olup, Odunpazarı, kültür varlıklarını da içeren planda, yerel ve ulusal nitelikte hedefler gözetilmiştir. Odunpazarı sit alanının, bütününü olumsuz yönde etkileyecek, mevcut korunması gerekli değerleri bozacak, ya da yok edecek, geleneksel kentsel doku özelliklerini olumsuz yönde değiştirecek, değişiklik yok.
Revizyon çalışmalarında, tarihi çevre, kültürel ve doğal miras, sosyal, kültürel ve ekonomik yapı, teknik altyapı, sosyal donatı, yapı ve sokak dokusu, mülkiyet yapısı, ulaşım, dolaşım sistemi ve benzerlerine ilişkin, gerekli etütler, kent bütünü ile ilişkilendirilerek gerçekleştirilmiştir. Planlamaya ilişkin, sorunlar ve olanaklar tespit edilmiştir. Tespitlere göre de Odunpazarı Kentsel Sit alanı ve yakın çevresinde arzu edilmeyen boyutta, çevre sorunu bulunmamaktadır. Ancak Bölgede evlerin, Restorasyon çalışmalarında, bazı söylentilerden dolayı sıkıntılar yaşanıyor. Oysa yapılan çalışmalardan, ücret alınmıyor.
Ayrıca günümüzde, Restorasyon çalışmaları, teknolojik gelişmeleri yakından izleyen ve geleneksel yöntemlerle, teknolojiyi birlikte kullanan ilginç bir bilim dalı haline gelmiştir. Çalışmalarda, bu gerçeğin sürekli göz önünde tutulduğuna da tanık olduk.
Odunpazarı Belediyesi, Odunpazarı tarihi evlerini, aslına uygun, Restorasyon çalışması yaparak, torunlarımızın emaneti olan kültür miraslarımızı, en iyi şekilde, gelecek nesillere aktarma gayret ve çabası içinde. Bu alanda, her türlü fedakârlığı yapıyor.
Elbette Restorasyon çalışmalarına, Kültür Bakanlığı ve vilayet, imkânları ölçüsünde, katkıda bulunmaktadır. Ancak Restorasyon çalışmalarında, en büyük pay, Odunpazarı Belediye Başkanı Sayın SAKALLI ve ekibinindir.
Odunpazarı' ndaki, iyileştirme çalışmaları ile tarih, yeniden canlanacak ODUNPAZARI aslına dönecektir. Çünkü tarihi yapılar ve diğer eserler, bir milletin, geçmişte nasıl yaşadığını, nelerin, ne şekilde başardığını nesillere gösterir. Odunpazarı, tarihini, kültürünü, diğer kentlerden ayıran özellikler farklıdır. Odunpazarı' nda, evler, taş kaplı sokaklar, hala aynı tazelikte. Kurşunlu Cami ve külliyesinde ayrı bir güzellik ve anlam vardır.
ODUPAZARI' da, evlerin içi, insana büyük haz verir. Tavan ve dolaplar ahşap süslemedir. Ocak başı kandillik, raf ve sergenler, özel tarzda ahşaplarla süslenmiş. Merdiven tırabzanları da ahşaptır. Ahşap süslemeli, cumbalı evlerde, kalem işçiliği ve oyma sanatının, en güzel örnekleri vardır.
Merdivenlerden çıkınca, odaların açıldığı üst hanaya girilir. Burası boydan boya uzanır. Hanaya açılan odalarda. mutlaka gusülhane bulunur. Hanayın bir başında abdestlik, öbür başında balkon yer alır. Balkonların bazıları bahçeye, bazıları da cadde ve sokağa bakar. Bunların cumbalı ve kafesli olanları da var. Evlerin büyük çoğunluğunda, ahşap olup, üstü kiremitle örtülmüştür.
ODUNPAZARI' nın, taşlı sokaklarında dolaşmak, alışveriş yapmak, mevcut çeşmelerden su içmek, ahşap evlerinde yaşamak veya konaklamak, insana büyük keyif verecek, turizm sektörüne ve kent ekonomisine de ciddi katkıda bulunacaktır. Kutluyoruz...