4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ÖĞRENCİ ETÜT MERKEZLERİ

Bazı veli, öğretmen, hata ilgiller tarafında, öğrenci Etüt Merkezleri ile ilgili, sorunlar aktarıldı. Bu sorunlardan, en önemlisi, Etüt Merkezlerinin, görevleri arasında olmamasına rağmen, örgün eğitim konularını, önceden işlediklerini, bunun da örgün eğitim kurum/kuruluşlarında, çeşitli sorunlar yaratmasıdır.
Oysa özel öğrenci etüt eğitim merkezlerinin amacı, Türk millî eğitiminin genel amaçlarına ve temel ilkelerine uygun olarak, ilköğretim okullarına devam eden öğrencilerin, ÖĞRETMEN GÖZETİMİNDE, DERSLERİNE ÇALIŞMALARINA ve bu Yönetmelikte belirtilen alanlarda, etkinliklerde, bulunmalarına yardımcı olmaktır.
Öğrenci Etüt Eğitim Merkezleri Yönetmeliği'nin, 6. Maddesi göre, ilgililer, öğretmen ve veliler haklıdır. Çünkü etüt merkezleri, örgün eğitim konularını işleyemez ve test çalışması yapamazlar. Ancak etüt merkezleri yönetmeliğin, bu hükmüne rağmen, büyük çoğunluğunun, geçmişteki dershaneler gibi icraat sergiledikleri söyleniyor.
Öğrenci etüt eğitim merkezlerinde, yönetmelik gereği, özel dershane etkinlikleri kapsamında bulunan ve ÖĞRENCİLERİN BİR ÜST ÖĞRENİME HAZIRLANMASI VEYA TEST UYGULAMASI gibi, etkinlikler yapılamaz. Bu etkinlikleri, yapan kurumlar hakkında, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun 7 nci maddesi hükümleri uygulanır.
Elbette Öğrenci Etüt Merkezleri, öğrenciler için faydalıdır. Çünkü öğrencilerin okul dışı zamanlarını, en verimli şekilde geçirecekler, destek eğitim programı olacaklardır. Özellikle çalışan ailelerin çocukları, etüt merkezlerine, daha çok gitmektedir. Burada, güvenli bir ortamda, öğretmenler eşliğinde, çocuklar ders çalışacaklardır.
Öğrenci Etüt Eğitim Merkezleri, etüdün yanı sıra, programı, valilikçe uygun görülen halk oyunları ve çeşitli spor dalları, tiyatro, müzik, resim, heykel, oymacılık ve seramikçilik alanları, fotoğraf, projeksiyon ve sinema, koleksiyonculuk, sosyal ve fen bilimleri alanlarında inceleme ve araştırma, güzel konuşma ve yazma, kitap okuma, gibi etkinliklerin birkaçı veya tamamı uygun, yaş ve seviye grupları oluşturularak yapılır.
Öğrenci Etüt Merkezlerinde yapılan, "ETÜT", okul sonrası, okul müfredatına uygun olarak yürütülen bir destek eğitimidir. Burada öğrenciler, etüt öğretmeni gözetiminde derslerini ve ödevlerini yaparlar. Destek almak istediklerinde, etüt merkezinde görevli öğretmenler, onlara yardımcı olur. Öğrenci, okulda verilen ödevleri, projeleri burada rahat bir ortamda hazırlayarak, akşam evine daha huzurlu gidecektir. Evine geldiğinde, yapacağı ödev kalmadığı için de ailesiyle, daha mutlu zaman geçirme fırsatı olacaktır.
Öğrenci Etüt Merkezleri, öğrenciye ders çalışma alışkanlığı ve öğrenme alışkanlığı da kazandırmaktadır. Etüt merkezinde, öğrenci sosyal bir ortamda ve arkadaşları ile birlikte olduğu için, öğrenme ve ödev yapma konusunda, daha istekli olacaktır. Hatta ders çalışma ve ödev yapma, eğlenceli bir hale bile gelecektir.
Öğrenci Etüt Merkezleri, öğrencilerimizin serbest zamanları değerlendirme açısından da, önemli merkezlerdir. Çünkü çocukların, serbest zamanların, en iyi şekilde değerlendirmeleri, onların daha iyi yetişmesi ve gelecekleri açısında, önemli bir konudur. Derslerinden ve ev işlerinden, arta kalan zamanlarda, etüt merkezlerinde düzenlenecek etkinliklerle, duyusal ve düşünsel gelişimlerini ve hatta bedensel beceri gelişimini sağlayacak, uygun faaliyetlerin seçimi, olumlu yeni özellikler edinmeleri sağlayacaktır
Çağımızda, yaşam kalitesini arttırmak için, serbest zamanı kullanmak, önemli durum haline gelmiştir. Serbest zamanı değerlendirmek ise serbest zaman eğitimi ile mümkün olmaktadır. Ancak ülkemiz serbest eğitimde istenen düzeyde değildir.
Ayrıca eğitim hakkı, herkes için aynı düzeyde karşılanması tartışılmaz ve kaçınılmaz temel haktır. Ancak bilinçli yapılması da şarttır. Eğitim, insan davranışlarında beklentiler yönünden değişiklik ve gelişme sürecidir. Başka bir anlatımıyla eğitim, ekonomik büyümenin, toplumsal ve yönetimsel gelişmenin, ön koşuludur. Gerçekte eğitim, sınırsız ve en doğal ihtiyaçtır. O nedenle de İhmal etmek, hata yapma gibi, bir lüksümüzde yoktur.
Serbest zaman eğitimi, değişen eğitim anlayışı içinde, önemli bir unsuru oluşturmaktadır. Aynı zamanda örgün eğitim dışında da eğitim, doğrudan veya dolaylı olarak desteklenmelidir. Çünkü eğitim sürecinin, işlevliğinde serbest zaman eğitiminin önemli bir yeri vardır. Serbest zaman eğitimi, birey ya da grupları, bazı özel alanlarda beceri sahibi kılmayı, toplumun gelişimine, katkı sağlamayı ve yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlar.
Çocuklarımızın, serbest zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmesi, gelecekleri için önemli bir konudur. Derslerinden ve ev işlerinden, arta kalan zamanlarda, duyusal ve düşünsel gelişimlerini ve hatta bedensel beceri gelişimini sağlayacak, uygun faaliyetlerin seçimi, olumlu yeni özellikler edinmeleri sağlayacaktır. Bu alanda öğrenci etüt merkezlerin önemli mekânlardır.Yeter ki yönetmenliğinin, amaçları doğrultusunda faaliyet göstersinler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi