4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ SERGİSİ

Kadınlara yönelik açılan kurslara, ilgi gün geçtikçe artıyor. İnsanımızın, bir sanat dalını öğrenmesi, yeni beceriler kazanması, meslek edinmesi, iş yeri açması, serbest zamanlarını değerlendirmesi, kent, özellikle de aile ekonomisine, katkıda bulunması, kurslar vasıtasıyla da çevre edinmesi, Kentte, yaşam kalitesini yükseltiyor.
Kadınlara, meslekî ve sosyal kültürel amaçlı bilgi, beceri kazandıran, onların serbest zamanlarını olumlu faaliyetlerle değerlendirmelerini, gelirlerini arttırmayı sağlayan birer yaygın eğitim kurumu olarak etkinliklerini sürdüren bu kurumlar, 1960'lı yıllarda ülke düzeyine birer halk okulu olarak hızla geliştirilmeye çalışılmış ve yayılmaya başlamıştır
Ayrıca günümüzde toplumların, gelişmişlik düzeyi, kadınlarının gelişmişlik düzeyiyle ilişkilendirilmektedir. Öte yandan, gelişmiş ülkelerde, "YETİŞKİN EĞİTİMİNİ", daha çok yerel yönetimler üstlenmiştir. Türkiye'de ise Milli Eğitim Bakanlığı'nın yanında, yerel yönetimler ve özel kuruluşlar da bu konuda çalışmalarda bulunmaktadır.
Ülkelerin ve kentlerin gelişmesinde ve kalkınmasında, temel unsuru olan bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarına sahip insan gücünün, yetiştirilmesi gerekmektedir. Kadınların, bilgi ve becerisi, aile ekonomisinin temelidir. Kadınlara yönelik kurslar, bir tarafta, insanlara başarılı bir meslek yolu hazırlar, diğer yandan vasıflı eleman da yetiştirir.
Eğitim kurun/kuruluşlarının ve belediyelerin, açmış oldukları beceri kursları, İnsanımız ilgi, istidat ve kabiliyetlerini geliştirecek, gerekli bilgi, beceri, davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırdığı gibi, hayat standardını da suretiyle yükseltecektir
Ülkemizde, her alana da amatör olarak, başarılı performans sergileyen insanlarımız vardır. Bu insanlarımız işi, para kazanmak için değil, yalnız zevki için yapan, hevesli, meraklı kişilerdir. Bu insanlarımız, yaptıkları işin uzmanı değildirler, o işi meslek olarak değil de amatör ruhla yapmaktadırlar.
Son yıllarda, Eskişehir'de, belediyelerin ve eğitim kurum/kuruluşlarının, kadınlara yönelik açtığı kurslara ilgi, gün geçtikçe artıyor. İnsanımızın, bir sanat dalını öğrenmesi, yeni beceriler kazanması, meslek edinmesi, iş yeri açması, serbest zamanlarını değerlendirmesi, kent, özellikle de aile ekonomisine katkıda bulunması, kurslar vasıtasıyla da çevre edinmesi, Kentte, yaşam kalitesini yükseltiyor.
Belediye ve eğitim kurum/kuruluşlarının gerçekleştirdiği, kadınlara yöneliklik kurslarla ilgili, sergilerde, kursları önemine tanık oluyoruz. Birbirinden güzel el emeği ürünlerin sergilendiği sergiler vatandaşlardan büyük beğeni görüyor.
2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı, Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü Kursiyerlerin eserlerinden oluşan (SANAT SEVİLİNCE" adlı Beceri Eğitimi Kurslarının, Yılsonu Sergisi, 17-20 Mart 2015 tarihleri arasında, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Turgut Özakman Sanat Merkezinde gerçekleştirildi.
Sergide Kaat'ı Sanatı, Resim ve Cam alanlarında çalışmalara yer verilmiştir..
Sergi ye Kaat'ı sanatı alanında, 10 kursiyer 22 eser ile katıldı. Kaat'ı sanatının yanında, Tezhip ve Minyatür tekniklerinde kapsayan çalışmalar yer almıştır.
Yağlı Boya resim alanında 29 kursiyer, 102 eserle katıldı. Çalışmalar arasında Lavi, karakalem, toz pastel, kuruboya, sulu boya, guaj boya ve yağlı boya tekniklerini içeren eserler bulunmaktadır.
Cam Füzyon ve Cam mozaik alanında, 12 kursiyer, 14 eserle katıldı. Cam Dekor Boyama, Cam Füzyon ve Cam Mozaik Çalışmalarını içeren eserler bulunmaktadır.
Kursiyerler, emek ve sabır göstererek, çok değerli el emeği göz nuru eserlerini sergilemişler. Sergideki eserlerde, kursiyerler adeta düşlerini gerçekleştirmişler. Nitekim Dalai LAMA'"GÜZEL BAHÇE DÜŞLEMEDEN BAHÇE SAHİBİ OLUNMAZ" demiştir. Çünkü düşler, güzellikleri yaratmanın da ilk adımı olup, aynı zaman da zenginliktir.
Kursiyerler, özlem, duygu ve düşüncelerini, belli estetik kurallar çerçevesinde yansıtmışlar, Amatörce çalışmalar olmasına rağmen, resimlerde, hacim, mekân, hareket ve ışık etkileri, gibi resimsel öğeler, çok iyi yansıtılmıştır.
Eserlerde, çizgi, biçim, renk, ton ve doku özelliklerinin anlatımcı bir düzen içinde bir araya getirilmiştir. Özellikle de eserlerdeki renklerin ve imgelerin, bir araya getirilmesi içerik açısından betimsel, ya da simgesel anlamlar taşıyor. Eserlerde duygu, uyum, mekân, hacim, hareket, ışık gibi görsel kavramlar, çok iyi yansıtılmıştır.
Şu bir gerçek ki sergide, yer alan başarılı çalışmalarda, en büyük pay okul müdürü Sayın Şennur AZEDE ve ekibinindir. Sayın AZEDE, bilgi, deneyim, önsezi, yetki ve sorumluluk trafiğini doğru yönlendirme ve denetleme, başarı ve başarısızlıkları paylaşabilme, ekibini eğitebilme gibi, meziyetleri ile yıllardır başarılı performans sergiliyor.
Sayın AZEDE, ekibini ve kursiyerleri kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi