
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ÖRGÜTLÜ TOPLUM GÜÇLÜDÜR
Toplumlar, sivil toplum örgütleriyle, sorunlarını, siyaset üstü strateji izleyerek, daha bilinçli ve sağlıklı bir şekilde çözerler. Ayrıca İçinde bulunduğumuz çağ, örgütlü insan topluluklarından oluşmaktadır. Bu örgütlü toplumsallaşma, kolektif özgürlükleri, ön plana çıkarırken, ülke ve yerel ve bireysel sorunların, çözümüne de ciddi katkıda bulunmaktadır.
Sivil toplum örgütlerini, toplum, hükümet ve devlet kuruluşlarını, belirli konularda buluşturan ve görüş alışverişi yapılmasını sağlayan, STK' lar, son yıllarda, her alandaki etkinlikleri ile de dikkat çekiyorlar.
Sivil Toplum Kuruluşları’nın, insan refahının iyileştirilmesine yönelik aktif rolleri de bulunuyor. Toplum, hükümet ve devlet kuruluşlarını, belirli konularda buluşturan ve görüş alışverişi yapılmasını sağlayan STK’ lar, her alandaki etkinlikleri ile de beğeni alıyorlar..
Bu örgütlerimizden biri olan, Eskişehir Demokrasi İçin Dayanışma Platformudur. Referandum sürecinde, hayır platformunun, yürüttüğü çalışmayı örnek alınmış ve bu birlikteliğin devamı için, bazı ilkeler, çerçevesin de 53 kurum ve örgütün, bir araya gelmesiyle gerçekleştirildi.
Eskişehir Demokrasi İçin Dayanışma Platformunun hedefi, çağdaş, demokratik ve laik bir Türkiye için, siyasi partiler, demokratik kitle ve sivil toplum örgütleri, belediye başkanları ile ortak hareket ederek ve birlikte çalışma yürüterek, yerel ve ulusal sorunların çözümüne katkıda bulunmaktır.
Eskişehir Demokrasi İçin, Dayanışma Platformu, 31 Mart 2019’ da yerel seçimlerin yapılacağını belirterek, Yaptıkları değerlendirme sonucunda, talep ve önerilerini, siyasi parti, belediye başkan adayları ve kamuoyu ile paylaşıyor.
Geçen hafta, Eskişehir Demokrasi İçin Dayanışma Platformunun, ilk konuğu, olan, Tepebaşı Belediye Başkanı Sayın Dt. Ahmet ATAç’la, toplantı yaparak, beklentilerini açıklarken, Sayın Dt. Ahmet ATAç’ da yaptıkları ve yapacakları hizmetleri aktardı.
Platform, belediyelerin, demokratik kitle örgütleri ve Sivil toplum örgütlerinden oluşan danışma kurulu oluşturulmasını, 6 ayda bir toplanarak, öneri ve talepleri görüşmesini, aynı anda belediyelerin, bu süreçte yaptığı faaliyetlerden bilgilendirmesini istemektedir.
Eskişehir Demokrasi İçin, Dayanışma Platformunun, bu önerisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlarından, Sayın Burhan öZFATURA döneminde, başarılı çalışmalar ve isabetli kararlar alan, “Danışma Kurulu” nu hatırlattı.
O yıllarda, İzmir Büyükşehir Belediyesini, her ziyarette, “ DANIŞMA KURULU “ çalışmalarını, yakından takip eder, Eskişehir ve diğer illerde de olmasını, arzu ederdik.
Danışma Kurulu, İzmir’deki üniversite rektörleri, Bilim adamları, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanları, Teknik Meslek Odası başkanları, sanayiciler, tüccarlar, İzmir’in önde gelen şahıslarında oluşurdu.
Danışma Meçlisi, hiçbir siyasi konu ile uğraşmaz, çalışma ve programlarında, hiçbir şekilde amaç dışı konulara, yer vermez, kişisel çıkarlar da görüşülmez ve tartışılmazdı.
çalışmaları ve aldığı kararlar ve İzmir’le ilgili, tespitleri, değerlendirildiğinde, ne kadar isabetli bir kuruluş olduğu da hemen göze çarpardı.
Yine Sayın öZFATURA döneminde, İzmir ’de, belediye hizmetlerini, daha iyi yürütülmesi içinde, “Esnaf, özürlüler, muhtarlar, Meslek edindirme, Türk Dünyası, Şehit aileleri, gibi pek çok masalar vardı. Bu masalarda, çok başarılı çalışmalarda bulundular. Belediye, hem maddi, hem de personel açısında, ciddi kazanımları oldu.
O nedenle de Eskişehir’deki belediyeler Eskişehir Demokrasi İçin, Dayanışma Platformunun, önerilerini dikkate almalıdır. çünkü çağımızda, toplumların ve kurum(kuruluşlar ve kişi/kişilerin, sorunlarının çözümü, işbirliği, yaptığı sivil toplum örgütleri ile eşdeğerdir Ayrıca örgütlü toplum güçlü toplumdur.
Platform, Kent Konseylerinin Belediyelerden bağımsız olmasını ve platformlarda yer almalarını, çaresiz yaşlılar için, bakım evleri açılmasını, Tüm çalışmaların, kadrolu işçi statüsünde olmasını,, sosyal, ve örgütlenme haklarına müdahale edilmemesini de öneriyor.
Yine Belediye yönetimlerinin, kapılarının her zaman açık olmasını,. örgüt yönetici ve temsilcilerinin, randevu ve ziyareti, her zaman gerçekleşebilmesini,.mahallelerde hiçbir ayrım yapılmadan mahalle meclisleri oluşturulmalısını ve katılıma açık olmasını da öneriyor.
Platforma göre, kadınlar yönetimlere taşınmalıdır. Kadın örgütlenmeleri desteklenmeli, Her alanda, eğitim programları düzenlenmeli, üretime teşvik edilmeli, sosyal faaliyetlerde, öncelik olmalı, Kadın sığınma evleri gibi pek çok önerileri var.
Belediye başkan adayları, Demokrasi için Dayanışma Platformu’ nun, görüşme isteğine olumlu cevap vermeli, platformun,, önerilerini de dikkate almalıdır çünkü kurum/kuruluşlar, özellikle de belediyeler,“HALKA” ve “ Sivil toplum örgütlerine” rağmen, başarılı olamazlar. Bilakis başarısızlığı da işin başında, kabul etmiş olurlar.