4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ÖRNEK ALINACAK KONFERANS

                             


           Türk Ocağı Eskişehir Şubesi, tarafından, Perşembe günleri, gerçekleştirilen, konferanslar,   her sivil toplum örgütüne, örnek teşkil etmelidir. çünkü faydalı etkinliklerden olan konferans etkileri, toplumların, bilgi çağına geçiş yapılmasının ardından, tüm dünyada, önem kazanmış, etkinlik türleri arasındaki yerini almıştır. İnsanlar, bilim, sanat,, ekonomi, siyasa vb. gibi alanlarda  ve herhangi bir konuda, konferanslar sayesinde,,bilgi sahibi oluyorlar.


          Düzenlediği konferanslar ve kültürel çalışmalarıyla, her kesimden insanın takdirini kazanmayı başaran, Türk Ocağı Eskişehir Şubesi’ nın, Perşembe günkü konuğu, Sayın Prof. Dr.Hasan Fehmi TöRE, kalbimiz, Anjiyo, Balon, Stent, uygulamaları üzerinde, bilgi sundu.


         ülkemiz ve Eskişehir’ de, sağlıkla ilgili, panel, sempozyum ve konferanslar, sağlıklı toplum, özellikle de koruyucu hekimlik açısından, olumlu gelişmelerdir. çünkü dünyada, sağlık hizmetlerinin, odak noktası, tedavi edici hekimlik değil, koruyucu hekimliktir. Bu tür etkinlikler, korucu hekimliğe, ciddi katkıda bulunur. 
           Sağlıkla ilgili, konferanslar, bir sağlık eğitimi olup, koruyucu sağlık hizmetlerinin, en önemli gücünü oluşturmaktadır. çünkü 21. Yüzyılda, herkes İçin, sağlık hedeflerinin, büyük bir kısmında, bireylerin yaşamları boyunca, sağlığın korunması ve geliştirilmesinde, sorumluluk almaları için, eğitilmelerinde, sağlıkla ilgili, konferans, panel gibi, etkinlikler önemli yer tutmaktadır. Sayın Prof. Dr. Hasan TöRE’ nin, konferansı bu etkinliklerde biridir.


          Sayın Prof Dr. Hasan TöRE,  kalp evrende insanların ve diğer tüm canların, ayakta kalması ve de asırlar boyu nesillerini devam ettirmeleri için, çok önemli bir organ olduğunu, belirttikten sonra” Kalp kanı pompalayarak, bir yandan temiz kan gelmesini, bir yandan da kirli kanın, çıkışını sağlar” dedi.


             Sayın Prof. Dr. TöRE’ ye göre, kalp ve damar hastalıkları yüzde 80 oranında gerekli tedbirlerin alınması, erken teşhis ve tedaviler ile önlenebilmektedir. O nedenle de tansiyonun düzenli olarak ölçtürülmesi gerekir. Aile geçmişinde, kalp hastası varsa, kişi şişmansa, diyabet veya yüksek tansiyon hastasıysa ve sigara kullanıyorsa, bu tetkikleri 30 yaşından itibaren yaptırmalıdır.


          Sayın Prof. Dr. TöRE, kalple ilgili bilgi verdikten sonra kalp krizinin sebepleri nedenleri olarak  da kalbe giden kan akımının durması, kalp kapakçıklarının bozulması, Kalbin oksijensiz kalması, Damar tıkanıklığı, Kalbin büyümesi, Tansiyon, Kolesterol,Sigara, alkol, uyuşturucu, çevresel faktörleri gösterdi.


             Kalbe zarar veren unsurlardan biri de sigaradır. Sigara kalp ve akciğer sağlığını da olumsuz etkilemektedir, Sigara içen hastaların, kalp ameliyatları sonrası iyileşme süreleri de uzamaktadır.


             Kandaki kolesterolün, yüksek olması kalp hastalıklarına, yol açan unsurlar arasında en önemlisidir. Yüksek kolesterol, düzeyine sahip bireylerde, kalp hastalığı gelişir ve kalp krizi riskleri artar. Bu nedenle de hayvansal kaynaklı yağlardan, uzak durulmalı, tereyağı dozunda tüketilmeli, ,zeytinyağı, tercih edilmelidir.


           çağımızın, hastalığı olarak ifade edilen stres, kalbi etkileyen diğer risk faktörlerinin, kalp hastalıkları gelişimi için daha fazla risklidir. Ancak Stres, günlük yaşamın bir parçasıdır. Günümüzde çoğu insan, farkına varmasa bile, yoğun bir stres yüküne sahiptir. O nedenle de mümkün olduğu kadar, stresli yaşamdan uzak durulmalıdır.


            Ağız sağlığı ve kalp hastalıkları arasında bağlantı vardır. çünkü ağızdan vücudun diğer taraflarına, kan yolu ile dağılan bakteriler ve diğer mikroplara dayanır. Bu bakteriler kalbe ulaştığında, hasarlı bölgelere ilişip iltihaba neden olabilirler


            Sayın prof. Dr. TöRE, Anjiyo, Balon, Stent uygulamaları üzerinde de durdu. Bunun, daralmış veya tıkanmış olan damarları açmak için, yapılan işlem olduğunu söyledi.


             Damarın daralmış bölgesine, yerleştirilen damar şeklindeki bir balon burada şişirilir ve genellikle 30 sn kadar beklenir, balon indirildiğinde, damar açılmış olarak kalır. Balon işlemiyle elde edilen açıklığı devam ettirmek için stent uygulanır.


             Hasta işlem sırasında, uyanık olur ve genellikle ağrı duymaz, balon uygulama ya da stent uygulama sırasında, birkaç dakika süren hafif bir göğüs ağrısı duyabilir. Bu ağrı doktor tarafından durdurulabilir. Balon stent uygulanan hasta, işlem sonrası, en az bir gece koroner yoğun bakımda kalır.


           Stent takılan hastalar, mutlaka geçirecekleri, her türlü operasyon öncesi, doktoruna kan sulandırıcı ilaç kullandığını söylemelidirler. çünkü  küçük bir diş çekimi bile olsa, kanama riskini arttırır ve fazla kanamaya bağlı daha kötü sonuçlar ortaya çıkabilir.


           Konferans sonrası, Eskişehir Türk Ocağı Başkanı Sayın Prof. Dr. Nedim üNAL, Doğu Türkistan'da yaşananlarla ilgili,yaptığı açıklamada, sistemli kimliksizleştirme planı uygulayan çin’ in,  Doğu Türkistan’da, ‘kültürel soykırım’ uyguladığını. Anlamsız gerekçelerle gözaltına alınan profesörler, şarkıcılar ve akademisyenlerden haber alınmadığı söyledi.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi