
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ÖRNEK BÜROKRAT...
Türkiye ve Eskişehir'deki, başarı bürokratların icraatını, sürekli takip eder, gerekli gördüğümüz çalışmalarını da okuyucularımızla paylaşırız. Nitekim Trabzon Valisi Sayın Okutan' la, hiç tanışmadığımız halde, Siirt valiliğinden itibaren çalışmalarını, sürekli takip ediyoruz. Hatta 2006 yılında, Sakarya Valisi iken, Sayın Nuri OKUTAN' ı, " "Yılın Bürokratı" ı ilan etmiş, yaptığı çalışmaları da köşemizde, okuyucularımızla paylaşmıştık.
Ayrıca Siirt ve Sakarya Valisi olduğu dönemlerde, çalışmaları ile ilgili tespitimizde, ne kadar haklı olduğumuz, Trabzon'da yapmış olduğu çalışmalarla da bir kez daha kanıtlandı. Sayın OKUTAN' a, Sakarya ve Trabzon illerinde gösterilen sevgi seli, bugünlerin habercisi idi. Sakaryalılar, O'na veda ederken üzülmüş, Trabzonlular ise kente atanması ile sevinmişti.
Yine Sayın OKUTAN' la ilgili bir yazımda, Sayın OKUTAN' ın , her türlü imkânsızlığa rağmen, "Okul Öncesi Eğitim" alanında, Siirt ve Sakarya illerinde, Milli Eğitim Bakanlığına ve diğer illere de, örnek teşkil edecek, bir başarı elde ettiğini belirtmiştik
Sayın Okutan, İlk görev yeri olan Siirt'te," Okul Öncesi Eğitim"deki okullaşma oranı ile bu ili, Türkiye birincisi yapmıştı. Okulu olmayan yerleşim alanlarına, Sakarya'dan prefabrikler getirtmiş, öğretmen yok diyenlere, öğretmen temin etmiş, çocuklara altınlar dağıtarak, okula devam etmelerini sağlamıştı. Sakarya'da da, özel idare kaynaklarının, yüzde 50'sini eğitime harcayarak Sakarya'yı da eğitimde, en iddialı il haline getirmiş, ihtiyarlara ve kadınlara yönelik projeleri ile örnek bir icraat sergilemişti.
Sayın OKUTAN, Siirt ve Sakarya' daki başarılı çalışmasını, Trabzon'da da sürdürdü. Beş anaokulu ile 140 anasınıfı açıldı. Yer bulunamadığında, müdür yardımcılarının odaları bile anasınıfı oldu, apartman daireleri kiralandı. Diğer illerde olduğu gibi, okul öncesi eğitimi ön plana alana aldı ve kentte yüzde 36 olan okul öncesi eğitimdeki okullaşma oranı, bir yılda yüzde 71'e çıkardı.
Sakarya' da olduğu gibi, Trabzon' daki okullarda da, devlet dairelerine kadar okuma saatleri başlatıldı. Yakında camilerde de okuma saati olacak. Trabzon'un tüm okullarındaki kitap sayısı 374 binden 710 bine yükseldi. Kentin istihdam açığı olan alanlarla ilgili kurslarda, yaklaşık 3 bin kişi meslek edindi. Bunlardan 1000'i işe yerleştirildi. Kurulan toplum merkezlerinde okuma yazma kurslarından meslek kurslarına kadar pek çok alanda ailelere ve çocuklara yönelik hizmetler veriliyor. Okullarda anne baba eğitimleri de var.
2011'de Avrupa Gençlik Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacak Trabzon'da, profesyonel sporcular yetiştirilmesi için de çalışmaya başlandı. 40 bin ilköğretim öğrencisi teste tabi tutularak spor, resim ve müzik yetenekleri belirlendi. Yapılacak diğer çalışma ve testlerle 2 bin kişilik ana çalışma grubu oluşturularak değişik branşlarda, profesyonel sporcular, sanatçılar yetiştirilecek. Kentte şimdiye kadar dört gençlik merkezi açıldı. İnşaatlar sürüyor, merkezlerin sayısı yakında 19 ' a yükselecek. Gençlik merkezleri'nde sosyal, kültürel ve sportif açıdan parlak, şiddetten uzak bir nesil yetiştirilmesi hedefleniyor.
Elbette onu bu denli başarılı kılan, icraatındaki çalışma yöntemleridir. Sayın Okutan, gençlik ve toplum merkezli projeleri, ön planda tutuyor. Yani insana yapılan yatırım sürekli ön plandadır. İlkelerinden taviz vermiyor, bahane de üretmiyor. Çocukları, diğer illerde olduğu gibi, okudukları kitapların yazarlarıyla buluşturuyor. Trabzon'da öne çıkmış spor, müzik insanlarıyla karşılaştırıyor. Bu insanları, örnek olarak gençlere sunuyor.
Trabzon' da, şiddetle, çok bilinçli olarak mücadele ediyor. Hrant Dink cinayetinin ardından gündeme gelen yoksul belde Pelitli' de, 800 çocuk ve genç, gençlik merkezinde spor yapıyor, kitap okuyor, sanatsal faaliyetlere katılıyor. Beldedeki bu değişim aslında bir halkanın parçası. Çünkü son bir yıldır, Trabzon genelinde eğitime ve gençlere yönelik atılan adımlar, kentin şiddetle anılan pozisyonunun gelecekte değişeceğinin sinyallerini veriyor. 40 bin ilköğretim öğrencisi, yetenek testinden geçirildi, 2 bin kişilik ana çalışma grubuyla profesyonel sporcular ve sanatçılar yetiştirilecek.
Sayın OKUTAN, genç yaşına rağmen, bir yöneticide sahip olması gereken, bilgi, deneyim, önsezi, yetki ve sorumluluk trafiğini doğru yönlendirme ve denetleme, başarı ve başarısızlıkları paylaşabilme, ekibini eğitebilme ve proje üretebilme gibi, meziyetlere de sahiptir. Faktörler ne kadar değişse de, değişsin koşullara uyan ve insanlarla iyi ilişki kurabilen, imkânları elverdiği sürece de, her etkinlik ve faaliyetin içinde olmak isteyen, bir yöneticimizdir. Bürokratların ve genç kuşağın, ondan alacağı çok ders vardır.
Kutluyoruz...