4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ÖRNEK DAYANIŞMA...

Tepebaşı Belediyesi, Sivrihisar Kültür ve Dayanışma Derneği, Sivrihisar Eğitim Vakfı, her yıl müştereken verdikleri ve geleneksel hale getirdikleri, iftar yemeği, Pazartesi günü verildi. İftar Yemeğine, geniş bir katılım vardı.
İftar yemeğinde ki dayanışma, özellikle de Tepebaşı Belediye Başkanı Sayın Dt. ATAÇ' a gösterilen sevgi, görülmeye değerdi. Yemekte, Sivrihisar Kaymakamı ve Belediye başkanı yanında, Sivrihisar belediye meclis üyelerini, de görmek isterdik. Neden gelmediler veya mazeretleri nedir bilmiyoruz ama bu güzel dayanışmaya, katkılarını beklerdik, Çünkü söz konusu olan gelenek, görenek, manevi değerlerimiz yanında, birlik ve berberliktir.
Şu bir gerçek ki Tepebaşı Belediyesi, Sayın Dt. ATAÇ' la birlikte, Ramazanlardaki İftar yemekleri, özellikle de Sivil toplum örgütleri ile işbirliğindeki icraatları, belediyelere ve kurum/kuruluşlara, örnek teşkil edecek niteliktedir. Geçen yılki Ramazan ayında, düzenlenen, mahalle iftarları ile 160 bin kişiye ulaşan Tepebaşı Belediyesi, bu yıl da geleneğini sürdürüyor. Her akşam, sokak iftarları ile yüzlerce, kişiye iftar veriyor..
Sivrihisar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği ve Sivrihisar Eğitim Vakfı ise son yıllarda birlikte hareket ederek, örnek icraatlar sergiliyorlar, Özellikle de kurum kuruluşlar ve Tepebaşı Belediyesi ile olan işbirliği, her türlü takdirin üstündedir.
Aslında bu tür, işbirliği ile yapılan İftar yemekleri, kutsal değerlerin,birlik ve bereberliğin, ön planda tutulmasına vesile oluyor. Özellikle de TAKIM RUHU" ve "TOPLUM KATILIMI" na önemli katkıda bulunuyor. Kutsal değerlerin, gelenek ve göreneklerinin, en kıymetli hazine olduğunu hatırlatıyor. Hayatta insan için, en önemli unsurun, iktidar ve makam değil, itibar olduğunu, en önemlisi de insan yaşamında, önemli olanın, maddi değil, manevi zenginlik olduğunu da anımsatıyor.
Toplumun, ortak değerlerde birleşmesi ve birlikte hareket etmesine Toplumsal dayanışma açısından, önemli bir icraattır. Bu dayanışma ile bir topluluğu oluşturanların duygu, düşünce ve ortak çıkarlar ve icraatlar hatta projeler, gündeme gelir. O nedenle de Toplumsal dayanışmanın yaşamımızda, çok önemli bir yeri vardır. Çünkü toplumun yaşam standardını yükseltir. İcraatlarda, başarılı olmasını sağlar.
Ayrıca başarı için, çevre faktörlerini, iyileştirmek ve gelenek ve göreneklerimizi de yaşatmak zorundayız. Çünkü insan, sosyal bir varlıktır. Çevresindeki tüm olaylardan, direk veya dolaylı etkilenir. Bu etkileşme, insana zarar verdiği gibi, zirveye çıkmasına da yardımcı olur. Dayanışmalar sayesinde, ülke, kent ve beldeler kalkınır.
Öte yandan bireylerin, beraber hareket etmeleri, elbette ülkemiz için çok faydalı olur. Toplum, büyük işleri başarır. Buna en güzel örnek Kurtuluş Savaşıdır. Birlik ve beraberlik içinde olan toplum, kendi kendini yönetir, dışarıdan müdahalelere izin vermez. Karşılaşılan sorunlar, daha çabuk çözülür ve kalkınmak için de gerekli şartlar kolayca aşılır.
Eskişehir' in, Sivrihisar ve diğer ilçelerimizle birlikte kalkınması ve önemli bir yere gelmeleri için, birlikte hareket etmek, toplumsal dayanışmayı da güçlendirmek zorundayız. İftar yemekleri gibi, etkinlikler buna en güzel vesiledir.
Günlük yaşamımızda ve komşuluk ilişkilerinde, selamlaşmak, el sallamak veya bir tebessümle de olsa tatlı dil ve güler yüz, hepimizin beklentileri arasındadır. Bu Temel düşünceleri, çevremizdeki insanlarla yapabildiğimiz ölçüde faydalı olmaktır. Bu da iftar yemekleri gibi sosyal faaliyetlerle, gerçekleşir ve pekişir.
Yardımlaşmanın, sınırı yoktur. Zamanı ve anıda belirlenemez. Karşılıklı saygı kurallarına riayet ederek, sevgi alıp, sevgi vermekte, bir yardımlaşmadır. Sevgi verelim ki, sevgi alalım. Nitekim Yunus Emre' SEVELİM SEVİLELİM, BU DÜNYA KİMSEYE KALMAZ' demiştir. Ayrıca toplumları, kurum/kuruluşları, hatta kişi/kişileri, her alanda başarı kılan maddi ve manevi yardımlaşma ve dayanışma ruhudur.
Kurum/ kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin ve kişi/kişilerin ortak değerlerde birleşmesi ve birlikte hareket etmesi, her alanda başarıyı getirir. O nedenle de yaşamımızda toplumsal dayanışmanın, çok önemli bir yeri olduğunu, artık idrak etmemiz gerekmektedir. Çünkü iyi yaşamamıza, yardımcı olacak unsurlardan birisi dayanışmadır. Eskişehir olarak, ülke içinde veya dış ülkelere karşı, özellikle de sanayi ve ekonomide, ulusal ve global pazarlarda, her zaman birlik ve beraberliğimizi korumak ve birlikte hareket etmek zorundayız.
Öte yandan Eskişehir' de, bireyler arasında güven ilişkisi, demokrasi, hukuka saygı, kurumlar arasındaki iletişim, köylü, ya da kentli bireylerin, birbirine olana saygı ve bağlılığı, devlete olan güven ve Eskişehir' de oluşacak olumlu, ya da olumsuz her türlü gelişmelere, verilen reaksiyonlar, kentin kalkınmasına etki eder. Bu alanlarda başarı ise toplumsal dayanışma ile mümkündür.
Tepebaşı Belediyesi, Sivrihisar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği ve Sivrihisar Eğitim Vakfı, düzenledikleri müşterek, İftar yemeğinde yaşananlarla, bir kez daha geleneklerimizin, toplum için, ne kadar önemli olduğunu gösterdi.
Gelenek ve görenekler, insanları, bir tür sosyal anlaşma temeline dayanan, bir takım uygulama şekilleridir. Gelenekler, toplum dayanışmasının, devamına hizmet ederler. Sosyal farklılıkları bütünleştirir. İftar yemekleri gibi etkinlikler ise gelenek, görenek ve ortak değerlerimizin, yaşaması ve yaşatılması için, bir vesiledir.
Eskişehir' de, Tepebaşı Belediyesi, Sivrihisar Der. SEV gibi, kurum/kuruluşlarımız, sayesinde, kişi/kişilerin, gelenek ve göreneklere ve ortak değerlere karşı bağlığı ve kalpleri arasındaki, güçlü rabıta sayesinde, Eskişehir, her alanda arzu edilen, kalkınmayı sağlayacak, ulusal ve uluslararası platformda, söz sahibi olacaktır.
Bu duyguları yaşatan ve yaşayanlara ne mutlu...

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi