4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

OSB VE ESO SEÇİMİ

 ESO Başkanı, Sayın Savaş öZYDEMİR,  düzenlediği basın toplantısında, 28 yıldır bu görevde bulunduğunu hatırlatarak, Eskişehir Sanayi Odası’nda, bir daha başkanlığa aday olmayacağını açıkladıktan sonra, “Vakti geldiği zaman, görevi bırakmak, birilerine örnek olmalı. Bu kararı, bu nedenle aldım” dedi.


Sayın öZAYDEMİR,” Göreve geldiği 1989 yılında, ESO üye sayısının 281 firmadan, 705 firmaya ulaştığını, yine aynı tarihler arasında, 226 milyon dolar olan ihracatın 2 milyar dolara, 1.2 milyar olan cironun 8 milyar dolara, 33 bin çalışandan 63 bin çalışana ve 35 ihracatçı firmadan, 135 ihracatçı firmaya ulaştığını söyledi.


 Elbette bu tablo ve Eskişehir'de, 1989 yılında, 2 bin 141 dolar olan kişi başına düşen milli gelirin, 2014 yılında 13 bin 180 dolara çıktığını, yine aynı yıl  Türkiye ortalamasının 12 bin 112 dolar olduğunu belirtmesi memnuniyet vericidir.


Yeterli midir?


Elbette değildir. çünkü Eskişehir’ in, konumu, doğal zenginlikleri, özellikle de Bor, Toryum gibi madenleri, yetişmiş işgücü, ulaşabilirlik ve erişebilirlik imkânları, iki üniversitesi ile ülkemizin, önde gelen kentleri arasında olmasına rağmen, sanayide, arzu edilen gelişmeleri sağlayamadı.


 Nitekim Eskişehir’ i, ziyaret eden Ekonomi Bakanlarından, Sayın çağlayan’ ın,  "Eskişehir'in, Türkiye ihracatından aldığı payı, Eskişehir'e yakıştıramıyorum, " sözleri ve "Eskişehir'de, şu anda 2 bin ihracatçı olabilir" tespiti, ESO’ nun, arzu edilen hedeflere, ulaşamadığının da tescilidir.  
Ayrıca geçmiş yıllarda, Kayseri’ ye, mobilya ihracatı yapan, Eskişehir, bugün Kayseri’den, mobilya ithal eden, kent haline geldi. 
Aslında ESO Başkanlarımızdan, Rahmetli Mümtaz ZETİNOĞLU döneminde, bölgenin ve Eskişehir’ in, kaderini değiştirecek hedefler belirlemişti. Hatta " ANADOLU SANAYİ" deyimi, ilk defa, onun tarafından kullanılmıştı. üniversite- sanayi işbirliğini kurumlaşması, Eskişehir’ in, sahip olduğu madenlerin, ham yerine işlenmiş olarak ihracatı


“TARIM”ı, sanayiye kaynak aktarır, bir yapıya kavuşturulması, , hedef olarak alınmıştı.  


ESO Yönetim Kurulu Başkanı, Sayın Savaş M. öZAYDEMİR ise “Eskişehir’ de, daha önceleri, tarım sektörü ağırlıklı, bir yapı varken, odamızın kurulmasıyla, istihdam ve yüksek katma değer yaratan sanayi sektörü ağırlıklı, bir yapıya kentimizin kavuştuğunu söyleyebiliriz. " sözleri ile tarım sektörünü, küçümsedi. 
Rahmetli ZEYTİNOĞLU döneminde, Eskişehir’ deki ekonomi ve yatırımlarla ilgili gelişmelere ve hedeflere, bölgecilik yerine, Türkiye merceğinden bakılmış ve Eskişehir’ in, " ORTA VE İç ANADOLU ‘NUN TİCARET MERKEZİ" haline gelmesi hedeflenmişti.
              ESO, ulusal ve global pazarlarda, söz sahibi olmak istiyorsa, ESO’ da "DEĞİŞİM" şarttır. özellikle de takım ruhunu, Ar-Ge çalışmalarını, Verimliliği, inovasyon, teknolojik  yenilenmesini, üniversite-sanayi işbirliğini, ihracatı, sektörler arası, sektörel ve çatı şirketlerini,  şirketler arasında kümeleme oluşumlarını, ön planda tutan, genç ve dinamik, ESO başkanına ve ekibine de ihtiyaç vardır.


Görev alacak, genç başkan ve ekip, Eskişehir sanayinin, her alanında, makro düşünmeli, sanayi için düşünülen, hedef ve projelere, özellikle de sanayideki, her gelişmeye, ulusal ve  küresel  perspektiften bakmalıdır. O nedenle de ESO başkanı ve ekibi alacak olan insanlarımızın, bu alanlarda, deneyimli, tecrübeli özellikle de istekli olmalıdır.


 Ayrıca ESO seçimlerinde, Eskişehir sanayisi ile ilgili, strateji ve politikaları, Sanayide, bilgi ve teknolojiye dayalı, yüksek katma değerli, yerli üretimin geliştirilmesi, rekabetçi sanayi yapısını, Sosyal ve bölgesel gelişmeye, katkı sağlayan ve nitelikli işgücüne sahip sanayinin geliştirilmesini, hedef alan adaylar, iş başına getirilmelidir.


Eskişehir sanayisi, Ar-Ge ve teknoloji üretim ve transferine, öncelik tanımalıdır. çünkü bilgi ve  bilgi teknolojisine sahip olmak, toplumlar, özellikle de sanayi, için son derece önemlidir. çünkü toplumların, gelişmişlik düzeyleri, şirketlerin alanlarındaki rekabet gücü,  sahip oldukları bilgi ve bilgi teknolojisi ile orantılıdır.


 Eskişehir sanayisinin, rekabet edebilirliğinin ve verimliliğinin yükseltilerek, dünya ihracatından, daha fazla pay almalıdır. O nedenle de  ağırlıklı olarak, yüksek katma değerli ve ileri teknolojili ürünlerin üretildiği, nitelikli işgücüne sahip ve aynı zamanda, çevreye ve topluma duyarlı bir sanayi yapısına dönüşümünü hızlandıracak, hedef ve stratejileri, olan aday ve kadrolar tercih edilmelidir.


 Elbette ESO başkanlığı yapabilecek genç, dinamik, işinin ehli, alanında söz sahibi,  pek çok sanayicimiz var. Yeter ki ESO seçimlerinde, duygusal ve politik düşünülmesin, adaylar arasından, bu görevi yapabilecek OSB ve ESO’ yu ulusal ve gobal alanda, başarıyla temsil edebilecek,  ESO başkanı ve ekibi tercih edilsin


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi