4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ÖSS' DE BAŞARI, DESHANELERLE EŞDEĞER DEĞİLDİR

Türkiye' de, ÖSS' ile ilgili sorunlar, velileri ve öğrencileri, güç durumda bırakıyor. Ancak ne tedbir alan var, ne de çözüm üreten... Bu alanda yetkili kurumlar bile, bir çelişki içinde, YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı arasındaki, kısır çekişmeler ise ortada
Nitekim MEB'in, üniversiteye girişi yeniden düzenlemek için, çalışma başlattığı yönündeki haberlerden, ne YÖK' ün, ne de ÖSYM Başkanlığını haberi yok.
Prof. Dr Yarımağan, " Bu konuda bizimle yapılmış görüşme, ortak çalışma yok." dedi. Ve olgunluk sınavlarında alınan puanların ortalamasının yüzde 25'inin, ÖSS puanına ekleneceği yönündeki ifadeleri de, "Kendi kendine bir şey yapılıyor, kopuk bir çalışma" olarak niteledi.
Sayın Prof Dr. Yarımağan' ın, ""Bu sınavların yapılması demek öğrencilerin, 3-4 yıl süreyle dershaneye gitmesi demek. Eğer böyle olursa, lise eğitimi iyice çöker. Bu sınavların, nasıl yapılacağı da önemlidir. Sınavlarda çoktan seçmeli sorular olabilir ama onların dışında klasik tipteki sorular da olmalı. Böyle olunca da değerlendirme çok kritik hale gelecek... Bence lise bitirme sınavının olması olumludur ama çok iyi planlaması lazım. 3 yıl üst üste olması çok fazla. Öğrenci bir şekilde bu sınavlara hazırlanmaya çalışacaktır. 4 yıl üst üste çoktan seçmeli sınava girerse, lise yerine dershaneye devam edecektir. Diplomayı onlar versin o halde..." sözleri, dikkat çekici olduğu kadar düşündürücüdür de.
Aynı düşünce, velilerde de hakim. Nitekim bir veli, "DEVLET, YA OKULLARI, YA DA DERSHANELERİ KAPATSIN" diyerek mevcut duruma tepki göstermişti.
Eskişehir'de, son yıllarda dershane sayısına yenileri eklendi. Ancak Eskişehir' de kurulan ve gelişen dershaneler, daha başarılıdır. Bu dershanelerde seçkin öğretme ve yöneticiler, sürekli ve kalıcı olarak görev yapmakta, her yıl ÖSS ve ÖSYM' de başarılı olmaktadır. Bu dershanelerimizden biri de, MAT-FKB ve TMS dershaneleridir. Her yıl ilk 100 kişi arasına, küçümsenmeyecek sayıda öğrencisi girmektedir.
Bugüne kadar yapılan araştırma, inceleme ve tespitlere göre de, dershanelere gitme nedenler ortadadır. Öğrenciler, ya okula takviye, ya da, yüksek not alarak, diploma notunu yükseltmek veya iyi bir üniversiteye girebilmek için dershanelere gitmektedirler. Hülasa günümüzde, siyasi iktidarların eğitimdeki yanlış ve haksız politikaları nedeniyle, veli ve öğrencilerde dershaneler, umut kapısı oldu. Dikkat çeken bir gelişme ise, " Dershaneler gidilmezse üniversite kazanılmayacak" gibi bir önyargının toplumda oluşmasıdır. Oysa ÖSS' de başarı, dershanelerdeki çalışmalarla değil, örgün eğitim kurum/kuruluşları ile eşdeğerdir. Okullarda, nitelikli ve kaliteli eğitim yapılsa veya gelişmiş ülkelerde olduğu insan gücü ve gerçekçi bir eğitim politikaları eğitim literatürüne hakim olsa, bugün, eğitimdeki olumsuz gelişmeler, gündemde yer alır veya dershanelerde, bu kadar umut kapısı olur muydu?
Dershaneler, ülkemizin gerçeğidir. Zararın neresinde dönersek kar deyip, en azından gençlerimizin gittiği dershanelerin, seçiminde özen gösterilmelidir.
Veli ve öğrenciler, dershaneleri gezmelidir. Fiziki yapının uyguluğu, özellikle de hijyen unsuru, öğretmen ve idareci kadrosu, ders açığının nasıl kapatılacağı, mutlaka değerlendirmeye alınmalıdır. Dershanelere giden öğrencilerle konuşulmalıdır. Bunların fikri de, tercihte ön planda tutulmalıdır. Dershanelerin, eğitim, öğretim takvimi mutlaka görülmelidir. Dershanelerin, kullandıkları sınav soruları, ÖSS-OKS standartların uygun olup olmadığına da bakılmalıdır. Gruplamalarda, hakkaniyet ve eşitlik ilkesine uyulup uyulmadığı da değerlendirmeye alınmalıdır. Dershaneler öğretim yılı için öğrencilerin eksiklerini tamamlamak için ek ders, etüt gibi faaliyetleri olup olmadığı da öğrenilmelidir. En önemlisi de, dershanelerin, ÖSS ve OKS ' de başarısı öğrenilmeli, yüzdeler değerlendirilmelidir. Ayrıca, rehberlik, hizmetleri mutlaka sorgulanmalıdır.
Yıllardır, her ÖSS'den sonra köşemizde, Eskişehir'de, ÖSS'de elde edilen sonuçların ve hazırlıkların, artı ve eksilerinin, tartışıldığı bir toplantının yapılmasını önerdik. Ancak söz verildiği halde, neden bilinmez toplantılar, bir türlü gerçekleştirilemedi.
Hülasa ülkemizde, veli ve öğrencilerin işi hayli zordur." MEB ve YÖK'ün çözüm üretmemesi, "OKULLARLA İLGİLİ ÖNYARGI" VE "DERSANELERİN, ARZU EDİLEN NİTELİKTE OLMAMASI" VE " SON YILLARDA DERGİ PAZARLAMANIN ÖN PLANA GEÇMESİ", EN ÖNEMLİSİ DE DERSHANELERİN, GEREKTİĞİ ŞEKİLDE DENETLENENMESİNİN faturası, her yıl veli ve öğrencilere çıkartılmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi