
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ÖZEL AĞAÇLANDIRMA
Türkiye'de, yılda denizlere taşınan toprağın 500 milyon tondan fazla olduğu ve bunun yılda 2 Milyon dekarlık, bir tarım arazisinin kaybı anlamına geldiği dikkate alınırsa sadece toprak koruma amacına yönelik ağaçlandırmaların, tarım arazilerine kazandıracağı imkânların, ne kadar büyük olacağı da ortadadır, Ağaçlandırma isteğin, genellikle de, köylerden gelmesi sevindiricidir.
Özel ağaçlandırma çalışmaları ile ilgili şahsıma gelen bir istek üzerine, ilgililer görüştük. Bu alanda dikkat çeken açıklamalarda bulundular. Özel ağaçlandırma ile ilgili yasalara uygun, her türlü yardımın yapılacağını, özel ağaçlandırma yapacak, kurum/kuruluşlara ve kişi/kişilere mevzuat çerçevesinde, her türlü kolaylığın gösterileceğini ve desteğin de verileceğini de sıkça vurguladılar.
Ülkemizde, özel ağaçlandırma, " KENDİ ORMANINI KENDİN YETİŞTİR" sloganı ile devlet ormancılığından, millet ormancılığına, geçiş özendiriliyor ve de teşvik ediliyor. Yurdumuzda özel ağaçlandırma çalışmaları, 1986 yılında başlamıştır,
1986 yılından 2006 yılı Nisan ayı sonuna kadar, 86.000 ha.sahada özel ağaçlandırma yapılmıştır.Ancak, çeşitli nedenlerle 34.000 ha. sahada özel ağaçlandırma çalışmaları iptal edilmiştir. Halen 32.000 ha. ormanlık alanda,18.000 ha. Hazine arazisinde ve 2.000 ha. sahipli arazilerde olmak üzere, toplam 52.000 ha. sahada özel ağaçlandırma çalışmaları devam etmektedir.
Ülkemizde, hazineye ait ve sahipli arazilerde ve bozuk orman alanlarında, her türlü gerçek ve tüzel kişiler, Tarımsal kalkınma kooperatifleri, belediyeler, vakıf, dernek, şirket, kamu Kurum/kuruluşları, velhasıl isteyen herkes, mevzuata uymak kaydıyla özel ağaçlandırma çalışmaları yapabilir.
Bir defa ve bir proje için, alt sınır devlet ormanlarında, 30 dekar, hazine arazilerinde 20 dekar ve sahipli arazilerde 5 dekardır. Üst sınır ise tüm araziler de 3000 dekar olarak belirlenmiştir. Ancak başarılı olunması durumunda, istenildiği kadar ağaçlandırma yapılabilir. Mevzuat gereği de, her türlü kolaylık gösteriliyor. Ancak bu alandaki çalışmalar, tüm gayret ve çabalara rağmen, arzu edilen boyuta ulaşamadı.
Özel ağaçlandırma yapmak isteyen, kişi/ kişiler ve kurum/kuruluşlar, ağaçlandırmak istedikleri sahanın yeri, mevkii ve varsa coğrafi koordinatlarını gösteren harita ve krokiyi dilekçeye ekleyerek merkezi idarede, AGM' ye, il ve ilçelerde ise, Çevre ve Orman il Müdürlüklerine veya AGM mühendisliklerine, Orman Bölge ve İşletme Müdürlüklerine veya Orman İşletme şefliklerine müracaatta bulunabilirler.
Özel ağaçlandırma yapılacak alan, orman idaresince incelenir. uygun görüldüğü takdirde, Kamu kurum/kuruluşlarına ait uygulama projeleri, orman idaresince, Gerçek ve tüzel kişilere ait uygulama projeleri ise, serbest çalışan orman mühendisleri tarafından düzenlenir ve ilgili daire tarafından onaylandıktan sonra da hayat geçirilir.
Özel ağaçlandırma yapan kesimler, kredi de alabilir. Yer tesliminden sonra,İl çevre ve Orman Müdürlüklerine müracaat ederler. İlgililerce uygun görülen projelere, proje tutarı kadar kredi, A.G.M Genel Müdürlüğünce tahsis edilir. Alınan krediler, düşük faizli olup, kredi geri ödemesi dikilen fidanların türüne göre, 10-15-30 yıl sonra ana para defaten ödenir. Ayrıca özel ağaçlandırmaların, yurt sathına yaygınlaştırılması için özendirici teşvik tedbirleri geçmiş kazanımlar da dikkate alınarak artırılmalıdır.
Özel ağaçlandırma çalışmalarında, art niyetli davranan kesimler de var. Bunlar tespit edildiği zaman, kesinlikle müracaatları kabul edilmiyor. Ayrıca özel ağaçlandırma da Orman ağaçları dikmek zorunludur. Özel ağaçlandırma çalışmalarında, en çok kullanılan türler Fıstıkçamı, Ceviz, Zeytin ve Badem'dir. Özel ağaçlandırmalarda, ekolojik şartların dikkate alınarak, asli ürün veren ağaç türlerinin yanında, odun dışı ürün veren ağaç ve ağaçcık türleri kullanılmalıdır,
Eskişehir' de, çevre sorunları ile baş başa kalmamak. Sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyorsak, orman varlığımızı korumak ve geliştirmek durumundayız. Erozyonu önlemek, akarsularımızın temiz olmasını istiyorsak, bozuk orman alanlarımızda; ağaçlandırmayı, artırmak durumundayız.
Ayrıca ormanlar, yeryüzünün en fazla biyolojik üretim yapan ekosistemleridir. Bu nedenle de, ormanlar, gerek ekolojik, gerekse ekonomik değeri yüksektir. Değişik türden binlerce canlının yaşamasına imkân sağlar. Bu özellikleri nedeniyle tüm dünyanın, doğal zenginlik ve biyolojik çeşitlilik müzeleri olarak kabul edilir. O nedenle de ormanlara, öncelikle halkımız sahip çıkmalı, özel ormancılığa da gereken değeri vermek zorundadır
Franklin Roosevel' söylediği gibi, " Bir ulusun uygarlık düzeyi, üzerinde yaşadığı toprakları ağaçlandırmasıyla ölçülür."