4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

PARTİLER, MİTİNGLERDEKİ MESAJLARI İYİ OKUMALIDIR

İstanbul, Çağlayan meydanındaki miting,14 Nisan Tandoğan mitingini de geride bırakan kalabalıklara sahne oldu.
Mitingde, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turundaki gerginliklerin ve Genel Kurmay Başkanlığı' nın bildirisi'nin de etkisi büyüktü. Coşkulu kalabalık, ellerinde Türk bayraklarıyla ve sık sık söyledikleri 10. Yıl Marşı ve attıkları sloganlarla da, İktidar ve muhalefete mesaj gönderdiler. Mitingde kadın ve gençleri, çoğunlukta olması ülkemiz açısından sevindirici idi.
İktidar ve muhalefet, halkın vermek istediği mesajı aldılar mı, önümüzdeki günlerde görülecektir ama tüm katılımcıların, ellerinde bulunan Türk bayrakları ile alanı kırmızıya boyamaları, Siyasi otoriteyi ve muhalefeti birlikte eleştirmeleri, ülke bütünlüğü, birlik ve beraberliği, özellikle de Türk demokrasisi açısından, çok olumlu bir tablo idi.
Çağlayan Mitingi'nden, siyasi otorite, muhalefet, özellikle de merkez sağ ve sosyal demokrat partilere, yapılan uyarılar, dikkate alınmalıdır. Halk Türkiye'deki 50 civarındaki partiyi, mitingde, merkez sağ ve sosyal demokrat olarak ikiye indirmiştir. CHP ve AKP, Tandoğan ve Çağlayan'daki mitinglerinde verilmek istenen mesajları, dikkate almak zorundadır. Çünkü volkan patlamıştır. Patlayan bu volkanın, AKP ve muhalefet tarafında dikkate alınmaması, kendileri ve ülke açısından, pek çok sorunu da beraberinde getirecektir.
Mitinglerden, siyasi iktidar ve muhalefet, ders çıkartır mı bilinmez ama ülkede huzur, birlik ve beraberlik isteniyorsa, miting ve TSK' nın bildirisi, mutlaka dikkate alınmalı, toplum, iktidar ve muhalefet, bir ortak payda da buluşmalıdır.
Ülkemizdeki sorunların çözümünde, öncelikli görev politikacılara düşmektedir. Ancak mitingler yoluyla, vatandaşında, sorunlara sahip çıkma ve siyasi otoriteyi uyarma gibi demokratik bir hakkı da vardır. Bu hakkı, görmemezlikten gelmek veya çeşitli nedenlerle engellemek, demokrasi ve insan hakları gibi evrensel değerlere de ihanettir.
Mitingler, seçenle, seçilen arasında, yeni bir diyaloga sebep olur mu zaman içinde görülecektir. Ancak taraflar, mitingin gerekçelerindeki, ortak payda da buluşmak zorundadır. Bunu başarmak, yalnız taraflar açısından değil, Türkiye için de önemli bir adım olacaktır.
Cumhuriyet Mitingi'nde, halkı bir araya getiren ortak paydaydı. Bu payda, cumhuriyetin temel nitelikleri ve Atatürk sevgisi idi. Tandoğan ve Çağlayan Mitinglerin boyutları, "meydanın boş olmadığı" nı da gösterdi. Bir lider, bir siyasi parti olmadan da büyük kitlelerin, bir araya gelebileceğini ve demokratik kurallar içinde, haklarını arayabileceklerini gösterdi. Bu gelişme, ülkemizin ve genç demokrasimizin, geleceği açısından da umut verdi.
Çağlayan'da düzenlenen, "Cumhuriyet Mitingi", Kanal Türk, Kanal B, Sky Turk ve Avrasya TV'den canlı olarak yayınlanırken, NTV, CNN Turk ve bazı kanallarda, zaman zaman yer verdi. Diğer kanallarda, yer almaması veya aynı saatlerde kafaları karıştıran kişi/kişilerle, söyleşi yapılması ve dizi konması, basın açısından hiçte hoş değildi. Maalesef bir kısım "MEDYA" Tandoğan meydanında olduğu gibi, Çağlayan meydanında da, sınıfta kaldı. Bu tavırları ile de kendilerini, töhmet altında bıraktılar.
Mitingde, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Türkân Saylan "Şiddeti değil barışı ve kardeşliği savunuyoruz... Bu ülke rayından çıkarılmaya çalışılmaktadır. En kısa sürede seçim barajı indirilerek, biz ülkenin asıllarının onaylayacağı, oyumuzun parlamentoya yansıyacağı bir seçimle herkes için eşit tek bir hukuk düzenini sağlamalıyız." Tespiti, mitinglerde verilmek istenen mesajların özetidir.
Seçim istemeyen TÜSİAD, Cumhurbaşkanlığı seçim süreciyle ilgili olarak yaşanan son gelişmeler çerçevesinde, özellikle de mitingler karşısında, "Mevcut fiili durumun demokrasiye zarar vermemesi için, hemen erken genel seçime gidileceğinin ilan edilmesi, bir zorunluluk haline gelmiştir" tespiti, işin vahameti açısından önemli bir göstergedir.
Doğrudur. Askeri darbeler, Türkiye'ye, çok şey kaybettirmiştir. Oysa "27 Nisan uyarısı" , bir darbe değil, bir tespittir. İktidar ve muhalefet, TSK' nin bildirisini ve Tandoğan ve Çağlayan mitinglerinde verilmek istenen mesajları, dikkate almak zorundadırlar. Ayrıca mitingleri bindirilmiş kıtalar olarak tanımlamak ve TSK' ya, da, bu kadar yüklenmekte haksızlıktır. Çünkü "demokrasi", çok sesliliktir. Seçim ise her zaman demokrasinin ve sorunların ilacı olmuştur; yeter ki siyasi otorite ve muhalefet, o ilacı içme basiretini gösterebilsinler. Mitinglerdeki mesajları ve TSK uyarısını, iyi okuyabilsinler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi