
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
PİŞMİŞ TOPRAK SEMPOZYUMU
Pazartesi günü, Tepebaşı Belediyesi Başkanı Sayın Dt. Ahmet ATAÇ' ın, Pişmiş Toprak Sempozyumu ile ilgili basın toplantısı vardı. Basın toplantısında aktarılanlardan, kentin, geçmişteki toprak sanayi serüvenini ve toprağa dayalı sanatı bir kez daha hatırlarken engelli vatandaşlarımıza, sağladığı imkânlara da tanık olduk.
Kentte yaşayanların, özellikle de belediyelerin, kentlerine sahip çıkmaları ve o kentin, kendi iç dinamikleriyle sürdürülebilirliğinin sağlanması, ancak yerleşiklerin, bilinç düzeyinin arttırılmasıyla mümkündür. Bilinç düzeylerin artırılası da kentte yapılacak etkinliklerle orantılıdır.
Kentler, sosyal gelişmelerin, kültürel etkinliklerin, uygarlıkların oluşup yoğunlaştığı merkezler olarak, ana gündem olan kentlilik bilincini etkiler. Bu bilinç Kentlerde, girişimci, yenilikçi, yaratıcı, dinamik ve düşünen bireylere ciddi katkıda bulunur.
Kentin korunması, salt anlamıyla, mevcudun savunulması değildir. Kentin korunarak geleceğe taşınmasıdır. Yani kentin, "MİRAS" olarak kabullenilmesidir. İnsanların kimlikleri kadar önemli olan toplum kimliği, Kent Kimliği ile öne çıkar.
Kentler, dünleÅ]bugün, bugünleÅ]yarın arasındaki ilişkiyi sağlam kuramazsa birikimini insanına ve geleceğe "doğru" yansıtamaz. Kent halkı, hangi özellikli topraklarda yaşadığının farkına varmadığı bir kent oluşur.
Şu bir gerçek ki, Tepebaşı Belediyesi, Eskişehir'in değerlerini geleceğe taşımak için, ne yapılması gerekiyorsa yapıyor. Geçmişten, bize kalan değerlerimizi, yeniden yaşayan değerler haline getirmenin mutluluğunu yaşatıyor. Ayrıca geçmişle, geleceği buluştururken, geçmişten gelen değerlerimizi değiştirmeden, gelecek nesillere aktarmak zorunda olduğumuzu da hatırlatıyor.
Aslında etkinlikler, kentin imajını daha çekici kılmaya odaklı olduklarından, etkinliğin gerçekleşeceği alan ve çevresine ciddi katkıda bulunur. . Etkinlik öncesinde kısıtlı bir zaman diliminde gerçekleştirilen, bu altyapı ve imaj çalışmaları, her ne kadar uzun vadeli planlara dayanmasalar da genellikle ev sahibi kentin çehresinde, kalıcı bir etki bırakırlar.
Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu gibi, büyük ölçekli başarılı uluslararası etkinlikler, kısa süreli olsalar da ev sahibi kentte, uzun süreli etkiler bırakmaktadır. Etkinlik için, yapılan altyapı çalışmaları, inşa edilen tesisleri, kentin turizmindeki gelişimi ve kente yapılan yatırımların artışına, özelikle de ekonomisine ciddi katkıda bulunur.
Eskişehir, uluslararası etkinlikleri düzenlemeye en uygun bir kenttir. Tarihsel birikimi, insanları, hayat tarzı, iklimi, jeopolitik konumu, doğal kaynakları, ulaşabilirlik ve erişebilirlik imkânları, doğal güzelliği, endüstrisi, ekonomisi ve akademik alt yapısı ile çok büyük zenginliklere sahiptir. Ancak bu potansiyelini, henüz yeteri kadar kullanmamaktadır. Toprak Sempozyumu, bu potansiyelin kullanılması için ciddi bir fırsattır.
Tepebaşı Belediyesi' nin, 8 yıldır başarıyla sürdürdüğü Pişmiş Toprak Sempozyumunda gerçekleştirilen bilimsel toplantılar, konserler, sergiler, müzik ve tiyatro etkinlikleri Eskişehir' in, kimliği yanında, toprak sanayi, toprak sanatı gibi alanlara, çok şey kazandırdı. Bu alandaki kent hafızasını, tekrar gündeme getirdi.
ULUSLARARASI ESKİŞEHİR PİŞMİŞ TOPRAK SEMPOZYUMU, kent hafızası ve kültürünü, hatırlama ve gelecek nesillere aktarılması açısından olduğu kadar, toprak ve seramik sanayi ve seramik sanatının gelişmesine de ciddi katkıda bulunuyor. Seramik sanatçılarını da onura ediyor. Toprak sanayimizin, dününü, bugününü ve geleceğini sorgulatıyor. Bu alandaki çalışmalara da ciddi katkıda bulunuyor.
Eskişehir' de, Fabrikalar Bölgesi olarak isimlendirilen, 70 hektarlık alanda, 1927 yılına kadar, Marsilya tipi kiremit yurt dışından ithal edilmekteydi. Kurt Kiremit, Çift Kurt Kiremit, Aslan Kiremit, Fil Kiremit, Kartal Kiremit, Güneş Kiremit, Doğan Kiremit, Kılıçoğlu Tuğla ve Kiremit fabrikalarının üretime başlamaları ile Eskişehir, "TOPRAK SANAYİ", sektöründe, ülkemizin en önemli bölgesi olmuştu.
İnsanlık tarihinde, topraktan yapılma çanak-çömlek gibi buluntular, büyük önem taşıyor. Ellerin toprakla olan bu yoğurma-biçimlendirme serüveni, Anadolu'da, Cilalı Taş Dönemi'nde başlıyor. İnsanoğlu, sulu malzemesini koyabileceği çömleği, kap kaçağı yaratıyor. Yaşam kaynağı topraktan, yapılma çanak çömleğin içine, bir başka yaşam kaynağı, besinler konuluyor. Ve sonradan su sızdırmaz, küpler, tabaklar erimiş kumla kaplanıyor, yani sırlanıyordu.
Eskişehir' de, 5-20 Eylül 2014 tarihleri arasında yapılacak olan 8. Uluslar- arası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu, diğer belediyelere, örnek teşkil edecek ve kentin tanıtılması açısından da, her yönü ile önemli bir etkinliktir. Ülke bazında, tarihi ve kültürel mirası ile farklı bir yeri olan Eskişehir' de, yapılacak olan Pişmiş Toprak Sempozyumu, kentin turizmindeki gelişimine ekonomisine ve tanıtılmasına ciddi katkıda bulunacaktır. Yeter ki Eskişehir halkı, kurum/kuruluşları, özellikle de sivil toplum örgütleri, Pişmiş Toprak Sempozyumuna sahip çıksın, maddi ve manevi destek versin.
Sayın Dt. ATAÇ ve ekibini kutluyoruz..