
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
PİŞMİŞ TOPRAK SEMPOZYUMU
Eskişehir, cumhuriyetin ilk yıllarında, toprak sanayinde Türkiye' nin, önde gelen kentiydi. Kiremit ve tuğla dediğimizde ilk akla gelen kent Eskişehir' di. Tuğla- kiremit sanayi Yıllarca il ekonomisine önemli katkısı olmuş, kentin önemli bir kimliği haline gelmişti. O nedenle de Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu, Eskişehir açısından önemli bir etkinliktir.
Eskişehirlilerin, yoğun ilgi gösterdiği Pişmiş Toprak Sempozyum boyunca düzenlenen sergiler, konserler, yarışmalar ve çeşitli etkinlikler, Eskişehir'e farklı bir heyecan yaşatıyor. Sempozyum kapsamında düzenlenecek bilimsel toplantılar ise önümüzdeki günlerde başlayacak. Bildirilerle, pişmiş toprak, mühendislik, arkeolojik ve sanat yönüyle ele alınıp tartışılacak, ardından bildiriler bir kitapta toplanacak. Kübalı, İngiliz, Alman, Güney Koreli ve Türk sanatçılar tarafından oluşturulan eserler sempozyum sonrası kente hediye edilecek
Geçen yıl,14-27 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 4. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu, bu yıl 5'incisini düzenlendi. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu 16 Eylül- 2 Ekim tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.
Ülkemiz ve Eskişehir' de, etkinlik ve projelere inanan, pek çok yöneticimiz de var. Bu yöneticilerimiz sayesinde, projeler ve etkinlikler, sürekli gündemde kalıyor sonuçta alınıyor. Bu yöneticilerimizden biri de, Tepebaşı Belediye Başkanı Sayın Dt. ATAÇ' tır. Belediye başkanlığı yaptığı dönemde, pek çok projeyi kentin gündemine getirdi. Başarılı sonuçlarda aldı. Özellikle de Dünya Sağlık Örgütü' nün projelerinden olan, "SAĞLIKLI KENTLER PROJESİ", şehircilik açısından kente çok şey kazandırdı.
Tepebaşı Belediyesi 23. Ağustos 2000 yılında Dünya sağlık Örgütü' ne adaylık için başvuru da bulunmuş, bu başvuru, Sağlık Balkanlığı tarafından kabul edilerek, 27-28 Ekim 2000 tarihinde, Bursa' da yapılan toplantıya davet edilmişti. Proje ile ilgili olarak da ulusal ve uluslar arası platformda, çok başarılı çalışmaları ile övgüde almıştı.
Sayın Ataç döneminde, "ULUSLARARASI ESKİŞEHİR PİŞMİŞ TOPRAK SEMPOZYUMU" da, hayata geçirildi. Kentin tanınması, ekonomik, kültürel ve sanatsal gelişiminin sürdürülmesini amaçlayan sempozyuma, geçmiş yıllarda yapılan sempozyumlarda, İngiltere, Japonya, İsveç, Güney Afrika ve Litvanya' dan sanatçılar gelmiş,.30' un üstünde bilim adamı bildiri sunmuş, halkın, geniş katılımı da sağlanmıştı. Sempozyum da temel amaç, Eskişehir' deki seramik, özellikle de tuğla- kiremit sektörünün, ulusal ve global alanda tanıtımı yanında, bilimsel ve teknolojik alanda da gelişimini sağlamaktı.
Bu yıl sempozyuma yurtdışından; Achim Kühn Almanya, Dorit Bereach Almanya, Martha Jimenez Page- Küba, Kim Yong Moon- G. Kore, Peter Randall Page- İngiltere, Türkiye'den de; Oya Uzuner, Sakine Çil, Metin Yurdanur, Erdinç Bakla ve Türker Özdoğan katılacak. Sanatçıların, pişmiş topraktan yapacakları heykeller, Eskişehir'in farklı mekânlarına dikilerek kente kazandırılacak.
5. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu, Eskişehir Tepebaşı Belediyesi'nin koordinatörlüğünde; Başak Kiremit'in ana destekleyiciliğinde ve Eskişehir Valiliği, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Üniversitesi, Osmangazi Üniversitesi, Poleymex, Güven AŞ, Leman Kültür ve 222'nin yardımlarıyla gerçekleştiriliyor.
Sempozyum süresince açılacak seramik, geleneksel el sanatları sergileriyle, tuğla ve kiremit sektörünün ürünlerinden oluşan sergiler, Eskişehirlilerle buluşturuluyor, konferanslar veriliyor. Her gece de farklı müzik ve teatral gösterileri yapılıyor. Ayrıca; sempozyum kapsamında Seramik Tornasında Şekillendirme gösterileri, Sorkun ve Kınık Güveçlerinde, Yöresel Yemek Yarışması gibi yarışmalar yapıldı, başarılı olanlara ödüllendiril verildi.
Sempozyumda, pişmiş toprak hammaddeleri ve hazırlanması. Üretim süreci ve makineler. Kalite ve Pazar problemleri, Arkeolojik buluntu olarak pişmiş toprak eserler. Pişmiş Toprağın sanatsal ve endüstriyel tasarımdaki yeri, Pişmiş Toprağın farklı malzemelerle sanat ve tasarımdaki kullanımı, Pişmiş Toprak ve Ekoloji, Pişmiş Toprak ve Geleneksel çömlekçilik. Pişmiş Toprak ve mimari, Pişmiş Toprak ve bahçe düzenlemeleri ve Pişmiş Toprak ve çevre ilişkisi konuları işlenecektir.
Eskişehir, geçmiş yıllarda toprak sanayi de ülkemizin önde gelen kentlerinden biri idi. İlgisizlik, erozyona uğrattı. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu ile tekrar geçmişteki konumuna gelecek, sektör daha da gelişecektir. Yeter ki sempozyuma halk sahip çıksın ve kent gündeminde kalıcı olsun.
Sayın Dt. ATAÇ ve ekibini kutluyoruz.