4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

RAMAZAN GELDİ HOŞ GELDİ

RAMAZAN ayının, diğer aylara göre önemli bir yeri vardır. Çünkü Ramazan ayı onbir ayın sultanıdır. Kuran-ı Kerim, bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Ayrıca bin aydan daha hayırlı olan, "kadir gecesi" bu ay içerisindedir ve tabi ki oruç ibadeti de bu ayda yapılmaktadır
RAMAZAN Ayı, ayların en faziletlisidir. Allah'a, itaat ve ibadet, iyilik, ihsan, mağfiret, rahmet ayıdır. Ramazan ayı, mü'min kulun, din ve dünya işlerinin, düzeltilmesine yardımcıdır. Ramazan ayı, duaların, çokça kabul edildiği bir aydır.
RAMAZAN Ayı, Müslümanların huzur bulduğu bereket ayıdır. Allahü teâlâ, bu ayda, günahları bağışlar, duaları kabul eder. Oruç ibadeti ise insanı günahlardan korur ve takvaya ulaştırır. Nitekim Kuran' da, "Ey iman edenler! Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz" (Bakara 2/183)
RAMAZAN ayı, Kur'an ayıdır. Bu ayı değerli kılan nedenlerden birisi, Kutsal kitabımız olan Kur'an'ın, bu ayda indirilmiş olmasıdır Yüce Allah Kur'an'da " Ramazan ayı insanları kurtuluş yolan götüren, doğruyu yanlıştan ayıran Kur'an'ın indiği aydır " buyurmuştur. (Bakara suresi, ayet 185)
RAMAZAN ayı' nda, tutulan Oruç İbadeti, namaz, zekât ve hac gibi Cenab-ı Hakk'ın, yapmakla mükellef tuttuğu ibadetlerden biridir. Yememenin, içmemenin, şehevî arzu ve istekleri gemlemenin, dünyaya ait bağlardan tecerrüd etmenin böylece Allah'a yaklaşmanın ifadesidir. Oruç, kıyamet günü oruçlu için, şefaat edecek.
RAMAZAN ayı için, Peygamberimiz, "Allah katında, oruç kadar sevaplı bir ibadet yoktur." ve "Oruç, nefsinin çektiği yiyecek ve içeceklerden kimi alıkoyarsa, Cenab-ı Hak onu cennet meyvelerinden yedirip, cennet ırmaklarından içirir." buyurmuştur.
RAMAZAN-I ŞERİFTE, oruç tutmak çok sevaptır. Özürsüz, oruç tutmamak büyük günahtır. Hadis-i şerifte, (Özürsüz, Ramazanda bir gün oruç tutmayan, bunun yerine bütün yıl boyu oruç tutsa, Ramazandaki o bir günkü sevaba kavuşamaz) buyruldu. Ancak dini ve sağlık açısından, bir mazeret varsa oruç tutmamak günah olmaz
RAMAZAN ayı mübarek bir aydır. Allahü teâlâ, size ramazan orucunu farz kıldı. O ayda rahmet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar bağlanır. O ayda bir gece vardır ki, bin aydan daha kıymetlidir. O gecenin [Kadir gecesinin] hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmış sayılır.) " Nesai"
RAMAZAN ayı, çok şereflidir. Bu ayda yapılan, nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda bir oruçluya iftar verenin günahları af olur. Cehennemden azat olur. Bu ayda, Cennet kapıları açılır. Cehennem kapıları kapanır. Şeytanlar, zincirlere bağlanır. Rahmet kapıları açılır.
RAMAZAN AYINDA, yapılan, nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda, bir oruçluya iftar verenin günahları affolur. Cehennemden azat olur. O oruçlunun sevabı kadar, ayrıca buna da sevap verilir. O oruçlunun sevabı hiç azalmaz. Ayrıca Oruç tutmayı farz bilip, sevabını da Allahü teâlâdan bekleyerek oruç tutanın günahları affolun.
RAMAZAN ayı, oruç, ibadet ve sabır ayıdır. Allah'ın rahmet ve bağış kapılarının açıldığı aydır. Sevgili Peygamberimiz, ramazan ayında içtenlikle yapılan dua, ibadet ve iyiliklerin, Allah katında, daha değerli olacağını bildirmiştir. Oruç, sadece beden ile değil, hem beden, hem nefis, hem de gönülle birlikte tutulması gerekir. Oruç, insan sağlığı açısından son derece önemlidir. Başta obezite olmak üzere, birçok rahatsızlığın tedavisinde faydalı olduğu gözlenmiştir. İnsanı, ruhen, bedenen ve ahlaken sıhhate kavuşturur.
RAMAZAN ayının gündüzlerini oruçla, gecelerini de namaz, zikir, dua, tevbe ve istiğfarla geçirilmelidir. Ramazan ayında, kimsesizlere, fakirlere, yoksullara, komşulara, hayır kurumlarına yardımda bulunmak; onlara şefkat ve merhamet göstermek, her zaman olduğu gibi imanın gereğidir.
Peygamberimiz, bir Şaban ayının sonunda, Ramazan ayına girerken ashabına hitap ederek, Ramazan ayının kutsiyet ve faziletini şöyle belirtmiştir:
-Ey insanlar! Yüce ve mübarek bir ayın gölgesi üzerinize bastı. O ayda bir gece vardır ki bin aydan daha hayırlıdır. Allah o ayda, oruç tutmayı farz kıldı. O ayda, bir hayır işleyen kimse diğer aylarda, bir farz işlemiş gibi olur. O ayda, bir farz işleyen ise diğer aylarda yetmiş farz işlemiş gibi sevap alır. O, sabır ayıdır. Sabrın karşılığı ise cennettir. O, yardımlaşma ayıdır. O ayda müminin rızkı bollaştırılır." buyurmuştur.
Başı "RAHMET", ortası "MERHAMET", sonu ise "CEHENNEM" den, azad olan, mübarek Ramazan Ayı mübarek ve dualarınız kabul olsun...

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi