4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

RAYLI SİSTEMLER ARAŞTIRMA MERKEZİ

Geçen hafta Çarşamba günü, Eskişehir ABİGEM tarafından düzenlenen, TÜLOMSAŞ, Sanayi Odası, Ticaret Odası, Anadolu Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesi tarafından da desteklenen "II. Raylı Sistemler Araştırma Merkezi Çalıştayı" yapıldı.
ÇALIŞTAYI izlerken, ESİAD Başkanlarımızdan Sayın Gürdal ABACI' döneminde gündeme gelen, TUGİB' i hatırladım. Bu kuruluş, "Bölgesel Mastır Planları", "danışmanlık şirketi", "Risk sermayesi yatırım bankası gibi kuruluşlara ortaklık yapmak", "teknoloji transferi ve yabancı ortaklık temin etmek " gibi görevler üstlenmişti. Eskişehir' de bu kuruluş içinde görev almıştı. Ancak TÜSİBAK' dan kaynaklanan nedenlerden dolayı hayata geçirilemedi.
Yine Eskişehir' de, kurulmak istenen silikon Vadisi ile ilgili çalışmalar da katılımcıların ilgisizliği yüzünden hayata geçirilemedi. Oysa Maliye Bakanı Sayın Kemal UNAKITAN,"Eskişehir Silikon Vadisi'nin kurulması için gerekli belge ve izinleri hemen alalım İki üniversitesi bulunan Eskişehir, yazılım üssü olmaya hazır. Yatırımcıları bir an önce davet edelim. Altyapı çalışmalarını hemen tamamlayın '' demişti.
Ancak Bilişim Vadisi Projesi gerçekleşmedi. Neden olarak da Osmangazi Üniversitesi, Sanayi Odası, Ticaret Odası söz konusu projenin ortağı olmasına rağmen, İş şirketleşme aşamasını gelince, katkıda bulunmadıkları ve. Sayın KILIÇLAR' ında, projeyi iptal etmek zorunda kaldığı söylendi.
Raylı Sistemler Araştırma Merkezi gerçekleşir, Eskişehir işbirliğindeki makus talihini yener mi önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ancak bu merkezin gerçekleştirilmesi ile ülkemiz demiryolu sektöründe dışa bağımlılıktan kurtulacak, kendi teknolojimizin oluşmasını sağlanacak, yan sanayiye de ciddi katkıda bulunacaktır. Ancak oluşumun içinde ETO, ESO gibi meslek odaları yanında, özel şirketler ve üniversitelerde yer almalıdır. Çünkü oluşumun başarısı eğitim, kamu, yetişmiş insan gücü ve finans desteği orantılıdır.
Son aylarda, ESO, ETO ve üniversitelerle işbirliği ve TOLUMSAŞ' ın başarılı çalışmaları, bu alandaki umutları artırıyor. Özellikle de Kentin hassas mekanikte, ülkemizin başka hiçbir kenti ile mukayese edilmeyecek kadar zengin bir altyapıya sahip olması, kentte bu alandaki işgücü potansiyeli ve TOLUMSAŞ, "RAYLI SİSTEMLER ARAŞTIRMA MERKEZİ" nin, Eskişehir' de gerçekleştirilmesi için ciddi avantajlardır.
Eskişehir, "Raylı Sistemler Araştırma Merkezi Projesi" için seferber olmalı, her türlü fedakârlığı yaparak gerçekleştirmelidir. Dünyada, bu alanda 75 milyar dolar civarından olan pazardan da gerekli payı almalıdır. Ayrıca ülkemizde, yük taşımacılık oranının %5' den %20' ye çıkarılması, bu alanda ciddi pazar da yaratacaktır.
Çalıştay sonrası, Vali Sayın KILIÇLAR başkanlığında, bir koordinasyon kurulu oluşturulması, bu kurulda, Sanayi Odası, Ticaret Odası, Üniversiteler, RAYDER, TÜLOMSAŞ, ABİGEM' in, yer alması karalaştırıldı. Yapılan açıklamada ise fizibilite, yerleşkenin belirlenmesi ve tahsisi, Tesis Yapılanması, Test yolunun yapılması, Laboratuar, Finans, Eğitim, Entelektüel Bilgi, Avrupa Ortak İşletilebilirlik Direktiflerine (TSI-UIC) uyum, Teknik Bilgi, Uluslar arası Bilgi Birikimi Transformasyonu. Ayrıca, Koordinasyon Kurulu himayesinde teknik çalışmaları yürütecek bir TCG' nin oluşturulmasının gerektiği belirtildi. Kurulunda, Demiryolu Araştırma Merkezinin, Hukuksal, idari yapısal, mali ve hayata geçirme açısından uygulama fazları üzerinde çalışması, ülke ihtiyaçları açısından öncelikli ihtiyaçları belirlemesi, dünyadaki benzer uygulamaları ve alt yapıları incelenmesi, çalışmaların sonucunda koordinasyon kuruluna bir yol haritası önermesi kararlaştırıldı.
Test yolu ve merkezinin kurulma kararının alınması kadar, yeri, hukuki durumu, görev alacak personel sayısı, özellikle de personelin niteliği de çok önemlidir. Eskişehir bu alanlarda da diğer illerden, daha iyi imkân ve olanaklara sahiptir.
Eskişehir' de kurulmak istenen, "RAYLI SİSTEMLER ARAŞTIRMA MERKEZİ" için, kentte ki kurum/kuruluşlar ve kişi/kişiler elini taşın altına koymak zorundadır. Çünkü kurulması istenen merkez, demir yolu sektöründe, hem işletmecilik hem de yan sanayi açısında ciddi bir projedir. Ayrıca demiryolu sektörü ve sanayimizin geliştirilmesi ve rekabet edebilmesi için, bu merkezin kurulması ve test yolunun da yapılması şarttır. Ayrıca merkezin de uluslararası saygınlığa sahip akreditasyona sahip olması gerekir.
Elbette, "RAYLI SİSTEMLER ARAŞTIRMA MERKEZİ" nin kurulmasın da ciddi sorun ve engeller olacaktır. Ancak bunlar, aşılmayacak unsurlar da değildir. Yeter ki bu alandaki çalışmalarda, birlik ve beraberlik ön planda tutulsun, özellikle de geçmişteki yapılan yanlışlıklar gündeme getirilmesin, ortama da "ORTAK AKIL ", "TOPLUM KATILIMI" "TAKIM RUHU" ve "ORTAK PAYDA" gibi kavramlar hakim olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi