
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
REKTÖR, EKİBİ VE PROJELERİ İLE REKTÖRDÜR
Rektör, Latince kökenlidir ve bu dilde 'yöneten' anlamına gelir. Bir üniversitenin akademik ve idari olarak, en üst düzey yetkilisidir
Devlet üniversitelerinde rektör, üniversitenin öğretim görevlileri tarafından yapılan oylama sonuçlarının ve YÖK tarafından yapılacak sıralamanın, Cumhurbaşkanı'na sunulmasından sonra, cumhurbaşkanı tarafından değerlendirilip adaylardan birinin atanması sonucu göreve başlar. Görev süresi dört yıldır ve en fazla iki dönem bu görevde kalabilir.
Vakıf üniversitelerinde ise rektör, mütevelli heyeti tarafından seçilir ve YÖK'ün onayıyla göreve başlar. Görev dönem süresi dört yıldır, ancak dönem sınırlaması yoktur.
Ülkemizde rektörlük seçimlerinin, demokratikliği sürekli tartışma konusu olmuştur. Çünkü çok oy alan adaylar sonuncu olmuş, hatta birkaç oy alabilmiş kişiler, rektör olarak atanmışlardır. Bu nedenle seçimlerin, gerçek anlamda, seçim olmadığı ve göstermelik olarak yapıldığı iddia edilmektedir.
Diğer yandan rektörlük seçimleri, siyasi çekişmelerin bir uzantısı olarak kabul görmüştür. Oysa gelişmiş ülkelerde, rektörlük makamı daha profesyonel bir konuma sahiptir ve ortak mutabakatı temsil eder. Rektörler, bu ülkelerde daha çok üniversitenin bilimsel ve finansal gelişmesine odaklanmışlardır ve başarıları, bu konulardaki katkıları ile ölçülür.
Yılardır, kısa vadeli çözüm peşinde koşan, statüye önem veren, aşırı stresli, otoriter, hiyerarşiyi seven, inatçı, eski kafalı, yöneticilerin, kurum/kuruluşları ve işletmeleri, getirdiği nokta ortadadır Haziran ayında, Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi' de rektör seçimi var. Aday, adayları, kamuoyunda konuşuluyor. Ancak kesin adayların, seçime yakın ortaya çıkacağı da söyleniyor.
EOGÜ' ye seçilecek olan rektör, ülke, Eskişehir, en önemlisi de, Üniversite için çok önemlidir. Onun içinde rektörlük seçimlerinde, "POLİTİK" ve "ELİT" güçler etkili olmamalıdır. Demokratik seçimle, elde edilen sonuçlara da saygı gösterilmelidir.
Ayrıca çağımızda, Rektör dönemi bitti. Rektörün tanımı da değişti. Gerçi karizmatik bir kadronun temsilcisi rektörler üzerinde odaklanan seçim kampanyaları, üniversite bazında hala pirim yapıyor ama rektör, " EKİBİ " ve "PROĞRAMI" ile rektördür. Çünkü içinde yaşadığımız çağda, "KADRO", "PROĞRAM" ve " "PROJE" hareketi, ön plana çıktı.
Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi Rektörlüğü için, aday olacak aday adaylarının, ekibi programı ve projeleri ile ortaya çıkmalı ve bu alanda yapacağı etkinlik ve faaliyetleri de kamuoyu işle paylaşmalıdır.
Öte yandan rektör, Eskişehir ve üniversite bazında, "DOĞAL LİDER" olabilecek meziyet ve kariyere de sahip olması gerekir. Özellikle de yatırımcı, girişimci, dinamik, genç düşünen, risk alan, duygusal, işine bağlı, kararlı ve esnek gibi olumlu kriterlere de sahip olması tercih nedeni olmalıdır.
Bu meziyet ve kriterlerde, rektör bulmak hiçte zor değildir. Türk insanı artık dünyalıdır. Nerede olursa olsun çalışabilecek, hangi iş olursa olsun yapabilecek kadar, yetenekli ve evrensel. Çift kartvizitli, başarılarını kanıtlamış, bu yüzden Türkiye' de otururken, başka bir ülke, ya da bölgenin sorumluluğunu da sırtlayan pek çok insanımız vardır.
Seçilecek Rektör, Üniversiteyi, bilgi üretiminde, bilim ve teknoloji sistemi içinde eğitim verilen ve bilginin ticarileştirildiği, bir kurum haline nasıl getirecektir. Ar-Ge çalışmalarına hız kazandırmak ve evrensel düzeyde araştırıcı sayısının çoğaltmak için ne yapacak, bunu da ortaya koymalıdır. AR-GE faaliyetlerinin, evresel boyut kazanabilmesi bakımından, önemli bir girdi olan kitap ve süreli yayını nasıl sağlanacaktır?
Rektör adayları, bu soruların cevaplarını ve çalışacağı ekibini, gerçekleştireceği program ve projeleri mutlaka açıklamak, seçmen de bu tabloya göre tercihini yapmak zorundadır.
Artık çağımız da, bilim ve teknoloji sistemi içinde, eğitim veren ve bilginin ticarileştirildiği bir kurum haline gelen üniversiteler, ulusal ve küresel alanda kendisine yer bulmaktadır. Tercih nedeni de olmaktadır. Osmangazi Üniversitesi' nin, bu misyon ve vizyona sahip olabilmesi için, Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme ve Stratejik Planlama" çalışmaları yanında, nitelikli karizmatik ve doğal lider olabilecek, bir rektöre de sahip olması gerekir. Rektörlük seçimi ise bu alanda, ciddi bir fırsattır.