4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

RESİM DERSİ ÖĞRENCİLERİN DİLİDİR

Adalet İlkokulu' nda, görevli olduğu yıllarda, Japonya' dan , "KUKİZAKİ DAİNİ SHOGAKKO "ve " TAKEZONE HİGASHİ ELEMANTARY SCHOOL" adlı iki kardeş okul edinmiş, Japon eğitim sistemini de yakından takip etme fırsatı bulmuştuk.
Japon Eğitim sisteminde, "RESİM" ve "YAZI" önemli bir yer tutar. Japonya' da "Resim ve Yazı" insanların, eğitim düzeyini gösteren önemli bir göstergedir. ÖĞRETMENLER, ÖĞRENCİLERİ TANIMAYI VE DEĞERLENDİRMEYİ YAZI VE RESİMLERİNE BAKARAK YAPARLAR. KİŞİNİN YAZISININ VE FIRÇA DARBELERİNİN KİŞİLİĞİNİ AYNA GİBİ YANSITTIĞINA İNANIRLAR. Hatta Japon ekonomi ve teknolojisi, bugün geldiği noktayı, RESİM DERSİ" ne borçludur.
Türkiye' de öyle mi?
Türkiye ' de, "RESİM DERSİ" ne, gerekli değer verilmez. Nitekim Milli Eğitim Bakanlığı, 2009–2010 eğitim öğretim yılı ve sonrası için belirlemiş olduğu, "Orta Öğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgesi"nde Beden Eğitimi, Resim ve Müzik derslerini tüm liselerde "Seçmeli zorunlu ders" yaparak, ders saatlerini azaltmıştır. Yapılan düzenlemeye göre 9. sınıflarda 2 saat, 10. 11. ve 12. sınıflarda bir saatlik beden eğitimi, müzik ve resim derslerine yer verilmiştir. Yeni çizelgeye göre 9. sınıfta öğrenciler resim, müzik ve beden eğitimi derslerinden sadece birisini "zorunlu" olarak seçip haftada 2 saat okuyacak, öğrenci seçtiği bu dersi, üst sınıflarda da haftada birer saat görecektir.
Bu uygulama, okullarda ciddi sıkıntı yarattı. En kötüsü de Türkçe gibi birer ifade dersi olan Resim, Müzik ve Beden eğitim dersleri, bakanlık tarafından "önemsiz" bir ders olarak gösterildi. Dolayısıyla çağ dışı bu uygulama, insanımızın ve ülkemizin geleceği açısından, olumsuzluk taşımasının yanında, bu branşlarda görev yapan binlerce öğretmeni de ciddi şekilde mağdur ettiği gibi öğrencilerimizin de hayatını kararttı.
Oysa çağdaş eğitimde, Resim, Müzik ve Beden Eğitim dersleri, birer ifade dersleridir. Hatta çocuk ve gençlerin yaşamı açısından, olmazsa olmaz konumdadırlar. Çünkü bu dersler, öğrencilerde, zihinsel yeti ve süreçleri, duyu veya duyum, algılama, hayal, sabır, düşünme, anma, çağrışım gibi güçleri eğitmektedir.
Çocuk çizmiş olduğu resimlerde kendi hayal dünyasını ve yaşamını yansıtır Bu durum ise çocuğu tanıtan en önemli verilerden biridir. Yani resimlerle çocuğun; toplumsal, ruhsal, bedensel, çizgisel kısaca kişilik gelişimini bize izlettirir. Ruh sağlığı daha da gelişir.
Ayrıca çağdaş eğitimde ve gelişmiş ülkelerde, Resim-iş dersi, en az matematik ve diğer dersler kadar önemlidir. Eğitimcilerde, Resim Müzik ve Beden Eğitim derslerinin çocuğun gelişimine ciddi katkıda bulunduğu görüşündedirler. Hatta "Resim Dersi" Japon ekonomisinin ' de temel taşlarından biridir.
Yıllarca resim derslerine kullanılan, her bir renk, insanlarımızın duygu ve düşüncelerini dile getiren bir araç olmuştur. Özellikle Anadolu insanının dostluklarını sevgilerini pekiştiren, duygu, düşünce ve coşkularının yönlendirilmesinde kullanılan renk ve desen bir araçtır. Anadolu kadını, ilmik, ilmik dokuduğu, halı da, kilim de peşkir de, renk ve desenlerle adeta konuşmuştur. Duygusunu, düşüncesini, heyecanını, sevgisini, sevdasını ve mutluluğunu da desen ve renklerle aktarmıştır.
Psikologlara ve psikolojik sisteme göre, RESİM ve RENK beynimizde uyanan bir duyumdur. Bireylere, dinamiklilik ve canlılık kazandırarak, enerji aşılayarak, yaşama sevinci verir. Bu nedenle de asırlardır, insanın, yaşam içinde ve yaşantısında vazgeçilmez bir unsur olmuştur. Öğrencilerde psikolojik gereksinimlerinin karşılanması yoluyla resim eğitimi; eğitsel yönü güçlü, gelecekçi, çağdaş ve yetkin bir kişilik geliştirme ve kültürlenme aracı oluşturmaktadır. Resim eğitimi öğrencilerin, öncelikle psikolojik gereksinmelerinin de bir sonucudur. Resim yapan birey, ruhen sağlıklı olur.
RESİM DERSİ, çocuk ve gençlerimiz için, bir ifade dersidir. Hatta günlük yaşantılarının da vazgeçilmeyen, sadeliği ve sükûnun da bir ifadesidir. Hülasa Resim yapmak çağdaş insanın, özellikle de çocuklarımızın, "SEVİNCİ, DRAMI, HAYALİ, DİLİ VE SEVGİSİ," dir. İnsanımızı, özellikle de çocuk ve gençlerimizi, bu duygulardan mahrum bırakmak, kendi dünyasına hapsetmek, duygu ve düşüncesine de pranga vurmaktır.
Öte yandan RESİM DERSİ, düşünce ve yaratıcık eğitiminin olmazsa olmaz unsuru, hatta alfabesidir. Herhangi bir toplumda ve ülkede, düşünce ve yaratıcılık yoksa orada bilgi, bilim ve özgürlükte yok demektir. İlerleme ve uygar olmada yoktur. Bu tür ülkelerin, özgürlükten söz etmesi, uygar olduğunu söylemesi, bunda yarışması, bilim ve teknikte ilerlemesi, hele hele eğitim ve öğretim varım demesi, hiçbir anlam ve değer taşımaz. Böyle ülkeler, GERİDİR, İLKELDİR, YAZGICIDIR...

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi