
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
RESİM ÖĞRENCİLERİN DİLİDİR
Geleceğe, daha güvenli bakabilmemizin, yegâne yolu, milli değerlerine sahip çıkan, kendini geliştirmesini bilen, demokrasiye inanan, kendine güvenen, özgür düşünen, sorgulayan, bilgiyi üretebilen, bireyler yetiştirmektir. Bu bireyleri yetiştirmek içinde bu değerleri kazandıracak, sürekli, kalıcı ve sonuç alıcı, "EĞİTİM SİSTEMİNE", ihtiyaç vardır.
Ne var ki ülkemizde, çok partili dönemde, eğitim sistemleri ve programları sürekli kalıcı ve sonuç alıcı olmadığı gibi, adeta yaz-boz tahtasına dönüştü..Her gelen siyasi iktidara göre ,şekil aldı. Özellikle de özgür düşünen, sorgulayan nesil yetişmesine ciddi katkıda bulunacak olan, Resim, Müzik ve Beden Eğitim derslerine, gereken önem verilmediği gibi, bu derslerin, ders saatleri azaltılarak seçmeli ders haline getirildi.
Milli Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, öğrencilerin lise birinci sınıfta seçtikleri, Beden Eğitimi, Müzik veya Resim dersini 4 yıl boyunca değiştirmeden, okuma zorunluluğunu kaldırdı. 16 Ekim 2009'da, ilgili genel müdürlüklere de duyuruldu.
Yeni kararla, ''öğrencilerin lise birinci sınıfta, Resim, Müzik ve Beden Eğitimi derslerinde, birini zorunlu olarak seçmeleri ve 4 yıl boyunca okumak zorunda olmaları'' kuralı kaldırıldı. Yeni karara göre, öğrenciler, ilgi ve istekleri ile okulun imkânları doğrultusunda, Resim, Müzik veya Beden Eğitimi derslerinden birini seçecekler.
Sınıflarda, MEB Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği'nin 10. maddesine göre, gruplar oluşturulacak. Öğrenciler, alt sınıfta seçtikleri bir dersi, üst sınıflarda değiştirebilecekler. Ayrıca öğrenciler, ilgi ve istekleri doğrultusunda, bu dersi veya dersleri ''seçmeli ders'' olarak da alabilecekler.
Oysa Resim, Müzik ve Beden Eğitim, ifade dersleridir. Türkçe dersi kadarda önemlidir. Neden bilinmez, yıllardır, bir kesim, resim dersine ve sanata karşı tepkilidir. Yasaklamak veya etkinliğini azaltmak içinde, her fırsatı en iyi şekilde değerlendiriyorlar.
Oysa Adalet İlkokulu' nda, görevli olduğu yıllarda, Japonya' dan , "KUKİZAKİ DAİNİ SHOGAKKO "ve " TAKEZONE HİGASHİ ELEMANTARY SCHOOL" adlı iki kardeş okul edinmiş, Japon eğitim sistemini de yakından takip etme fırsatı bulmuştuk.
Japon Eğitim sisteminde, "RESİM" ve "YAZI" önemli bir yer tutar. Japonya' da "Resim ve Yazı" insanların, eğitim düzeyini gösteren önemli bir göstergedir. ÖĞRETMENLER, ÖĞRENCİLERİ, TANIMAYI VE DEĞERLENDİRMEYİ, YAZI VE RESİMLERİNE BAKARAK YAPARLAR. KİŞİNİN, YAZISININ VE FIRÇA DARBELERİNİN, KİŞİLİĞİNİ AYNA GİBİ YANSITTIĞINA İNANIRLAR. Hatta Japonya bugün sahip olduğu konumunu,, RESİM DERSİ" ne borçludur.
Ayrıca "RESİM DERSİ", çocuklarımızın, duygu ve düşünceleri yanında gelişiminde de önemli bir yer tutar. Çocuklarımız, gelişim sürecinde, yaratıcılığı güçlendiren, özgüvenin kazanımına katkıda bulunan, özgürlük ve özgünlük bağlamında, isabetli kararlar almasına yardımcı olacak, resim eğitimi ile desteklenmesi gerekir. Resim eğitiminin önemi, sanat eğitimbilimi boyutlarında değerlendirildiğinde, çocuk bireylere, kendini anlatacağı bir "DİL" ve bir anlatım şeklidir.
RESİM DERSİ, çocuklarımız için, bir ifade dersidir. Hatta günlük yaşantılarının da vazgeçilmeyen, sadeliği ve sükûnun da bir ifadesidir. Resim yapmak çağdaş insanın, özellikle de çocuklarımızın, hayali, sevinci, sevgisi ve dilidir. Özellikle de çocuk ve gençlerimizi, bu duygulardan mahrum bırakmak, kendi dünyasına mahkum etmektir.
RESİM DERSİ, Türkçe dersi gibi, bir ifade dersidir. Hatta diğer derslerde, bir kışım bilgileri derinleştirilmesi ve tamamlanması, bazı problemlerin ifade ve açıklanması, Resim iş dersleri ile mümkündür. Yine çocuklarımızın, ilk ilgili alanı da resimdir. Küçük yaşlarda resim yaparak sorumluluk alır. Yaptıklarından da büyük haz ve keyif alır.
Milli Eğitim Bakanlığı, Sosyal Bilimler ve Güzel sanatların temel derslerini, seçmeli yaparak, Okullarda, "EĞİTİM" olgusunu tamamen kaldırmıştır. Çünkü Eğitim, sosyal etkinlik içinde verilir. Ayrıca Resim,Müzik ve Beden Eğitim Dersleri, birer etkinliktir.
Aslında çocuklarımız gözlem, izlenim, duygu, düşünce ve heyecanlarını,"RESİM" ve "FIÇA DARBELERİ" hatta "RENKLERLE" ile ifade ederler. Kendi kendilerini tanırlar. Gizli güç ve yeteneklerini keşfederler.
Resim dersi, bir takım temel becerileri kazandırmakla beraber, çocuklarda düşünce ve duyguyu da geliştirir. O nedenle de MEB, resim dersi ile ilgili kararını veya Japon Eğitim sistemi içindeki yerini ve değerini bir kez daha gözden geçirmelidir.
Çünkü Resim dersi, insanımızın, ruh sağlığı ve her sektör için, önemli bir unsurdur. Bu gerçeği göz ardı etmek, insanımıza ve ülkemize karşı yapılmış ve telafisi de olmayan bir yanlışlıktır. Nitekim Leonardo. Da Vinci." Resim, çok geniş köklü kültüre ve metoda dayanır. Resmi ilimsiz ve pratik olarak yapabileceğini sananlar, pusulasız, dümensiz bir geminin tayfalarına benzerler. Nereye gittiklerini kesin olarak bilmezler" demiştir..