4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SAĞLIK BİR EKİP İŞDİR


Yunus Emre Devlet Hastanesi, 2 Eylül Binası olarak, hizmet vermeye başlayan hastanede, bomba ihbarından sonra, hastanede bulunan hastalar, ambulans ve servislerle çeşitli hastanelere götürüldü. Bu süre için de. Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Sayın Dr. Erdinç ÖZKURT ve Hastane İdari ve Mali işler Müdürü, Sayın Ahmet SEÇKİN' in rehberliğinde, ekiplerin, iyi organize olmaları ve kısa sürede hastaları, başka hastanelere nakletmeleri, hasta ve yakınları tarafından övgü aldı.
Aslında sağlık sektörü ile ilgili, yazılarımızdan sonra, okuyucularımızdan, Eskişehir'deki hastaneler ve doktorlarla ilgili, gelen görüşlerde, Eskişehir' de, sağlık sektöründeki sorunlara rağmen, başarılı performans sergileyen, hasta memnuniyetini ve ekip çalışmasını, ön planda tutan, sağlık kurum/kuruluşlarımız var.
Bu kurumlarımızdan biri de Yunus Emre Devlet Hastanesidir. 2015 yılında toplam, 1.340.000 hasta, poliklinik hizmeti almasına ve her günde 10 bin civarında, poliklinik hizmeti vermesine rağmen, hasta memnuniyeti, küçümsenmeyecek boyuttadır. 
Nitekim okuyucumuz Sayın Naşide ELMAS, Yunus Emre Hastanesi' nde çalışan, doktorların, ekip çalışması içinde çalıştıklarını, gerektiğinde, her branştan doktorun, kendisi ile yakından ilgilediklerini, belirttikten sonra, " Tedavimde görev alan, Enfeksiyon Uz Dr. Nevin Aykın, Ortopedi Uz. Dr. Selim Harmansa, Plastik cerrah Uz Dr. Doğan Alhan, Fizik Uz. Dr.Fırat Baykusak, Fizyoterapist Evrim Hanim, Beyin ve sinir cerrahi Uz. Dr. Tamer Erginay' a, teşekkür ederim. " sözleri, Yunus Emre Devlet Hastanesi'nde, doktorların, tedavide, ekip çalışması yaptıklarının da kanıtıdır.
Ayrıca sağlık hizmetlerinden, söz edildiğinde, "Sağlık bir ekip işidir" söylemi sıklıkla söylenir.Yunus Emre Devlet Hastanesinde, ekip çalışması, ön planda olup, hastanede, tüm eylemler, hastanın en kısa zamanda, sağlığına kavuşturulmasına odaklıdır..
Sağlık sektöründeki ekip çalışmasında, hastanın, hastalığı ve buna bağlı gereksinimlerinin, doğru saptanması; doğru tanı konulması; tedavi ve bakımına yönelik isabetli kararlar alınması ve alınan kararların, özenle uygulanması; hastanın sağlığına kavuşturulmasında, en başta gelen koşullardandır.
Elbette hasta ile ilgili isabetli kararların alınmasında, hastaya bakarak, sağlık ekibinin kompozisyonunu belirleyen ve ekip üyelerinin, eylemlerine. ışık tutan ve ekibin en vazgeçilmez üyesi, hastanın esas hekimidir.
Hastane İdari ve Mali işler Müdürü, Sayın Ahmet SEÇKİN ' le yaptığımız, her görüşmede gördük ki hastane de, verimlilik, yenilik ve kalite gibi, performans boyutları, birlikte değerlendiriliyor, "EKİP" çalışmasına, öncelik tanınıyor. Ayrıca verimliliğin, kurum için, hem nicel, hem de nitel boyutları olan bir kavram ve bir yaşam felsefesi haline getirmek için, gayret gösteriliyor. Topumun, demografik özellikleri de dikkate alınıyor.
Hastanede görevli doktorlar, hasta yoğunluğuna ve performans uygulamasına rağmen, hasta memnuniyetini, ekip çalışmasını, ön planda tutuyorlar. Hastanenin, bekleme ve dinlenme yerleri, randevu alma kolaylığı, Hasta hakları ve sorumlulukları hakkında bilgilendirme gibi, unsurlar, örnek teşkil edecek niteliktedir.
Hastanede, doktorların hastalara, yeterli zaman ayırması ve bilgilendirmesi, tetkik sonuçlarını, doktora gösterebilme kolaylığı, hemşirelerin, ilgisi, yaklaşımı, nezaketi, hasta ve yakınları, tarafından övgü ile bahsediliyor.
Şu bir gerçek ki sağlık kurumunda, rekabetçi ortamı, sağlayacak olan faktör, müşterileri tarafından tercih edilir olmasıdır. Günümüzde insanların, kaliteli sağlık hizmeti alma isteğinin, yaygınlaşması ve bu hizmeti alma gereksinimi duyduklarında seçici davranmaları, sağlık kurumları arasındaki rekabeti attırmıştır.
Hasta memnuniyetini arttırmak ve sağlık hizmetlerinin kalitesini yükseltmek için, sağlık hizmetlerinde, yapısal bir dönüşüme ihtiyaç duyulmaktadır. Söz konusu dönüşümde fiziki koşulların, geliştirilmesinden, daha önemli olarak, hastanelerdeki yönetim anlayışının değişmesidir. Bu perspektiften bakıldığında, sağlık sektöründe hizmet kalitesini, esas alan köklü bir anlayış değişikliğine, ihtiyaç vardır.
Hizmet kalitesini ve "EKİP" çalışmasını, engelleyen en önemli sorun, organizasyon, görev ve yetkilerin dağılımı sorundur, Hastanelerdeki organizasyon yapısını, görev ve sorumlulukları belirleyen mevzuat "Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği"dir. Bu yönetmelik ise bugün ihtiyaca cevap vermekten uzaktır. Ayrıca ekip çalışmasının önünde engel olduğu gibi, yasal bazı düzenlemelerle de çelişmektedir. Bu yönetmelik, bugünkü ihtiyaçlara göre yeniden düzenlenmelidir.
Sağlık sektöründe, "EKİP" çalışması, başarıları sürekli ve kalıcı kılar. Tedavide beklenen çalışmaların yapılmasını ve sonuca ulaşmayı sağlar. Bunun bilincinde olan ve hayata geçiren, hastanelerin, yönetici, doktor ve personelini kutluyoruz. 




Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi