4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SAĞLIKLI DİŞ MUTLU YAŞAMDIR

Eskişehir, Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği ve Genel sekterliği Danışmanı Celal MORKOYUN tarafından, ağız ve diş sağlığı bakımından halkın bilinçlendirilmesi, farkında lığın artırılması, insanlarımıza dişlerle ilgili doğru alışkanlıkların kazandırılması yanında, doğru diş fırçalama teknikleri ve diş hastalıkları, protez, implant, tanı ve tedavileri, konulu, konferansta dikkat çeken açıklamalarda bulunuldu.
Konferansta üç bayan diş hekimimizin, başarılı performansı ve konulara hâkimiyetleri gösterdi ki Türk kadınları, yaşadıkları onca ağır soruna rağmen, yaşamın, her alanında, var olmaya çalışıyor. Ekonomiden sanata, siyasetten, spora, her geçen gün yenileri eklenen başarılı Türk kadını profili, diğer ülkelere, örnek teşkil edecek aşamaya geldi. Her sektörde de başarılı çalışmalarıyla dikkat çekiyorlar.
Ayrıca sağlıkla ilgili, konferans, panel, sempozyum gibi, etkinlikler basında, özellikle de TV' ler, tarafından, kamuoyu ile yeteri kadar paylaşılırsa, insan sağlığı açısından, daha da yararlı olacak, özelikle de TV'ler karşılıksız, bir programa, sahip olacaklar.
Konferansta, Protez Uzmanı Sayın Dt. Seçil, Özkan ATA, Protez ve implant uygulamaları üzerinde, detaylı bilgi verdi. Protez, genellikle estetik amaç ön planda olmakla birlikte, bunun dışında, aşırı harabiyetli dişlerde, diş eksikliklerinde, tam dişsizlik durumlarında, kalıtımsal veya ailesel genetik diş problemlerinde, protez uygulandığı söyledi.
Günümüzde, diş doğallığında, protez yapılmaktadır. Ancak bunun için de Protetik diş tedavisi, iyi bir planlama, hekimin, bilgi ve tecrübesi çok önemlidir. Eğer ağız hazırlığı yapmadan planlama yapılır, başlanır ve bitirilirse, başarısızlık kaçınılmazdır. O nedenle de protez, her zaman sağlam çürüksüz bir diş altyapısı, iyi bir ağız hijyeni ister.
Çene Cerahi Uzmanı, Sayın Dt. Süleyman KAMAN ise "...Gömülü yirmi yaş dişlerinin ameliyatları, kök ucu rezeksiyonları, çene kırıkları, kist ve tümör operasyonları, implant ameliyatları gibi, tüm cerrahi işlemler ve çene eklemi tedavileri ağız, diş ve çene cerrahisi uzmanları tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.
İmplant tedavileri, bir cerrahi iyileşme periyodu gerektirir. Bu dönem geçmişte, yaklaşık 6 hafta ile 3 ay arasındaydı. Bugün, bu dönemin, yarı yarıya kısaldığını, bu dönem sonrası, protez işlemi yine ölçü alma ile birlikte, 1 hafta-10 gün arasında bitiriliyor.
Endodonti Uzmanı Sayın Dt. Rabia Tuğça AKKOR, Endodonti pulpa ve kök çevresi dokuların hastalıkları ve bu hastalıkların etyolojisi, önlenmesi, tanı ve tedavisi ile ilgilendiğini belirttikten sonra, "Kök kanal tedavisinin amacı, dişi ağızda tutarak implant veya köprü gereksinimlerini ortadan kaldırmaktır."dedi.
Periodontoloji uzmanı Sayın Dt. Elif Konaş ORAKLI' da,dişleri çevreleyen dokuların sağlığıyla ilgilenen bir alan olduğunu, diş etlerinin sağlığı demek olan Periodontal sağlık, ağız ve diş sağlığının önemli bir parçasını, ağız ve diş sağlığı da genel vücut sağlığının ayrılmaz bir parçasını oluşturduğunu söyledikten sonra, diş fırçalama, üzerinde bilgi verdi.
Dişlerimizi korumanın, en etkili yolu, düzenli olarak fırçalamaktır. Diş fırçalamanın ilk adımı, doğru fırça seçimidir. En uygun fırça, naylon ve orta sertlikteki fırçalardır. Ağız içinde kolay hareket ettirilmesi ve arka dişlere rahat ulaşabilme açısından, fırçanın kafasının fazla büyük olmayan tercih edilmelidir.
Ayrıca uygun fırça seçildikten sonra, dişler en az günde, iki kere düzenli olarak fırçalanır. Diş macunu, ağza verdiği hoşa giden koku ve his nedeniyle, diş fırçalanmasını kolaylaştırır. Diş parlatma tozları diş hekimi önerisi olmadıkça kullanılmamalıdır. Aşırı kullanımlar diş sağlığı açısından zararlıdır.
Diş fırçası, 45 derecelik açı yapacak biçimde tutulur ve diş eti hizasından başlanarak ağız boşluğuna doğru fırçalamaya başlanır. Dış yüzeylerden başlayan fırçalama sert darbeler halinde değil, yumuşak ve daireler çizecek biçimde, ön dişlerden arka dişlere doğru yapılmalıdır. Daha sonra dişlerin, iç yüzeyleri aynı şekilde fırçalanır. Bu işlemde fırça eğik tutularak, diş etinden ağız boşluğuna doğru hareket ettirilir.
Eskişehir, Ağız ve Diş sağlığı Hastanesi, yalnız etkinliklerde değil, diş hastalıklarının tanı, teşhis ve tedavisinde de başarılı ve verimli performans sergileniyor. Hastane de görevli diş hekimleri, hastalara karşı davranışı, güler yüzü, hasta ve yakınları ile olan iletişimi, örnek teşkil edecek niteliktedir. Hastalarının, BİYO-PSİKO- SOSYAL yönden sağlıkları, en iyi şekilde değerlendiriliyor, tanı teşhis ve tedavide gerekli özeni de gösteriliyor.
Ağız ve Diş Sağlığı hastanesinde, hastalar, her türlü tıbbi teknolojiden yararlanıyor. Görevli hekimler, işlemin, nasıl, ne kadar sürede yapacağını, risk ve tehlikelerini, tedavilerde, yan etkileri, başka seçenekler olup olmadığı, sonuçta nelerin meydana geleceği, yaşamının bu süreçte, nasıl etkileneceği, tüm ayrıntıları ile hastalara anlatıyorlar. Anlatım sırasında hastanın, o andaki ruhsal durumuna da özen gösteriyorlar.
Konferansa vesile olanları ve görev alan diş doktorlarımızı kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi