
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
SANAT ALTIN BİLEZİKTİR
2013-2014 öğretim yılında, Anakent Belediyesi tarafından, çeşitli branşlarda verilen meslek edindirme kurslarında gerçekleştirilen, ülke ve kentimize, has kültür değerlerimiz, özellikle de el emeği göz nuru, el sanatlarını, izlerken, adeta nostalji yaşadık.
Sanat, özellikle el sanatları, insanla birlikte, gelişerek, çevre şartlarına göre değişimler gösteren, toplumun duygularını, sanatsal beğenilerini ve kültürel özelliklerini yansıtır hale gelerek, "geleneksel" vasfı kazanmıştır. Geleneksel Türk El Sanatları, Anadolu'nun, binlerce yıllık tarihinden gelen, çeşitli uygarlıkların, kültür mirasıyla, değerlerini birleştirerek, zengin bir mozaik oluşturdu.
Kurslarda, üretilen, el sanatları, gelecek nesillere bırakılacak, en önemli mirastır. Çünkü sanat, bir millete, has duygu ve zevklerin tezahürü ve şekillenmesi yanında, güzeli yaratma ve bulma tarzıdır. İnsanoğlu barınır, beslenir, sosyal ve ruhsal ihtiyaçlarını gidermeye çalışır. Bunları yaparken, oyalanmak, ruhunu okşamak, güzeli yakalamak, yeni güzellikler ortaya koymak ister. Bunun sonucunda, sanat eseri, ortaya çıkar. Hülasa sanat bir milletin ortak zevkinin ifade edilişidir. Ülkemizi, diğer milletlerden, ayıran önemli unsurdur.
El sanatları, bir ülkenin ve kentin kültürel kişiliğinin, en canlı ve anlamlı belgeleridir. Anadolu'da, yaşamış pek çok uygarlığın, kültürü, Türkler' in, yerleşmesinden sonra yeni bir sentez içinde, varlıklarını sürdürmüşlerdir. Bu nedenle Türk el sanatlarının, kökleri çok eskilere dayanmakta ve sosyo-kültürel açıdan önem taşımaktadır.
Anakent Belediyesi' nin, ulusal, özellikle de bölgesel, sanat dallarına sahip çıkarak, açtığı kurslarla, yaşatması ve gelecek nesillere yapılan en önemli yatırımdır. Çünkü sanat altın bileziktir. Ayrıca kişinin, elindeki sanat, değeri hiç eksilmeyen bir servettir.
Anakent Belediyesi, 2013-2014 eğitim öğretim yılında, 53 branşta, Milli Eğitim Müdürlüğü, Anadolu Üniversitesi ve ESOGÜ ile işbirliği yapmış ve 206 gönüllü öğretici ile çalışarak, bugünkü, başarılı sonuca ulaşmıştır. 2003 yılından, bu yana Anakent Belediyesinin açmış olduğu, farklı kurs merkezinde, toplam, 53-60 arası branşta, açılan kurslara, 70 000 in, üzerinde, kursiyer, kurslardan faydalandı. Anakent Belediyesi' nin, kursların dışında, düzenlediği, seminer ve etkinliklerden de, pek çok kişi yararlanmıştır.
Anakent Belediyesi, geleneksel ve sanatsal değeri olan, el sanatı ürünlerini araştıran, saptayan, yeni tasarımlar oluşturabilen ve böylece maddi kültürümüz olan el sanatlarını, ileriye götürmeyi hedefleyen, el sanatlarının geleneksel boyutuyla, teknolojiyi bir arada kullanabilen, bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca geleneksel sanatlar, insan, sanat, estetik ve üretim ilişkilerine bağlıdır.
Anakent Belediyesi, kurs açtığı kurslarla, bireylerin, özellikle de kadınların, ilgi ve yeteneklerine uygun kursların açıyor, farklı alanlarda yetiştirilmelerine, önem verilmekte, kursiyerler, geleneksel eserlerden etkilenerek, yeni tasarımlarını, yaratıcılık, estetik, teknoloji kullanımı ve işlevsel üretim ilkeleri ile oluşturmaktadır. Kursiyerler, aldıkları eğitim öğretimle, geleneksel el sanatlarını, gerek uygulama ve gerekse yaratıcılık yönüyle özümseyerek, üretime dönüştürebilecek nitelikte yetiştirilmektedir.
Ayrıca ağırlaşan yaşam koşulları yüzünden, eve bağlı olan kadınlar, meslek edindirme kurslarına giderek, sanat edinerek, hem serbest zamanlarını değerlendiriyorlar, hem de kadınlarımız, el becerilerine yönelik mesleklerde üretken hale gelerek, kendilerine olan güveni artırırken, ağırlaşan yaşam koşullarını, eşiyle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyorlar. Ev ekonomisine de ciddi katkıda bulunuyorlar.
Elbette kurslardaki, mükemmel performans, tesadüfen ortaya çıkmadı. En önemli unsur, Sayın Prof. Dr. BÜYÜKERŞEN, ekibinin ve 206 gönüllü öğreticinin, sağladığı eğitim, yönlendirme, liderlik ve cesaretlendirme sürecinin de bir sonucudur. Bu özenli süreç, el sanatları ile ilgili, ürün ve hizmetlerde kaliteyi sağladı.
Anakent Belediyesi, el sanatları kursları ile ilgili serginin açılışında, Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Vekili. Sayın Didem AYDINMAKİNA, tavrı, davranışı, güler yüzü ve özelikle de kursiyerlerle olan ilişkileri, dikkat çekti. Kendisini, TEGV' in, Atatürk Eğitim Parkı ve Anakent Belediyesi' nin, Bilim Parkında, görevli iken tanımıştım. Bir yöneticide sahip olması gereken, bilgi, deneyim, önsezi, yetki ve sorumluluk trafiğini doğru yönlendirme ve denetleme, başarı ve başarısızlıkları paylaşabilme, ekibini eğitebilme gibi, meziyetleri ile Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı için, bir şanstır.
Hülasa insanoğlu, var olduğu tarihten, günümüze kadar, el sanatlarıyla, iç içe yaşamıştır ve yaşamaktadır. Genel anlamda düşünülürse, insan, ihtiyaçlarının, büyük bir bölümünü, hep el sanatlarından ve onun ürünlerinden yararlanmıştır. Anakent Belediyesi' el sanatları ile ilgili açtığı kurslarla, bu alana ciddi katkıda bulurken, insanımızın serbest zamanlarını değerlendirmiş, kursiyerlerin sanat edinmelerini sağlamış, en önemlisi de ev ekonomisini ve kent turizmine, ciddi katkıda bulunmuştur. Kutluyoruz...