4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ŞEKER SEKTÖRÜ EMİN ELLERDE

Dünya ile rekabet edebileceğimiz, tek tarımsal ürün, şeker pancarıdır. Türkiye'nin, sosyo-ekonomik yapısı açısından, meseleye bakıldığında; Şeker pancarının, sağladığı katma değerin, diğer ürünlere göre, açık ara önde olduğu görülecektir.
Pancardan şeker üretimi, AB 'de de yılda, 17-18 Milyon ton, ABD'de ise yaklaşık 4- 4.5 Milyon tondur. Bu ülkeler, dünyanın, en çok pancar şekeri üreten ve pancar şekeri üretimini destekleyerek, teşvik eden ülkeleridir.
Dünyada, şekerin, yıllık üretim ve tüketimi, 130 milyon tonun üzerindedir Bu üretimin, yüzde 28'i şeker pancarından, yüzde 72'si de şeker kamışından üretilmektedir Türkiye'de ise şeker, tamamen şeker pancarından elde edilmektedir. Yaklaşık 350 bin çiftçi ailesi, yıllara göre 350-500 bin hektar arasında değişen, ekim alanında pancar yetiştirmektedir
Şeker sanayini, sadece ülkemizin, şeker ihtiyacını karşılayan, bir kuruluş olarak görülmemelidir Çünkü şeker pancarı, ülkemizin tarımı içinde, önemli bir rol oynamakta,. Türk tarımının gelişmesine de önemli katkıları vardır. Şeker sanayi ile birlikte, sertifikalı tohum kullanımı, sözleşmeli ekim, kontrollü, tarımsal kredi, haşare ve hastalıklarla mücadele, garantili fiyat sistemi, teknik danışmanlık uygulaması ile örnek bir sektördür.
Eskişehir, Pancar ve şeker üretimi açısından şanslı iller arasındadır. Kazım Taşkent Şeker fabrikası, 1933 yılında Anadolu şeker fabrikaları T.A.Ş tarafından, 3 milyon sermaye ile Alman şirketi tarafından kurulmuştur. Fabrikanın, temeli 1 Şubat 1933'te atılmış, aynı yıl 5 Aralık 1933 yılında işletmeye açılmıştır.
Eskişehir Şeker Makine Fabrikası ise 1969 tarihinde, hayata geçti. İlk yıllarında, şeker fabrikalarının, yedek parça ihtiyacı ve arıza onarımlarını karşılayan fabrika, daha sonraları gerçekleştirdiği tesis ve makine imalatlarıyla, büyük başarılara imza atmıştır. Fabrika yapan fabrika haline gelmiştir. Özellikle de Fabrika Müdürü Sayın Yaşar ÖZÜDOĞRU döneminde, başarılı performans sergiliyor. Makine fabrikası olmasına rağmen, tertip, düzen ve temizlik, diğer sanayi kuruluşlarına, örnek teşkil edecek niteliktedir.
Kazım Taşkent Şeker Fabrikası, 4 il, 12 ilçe, 187 köyde, 135 bin 200 dekar alanda, 800 bin tonun üzerinde, yaklaşık 7 bin çiftçi ile pancar üretimi yapmaktadır. Eskişehir piyasasına, her yıl 300 milyon TL katma değer sağlayan fabrikanın, yıllık kârı 30 milyon civarında olduğu söyleniyor
Türkiye' de, şeker fabrikaları özelleştirilmektedir. Ancak gerek pancar üreticileri, gerekse çalışanlar, Şeker Fabrikalarının, özelleştirilmelerine karşıdır. Nitekim Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkan, Sayın Yetkin yaptığı açıklamada, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı olduklarını belirtti.
Eskişehir olarak, Şeker ve makine fabrikasına sahip çıkmak zorundadır.. Ancak bazen gereksiz söylentiler ve iddialarla, fabrika çalışanlarının, moralleri bozulurken, kamuoyuna da yanlış mesajlar veriliyor. Oysa Kazım Taşkent Şeker Fabrikası ve Makine fabrikamız, Eskişehir'in, velinimeti olup, aynı zamanda insanımız için iş ve aştır.
Elbette Şeker ve Makine fabrikalarımızda, mükemmel performans, tesadüfen ortaya çıkmıyor. En önemli unsur fabrika yöneticilerimiz ve ekiplerinidir. Özellikle de Şeker ve Makine Fabrikaları müdürlerinin, yönlendirme, liderlik ve cesaretlendirme sürecinin de bir sonucudur. Bu özenli süreç, ürün ve hizmette kaliteyi hedefliyor. Aynı zamanda kalite, Şeker ve makine fabrikarı için, bir hayat felsefesidir
Pazartesi günü, Kazım Taşkent Şeker Fabrika Müdürü Sayın Ali ERDOĞMUŞ ve Şeker Makine Fabrikası Müdürü Sayın Yaşar ÖZÜDOĞRU ile sohbet etme fırsatı bulduk. İşlerinin, ehli olup, kurumların, her kademesinde çalışarak bulundukları makamlara geldi.
Her iki yöneticimizde, iyi gözlem yapan, her zaman güven ve ihtiyaç duyulan, kişilerdir. Kaynak yaratırlar, ya da var olan kaynakları, en iyi şekilde değerlendirirler, insanları takım haline getirir, doğru insanları, doğru yerlere yerleştirir ve onların ihtiyaçlarını karşılarlar, doğru teknolojileri alır ve kullanılması konusunda eğitimler düzenlerler.
Şeker ve makine fabrikalarının sektörde, söz sahibi olması ve daha güçlü olabilmesi için, büyük çaba ve gayret gösteriyorlar. Ayrıca şeker sektöründeki, ulusal ve küresel alandaki, sektördeki makro ve mikro gelişmeleri, yakından izleniyor ve potansiyel gelecekler için, senaryolar hazırlıyorlar
Her iki yöneticimize, göre, sektörde, verimlilik, düşünce ve güven, etkili bir biçimde koordine edildiği takdirde, şeker sektöründe, başarılı olmak için de hiçbir neden yoktur. Yeter ki Eskişehir halkı, Şeker ve Makine Fabrikasına sahip çıkılsın...
Şeker ve makine fabrikalarında, verimlilik, kârlılık, yenilik ve kalite gibi, performans boyutlarını, birlikte değerlendirmektedir. Özellikle de verimliği, hem nicel, hem de nitel boyutları olan, bir kavramlar olarak, bir yaşam felsefesi yapmaları, rekabet gücü ve istikrarlı, bir kârlılığı da berberinde getirecektir.
Sayın ERDOĞMUŞ ve Sayın ÖZÜDOĞRU' yu, kutluyoruz...

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi