
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
SERGİ İLE NOSTALJİ YAŞADIK
Milli Zafer İlköğretim Okulu, Görsel Sanatlar ve Teknoloji ve Tasarım dersleri ile ilgili yılsonu sergisini gezdik. Öğrencilerin, yıl boyunca yaptığı çalışmalarını kapsayan ve okul bünyesinde açılan sergiyi gezerken, Nostalji yaşadık Adalet İlkokulu' nda, görevli olduğum yıllarda, Japonya' dan , "KUKİZAKİ DAİNİ SHOGAKKO "ve " TAKEZONE HİGASHİ ELEMANTARY SCHOOL" adlı iki kardeş okullardaki ve Japon eğitim sisteminde önem verilen resim çalışmalarını hatırladık.
Japon Eğitim sisteminde, "RESİM" ve "YAZI" önemli bir yer tutar. Japonya' da "Resim ve Yazı" insanların, eğitim düzeyini gösteren önemli bir göstergedir. ÖĞRETMENLER, ÖĞRENCİLERİ TANIMAYI VE DEĞERLENDİRMEYİ YAZI VE RESİMLERİNE BAKARAK YAPARLAR. KİŞİNİN YAZISININ VE FIRÇA DARBELERİNİN KİŞİLİĞİNİ AYNA GİBİ YANSITTIĞINA İNANIRLAR. Hatta Japon ekonomi ve teknolojisi, bugün geldiği noktayı, RESİM DERSİ" ne borçludur.
Diğer gelişmiş tüm ülkelerde de, "RESİM " ve "YAZI" dersine büyük önem verilir. Çünkü resim dersi, bir ifade ve beceri dersidir. Çocuklarımız gözlem, izlenim, duygu, düşünce ve heyecanlarını,"RESİM" ve "FIÇA DARBELERİ" hatta "RENKLERLE" ile ifade ederler. Kendi kendilerini tanırlar. Gizli güç ve yeteneklerini keşfederler.
Resim dersi, bir takım temel becerileri kazandırmakla beraber, çocuklarda, düşünce ve duyguyu da geliştirir. Düş kurmalarına da yardımcı olur. Düşler ise güzellikleri yaratmanın ilk adımıdır.
Nitekim Dalai Lama,"GÜZEL BİR BAHÇE DÜŞLENMEDEN, BAHÇE SAHİBİ OLUNAMAZ" demiştir.
RESİM ve RENK, beynimizde uyanan bir duyumdur. Bireylere, dinamiklilik ve canlılık kazandırarak, enerji aşılayarak, yaşama sevinci verir. Bu nedenle de asırlardır, insanın, yaşam içinde ve yaşantısında vazgeçilmez bir unsur olmuştur. Öğrencilerde, psikolojik gereksinimlerinin karşılanması yoluyla resim eğitimi; eğitsel yönü güçlü, gelecekçi, çağdaş ve yetkin bir kişilik geliştirme ve kültürlenme aracı oluşturmaktadır. Resim eğitimi öğrencilerin, öncelikle psikolojik gereksinmelerinin de bir sonucudur. Resim yapan birey, ruhen sağlıklı olur.
RESİM DERSİ, çocuk ve gençlerimiz için, bir ifade dersidir. Hatta günlük yaşantılarının da vazgeçilmeyen, sadeliği ve sükûnun da bir ifadesidir. Hülasa resim yapmak çağdaş insanın, özellikle de çocuklarımızın, "SEVİNCİ, DRAMI, HAYALİ, DİLİ VE SEVGİSİ," dir. İnsanımızı, özellikle de çocuk ve gençlerimizi, bu duygulardan mahrum bırakmak, kendi dünyasına hapsetmek, duygu ve düşüncesine de pranga vurmaktır.
Okullarda, iş çalışmaları da, en az yazı ve resim kadar önemlidir. İş derslerinin bilgi ve beceri kazandırması veya başka derslerin ifadesine yaraması bakımından önemi büyük olmakla beraber, öğrencilerin kişilik oluşumunda, iş ahlakı kazanmasında, güzellik duygularının gelişmesinde ve ortaklaşa çalışmaya alışmasında da önemli rolü vardır.
Sergide gördüğümüz resim ve iş, özellikle de proje çalışmaları, Görsel Sanatlar ve Teknoloji ve Tasarım derslerinin, ne kadar önemli olduğunu da gösterdi. Öğrenciler, ortaya koyduklarını eserlerini anlatırken büyük haz aldılar. Ruhsal açıdan da rahattılar. Duygularını bizimle paylaşırken büyük zevk aldılar.
Şu bir gerçek ki resim ve iş çalışmaları, çocuklarımızın zihinsel gelişimine de katkıda bulunurlar. Çünkü yapılan işlerin, farklı özellikleri vardır. Çocuklar, bu farklı özellikleri keşfetmeyi çok severler. Bu düşünce, çocuklarda analiz etme, araştırma, sınıflandırma, ilişki kurma, problem çözme becerilerini geliştirir. Konuşma becerileri ve kelime dağarcıkları artar. Bu gelişmeleri, sergide, çalışmalarını anlatan öğrencilerde, net bir şekilde gördük.
Ayrıca sergiler, çocuklarımızın, duygusal ve sosyal gelişimine de katkıda bulunur. Halkla ilişki içinde olan çocukların, kendilerine güveni artar. İşe yaradığını görerek, kendini değerli hissetmeye başlar. Çevresine karşı, daha anlayışlı, saygılı ve hoşgörülü olmasına, ılımlı davranmasına neden olur. Akranlarının ve çevresindeki insanların gereksinimlerine karşı duyarlılığı artar.
Sergi nasıl açıldı veya ilgiller serginin açılışına geldi mi veya okul dışında açılması istendi mi bilinmez ama bu tür sergilerin, halka açık olarak, daha geniş ve merkezi mekânlarda sergilenmesi, hem okulların tanıtılmasına katkıda bulunurken, çocukları onura edecek, halkın eğitim kurum/kuruluşlarına, güvenini de artıracaktır.
Milli Zafer İlköğretim Okulu, Görsel Sanatlar ve Teknoloji ve Tasarım derslerinde yapılan resim, iş ve proje çalışmaları, örnek teşkil edecek niteliktedir.
Öğretmen ve öğrencilerini kutluyoruz...