7-Ahmet URFALI (DOLUNAY)

7-Ahmet URFALI (DOLUNAY)

ŞERİFE GÜNDOĞDU'NUN ''VUSLAT''I

Vuslat; ulaşma, erişme, kavuşma, buluşma, beraber olma anlamlarına gelmektedir. Vuslatın zıt manası ise hicran, firkat, ayrılık demektir. Vuslat, sevgiliye kavuşma anlamıyla Allah'a ulaşarak onunla birlikte olma hâli anlamını da taşımaktadır. Bu duygu ve düşünceden hareketle Şerife Gündoğdu'nun şiir kitabına Vuslat adını vermesini bilinçli bir seçim olarak görmek zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Zira kitaba adını veren Vuslat şiirinde de bu duygu ve düşünce lirik bir söyleyişle ifade edilmiştir:
''Her derdime dermansın, sensin benim ilacım,
Cemalin görmek için ben affına muhtacım,
Ne zaman hasret biter, o zaman diner acım,
Vuslata ermek için ayrılmam hiç yolundan,
Hiç şüphesiz her kulun sen tutarsın elinden.''
Bunun yanı sıra kitabın pek çok dizesinde Allah lafzı; yâr, yüce yâr gibi yeni buluşlarla terennüm edilerek ''Vuslat''ın sevgiliye kavuşma ifadesi güçlendirilmiştir.
Vuslat kitabındaki münacaat ve naat şiirlerinin çokluğu ilk bakışta okuyucuya içerik hakkında bilgi verecek mahiyetindedir. Şerife Hanım'ın şiiri dini-ahlaki konularda belli bir ağırlığa sahiptir. Bunun yanında vatan-millet aşkı, aile bağları, evlat-çocuk sevgisi Şerife Hanım'ın şiirlerinde sık görülen konulardır.
Şair, konuların içinde mesajını vermeye çalışır. Her eserin bir yazılış amacı, iletmek istediği bir mesaj vardır. Şiirde iletilmek istenen mesaj "tema" dır. Şiirde işlenen duygu, hayâl ve tasarılar temayı oluşturur. Şerife Hanım'ın şiirlerine verilmek istenen mesajlar, gayet insani olup Türk Medeniyeti'nin ulaşmak istediği insan modeli olan '' Kamil İnsan'' anlayışına uygundur. Güzelliğin zirvesi sayılabilecek bu duyguları her dizede her sözde görmek mümkündür.
Şerife Hanım, şiirlerinde ; dini-tasavvufi, divan ve halk edebiyatı kaynaklarından geniş ölçüde yararlanmıştır. Bu yargı, hem konu hem de şekil özelliklerinde görülmektedir. Münacaat, naat, ilahi, gazel ve koşma türleri bentler, dörtlükler, beyitler hâlinde verilmiştir.
''Parçalarım gurbet ele saçıldı.
Her birimiz bir diyara açıldı.
Koyun, kuzu birbirinden seçildi.
Ellerim perişan, dilim perişan.'' Söyleyişinde olduğu gibi Şerife Hanımın şiiri su misali akıp gitmektedir. Onun şiirinde zorlama ifadelere yer almaz. Aşk, sevgi, doğruluk, fedakârlık gibi kavramlar geniş ölçüde vurgulanmaktadır.
Şerife hanımın ''Vuslat''ndaki ilk şiirden son şiire kadar naif duyguların, içten söyleyişlerin samimi sesleri duyulmaktadır.
Şerife hanımın ''Vuslat''ında; zengin hayâl dünyasına, ritimli ve hikemi sözlere her an rastlanmaktadır.
Şair sunuş yazısında şiirden ne anladığını yazar: ''Şiir, insanın gönlündeki duyguların bir yanardağ misali pat lamasıdır. Beyit beyit dizilmesidir. Gönül incilerinin .Bazen yürekleri yakıp kavuran bazen de bir gül goncası gibi gönüllerde beliren bir saba esintisidir. İnsanın gönlünde taşıdığı bir çiçek bahçesi gibidir. Mevsimi bahar, bahçesi gülistan... Petekten damla damla sızan bala benzer, tat verir ruha. Şiir kalbî bir zikir, belki de yüksek bir tefekkürdür.'' Bu anlatışa uygun olarak Şair, iç dünyasında oluşan duyguları şiir aynasından okuyucularına yansıtır.
Her şairin kendine göre bir şiir tanımı vardır. Bu tanımlar, şairlerin şiirleri hakkında yapılmış bir özetlemedir. Yahya Kemal Beyatlı şiiri "Bildiğimiz musikiden farklı bir musiki" olarak tanımlarken, Cahit Sıtkı Tarancı'ya göre şiir "Kelimelerle güzel şekiller kurma sanatıdır." Ahmet Haşim ise şiiri "Söz ile musiki arasında olan fakat sözden ziyade musikiye yakın olan bir lisan" olarak tanımlar. Necip Fazıl Kısakürek ise şiir için "Mutlak hakikati arama işidir" demektedir. Şerife hanımın da şiir hakkındaki görüşleriyle, yazdıkları arasında bir gönül köprüsü kurulmuştur. Ona göre şiirin; mevsimi bahar, bahçesi gülistandır.
Şerife Gündoğdu'nun ''Vuslat''ındaki şiirler bereketli yağmur bulutları olup hicranlı gönüllerde nice bahar güzellikleri yeşertmektedir.
Rahmet pınarını sarıp sırtına,
Bir dünya turuna çıkar bulutlar,
Bazen yağmur olur bazen fırtına,
İlahi emirle akar bulutlar.

Yüklenir yükünü yola dizilir,
Semalarda yorgun yorgun süzülür,
Manevi âlemde sırlar çözülür,
Âlemin kirini yıkar bulutlar.
Şerife hanımı bu güzel eserinden dolayı kutlarım. Değerli şairimizin gönlünde yaşattığı ''Vuslat'' a kavuşmasını dilerim.



Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7-Ahmet URFALI (DOLUNAY) Arşivi