
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
SGK GELECEĞİN TEMİNATIDIR
Çarşamba günü, Eskişehir Sosyal Güvenlik (SGK) İl Müdürü Cahit Gürsel AKPOLAT' ı, ziyaret ettik. Sade ve moral verici konuşması ve konulara, yatkınlığı ve yakınlığı ile dikkat çekti. İş disiplini ve kurum/kuruluşlarla İşbirliğini, ön planda tutuyor. yaratıcı, sabırlı, dikkatli ve dinamik, İnsanı rahatlatan, yapısıyla da örnek bir yöneticidir.
Sayın AKPOLAT, Eskişehir ve SGK için bir şanstır. Çünkü SGK Eskişehir il yönetiminde, kurum/kuruluşlarla ve vatandaşla olan ilişkilerde, ORTAK PAYDA" ve "EKİP RUHU" , gibi kavramlar, ön planda tutuyor. Yetki ve sorumluluk trafiğini, doğru yönlendirme, başarı ve başarısızlıkları paylaşabilme gibi meziyetlere de sahiptir.
Sayın AKPOAT' ın, göreve başlaması ile birlikte, kurum yeniden reorganize edildi. Yunus Emre Sosyal Güvenlik Merkezi, Tepebaşı Sosyal Güvenlik Merkezi ve Sivrihisar Sosyal Güvenlik Merkezi hizmette sokuldu. Kurumda, hizmet kalitesini, hizmet alan vatandaşların memnuniyeti belirledi.
Eskişehir SGK İl Müdürlüğü, zamanında hizmeti ve vatandaşların memnuniyetini, verdiği hizmetleri geliştirerek ve çeşitlendirerek, sürekliliğini sağlamayı ilke edinmiş, çalışanlara değer vermeyi, onların gelişiminde önemli yeri olan eğitimlerine ve sürekli gelişmelerine destek vermeyi, ekip çalışmasını, sağlıklı iletişim ve kaliteyi sürekli geliştirmek ve verimliliği arttırmayı, hedef olarak seçmiştir..
Sayın AKPOLAT, SGK' nın sağlık giderlerinin, 45 milyar TL olduğunu söyleyerek, bunun daha aşağılara çekilmesi için, her kesime görev düştüğünü söyledi. Özelikle de kurumun, sağlık giderlerinin azaltılması için, ülkemizde koruyucu hekimliğin, hem sağlık kurum/kuruluşları, hem de insanımız tarafından ön planda tutulması gerektiğini vurguladı.
Sayın AKPOLAT, tahlil ve ilaç yazımının da gerektiği kadar yapılmasının, zorunlu olduğunu, bu alanda, hem insanımıza, hem de doktorlarımıza ciddi görevler düştüğünü belirttikten sonra, SGK tarafından, bu alanlarda radikal tedbirlerin alındığını, harcamaların da titizlikle incelendiğini söyledi.
Diğer yandan, ülke genelinde, SGK, primlerinin, ödenmesinde ciddi sorunlar yaşanıyor, ülkemizde, çalışanların sigortasız çalışmaya zorlandıkları, İşverenler fabrika sahipleri tasarruf adına, daha fazla gelir elde etmek adına, insanların hayatlarını görmezden geldikleri, çalışanların sigortalı oldukları halde, sigortada görünen maaşlarının aldıkları, maaşlardan daha düşük gösterildikleri de bir gerçektir.
Ayrıca ülkemizde, sosyal güvenlikle ilgili harcamalar, oldukça sınırlıdır. Çünkü çok partili dönemde, ekonomik istikrar programlarının faturasının, sosyal güvenlik sistemlerine yüklenmesiyle, kurum çok zor durumda bırakıldı. Yüksek enflasyon dönemlerinde, aylıkların yeniden ayarlanmaması, ya da satın alma gücünü koruyacak bir endekslemeye gidilmemesi, bu durumu daha da kötüleştirdi. Bu sorun, özellikle pasif sigortalıları ve işsizleri etkiledi.
Yıllardır ülkemizde, sosyal güvenlik sistemi ciddi bir finansal kriz yaşamaktadır.
SGK faaliyetlerini sürdürmek için, yeterli gelir kaynaklarına sahip değildir. Sektörle sınırlıdır. Prim tahsilat oranları düşük, prime esas ücretlerin seviyesi yetersizdir. Geçmiş yıllarda yüksek enflasyon, bu kurumların fonlarını eritmiş, fonlar reel getiri sağlayacak alanlarda değerlendirilmemiş, Fonların, yatırılabileceği mali piyasalar yeterince gelişmemiştir. Sosyal güvenlik fonları kamu açıklarının kapatılmasında kullanılmıştır.
Hükümetlerin izlediği populist politikalar sonucunda, koruma kapsamı sosyal güvenlik kurumlarının olanaklarını zorlayarak genişletilmiştir. Siyasi iktidarlar, mevcut sosyal sigorta kurumlarının, kaynaklarını kullanarak sosyal güvenlik sisteminin kapsamını genişletme yolunu tercih etmiş ve sisteme politik müdahalelerde bulunmuştur. Hak kazanma şartlarının kolaylaştırılması sonucu, gelir-gider dengesini bozmuştur.
SGK' da, aylık bağlama oranları ILO standardının üstüne yükselmiş, bağımlıların sayısında, artış olmuştur. Bir yandan da prim ödeyenlerin sayısında istenilen oranda artış gerçekleşmezken, öte yanda aylık alma şartlarının kolaylaştırılması, ülkemizde genç nüfus yapısına rağmen, sosyal sigorta kurumlarının aktif/pasif yapısını bozmuş, bu durum sosyal güvenlik krizinin önemli nedenlerinden biri olmuştur.
Bütün bu gerçeklere rağmen, SGK' da, Sayın AKPOLAT gibi yöneticilerimiz sayesinde, SGK ile ilgili hizmetler başarıyla yürütülüyor. Ancak SGK' nın sosyal sigortacılık ilkelerine dayalı, etkin, adil, kolay erişilebilir, aktüeryal ve malî açıdan sürdürülebilir, çağdaş standartlarda, sosyal güvenlik sistemini yürütebilmesi için SGK kadar, halkımıza da önemli görevler düşmektedir. Çünkü SGK insanımızın, huzur ve refahının teminatıdır.