4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SİVİRİHİSAR VE KÜLTÜR PROJESİ

Çarşamba günü, Sivrihisar Kaymakamı Sayın Abdullah ŞAHİN' i, ziyaret ettik. Göreve yeni başlamasına rağmen, ilçe hakkında oldukça donanımlı bulduk. Ayrıca değişen koşullara uyan ve insanlarla iyi ilişki kurabilen, imkânların elverdiği sürece de, her etkinlik ve faaliyetin içinde olmak isteyen, proje bazında çalışan, bir yönetici olarak gördük.
Sayın ŞAHİN' in, ilçede, kültür ve turizmle ilgili çalışmaları başlatması, Belediye Başkanı Sayın Yurttaş'ın, ilçede 8 evin restorasyon çalışmasının, devlet tarafından yapılacağını söylemesi. İlçede, yıllardır gündeme getirdiğimiz "Ürün", "Kültür" ve "Ağaçlandırma" projeleri, içinde umut verdi.
Aslında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Başesgioğlu' nun da katıldığı ve Odunpazarı Belediyesi tarafından, Sivrihisar'da yoğurt pazarında, Restorasyonu yaptırılacak evler için, tören düzenlenmişti. Törene Odunpazarı Belediyesi' nin, davetlisi olarak katılmıştık. Sivrihisar' da, Odunpazarı Belediyesi tarafından yaptırılması vaat edilen, Restorasyon çalışmaları, Türk kültürü ve Sivrihisar için, çok şey ifade edecek ve ilçede uygulanmak istenen, Kültür projesine de ivme kazandıracaktı.
Ne var ki Odunpazarı Belediyesi, vaat ettiği evlerde iyileştirme çalışmalarına başlamadı ama Sayın Çalışıcı' nın, gayetleri sonucu, Özel İdare tarafından Restorasyonu yapılan ve yakın tarihimize ve Türkiye Cumhuriyeti' nin, ilk Bakanlar kuruluna ve Atatürk'e
tanıklık eden, Zaimağa Konağı'nın da, restorasyon çalışmaları bitirildi. Önümüzdeki yıllarda, kültür evi ve müze olarak kullanılacaktır.
İlçedeki hamamlar, camiler, kümbetler, sarnıçla şadırvanla mozaikler, minyatürler, hatlar, tezhipler, ağaç oyma, kalem işleri, işleme ve oyalar... gibi pek çok tarihi ve kültür mirası, turizm açısından büyük zenginliktir.
Hiç Şüphesiz ki Sivrihisar' da, yapılacak iyileştirme çalışmaları ile tarih yeniden canlanacaktır. Yalçın kayaların eteğinde kurulan ilçenin, taşlı sokaklarında dolaşmak, mevcut çeşmelerden su içmek, tarihi camilerinin, mistik ortamlarında ibadet etmek, ahşap evlerinde, yaşamak veya konaklamak insana büyük keyif verir.
Sivrihisar'da, evler, hala aynı tazelik ve dinginlikle, içinde eşsiz tarihi eserlerin tamamını barındırır. Sivrihisar evlerinin içi, insana büyük haz verir. Tavan ve dolaplar ahşap süslemedir. Ocak başı kandillik, raf ve sergenler, özel tarzda ahşaplarla süslenmiştir. Merdiven tırabzanları da ahşaptır. Ahşap süslemeli, cumbalı evlerde, kalem işçiliği ve oyma sanatının, en güzel örnekleri vardır. Merdivenlerden çıkınca, odaların açıldığı üst hanaya girilir. Burası boydan boya uzanır. Hanaya açılan odalarda mutlaka gusülhane bulunur. Hanayın bir başında abdestlik, öbür başında balkon yer alır. Balkonların bazıları bahçeye, bazıları da cadde ve sokağa bakar. Bunların cumbalı ve kafesli olanları da var. Çatı, ilçedeki evlerin büyük çoğunluğunda, ahşap olup, üstü kiremitle örtülüdür.
Öte yandan Sivrihisar' da, nostalji yaşatan keçeciler arastadaki, keçe yapılışı, duvarlara asılı kepenekler, Demirci, ustalarının çekiç sesleri, sırımdan yapılmış Halaçların yün atışı, susam ve haşhaştan, yağ çıkaran, yağhanelerin güzel kokuları, bakıra şekil veren bakırcı ve tenekeci ustalarını, berberleri, saraçları, nalbantları, semercileri, terzileri, sarafları ve manifaturacıları, hatırlamamak mümkün mü?
Sivrihisar'da, turizme yönelik projenin iskeleti de bellidir. Bu , "KÜLTÜR" , " ÜRÜN" ve "AĞAÇLANDIRMA" çalışmalarıdır. Kültürü gün ışığına çıkmış, ürünleri pazarlanan ve yemyeşil bir Sivrihisar, turizm açısında, önemli bir merkez haline gelirken, ilçe ekonomisinin de motoru olabilir. Bu unsurlar için, altyapı da hazırdır. Ankara'ya yakınlığı, ulaşabilirlik ve erişebilirlik imkânları ise büyük şanstır.
Kültür Projesi ile Sivrihisar'ın, yemek kültürü de hayata geçirilecektir. Yenilenen evlerde, Bazlama veya Mayalı ile sıcak bamya çorbası, yufka ile kelem ve yaprak dolması, baklava, su böreği, arabaşı, altın sarısı un helvası, etli pilav, yarma aşı, dene aşı, keşkek aşı, düğ köftesi, göce aşı, göce dolması gibi, daha pek çok yemek, ilçeyi ziyaret eden misafirlere sunulacaktır. Ayrıca Sivrihisar' da, yetişen, Kepen lahana ve pırasası, Koçaş patlıcanı, Dümrek nohudu, Okçu fasulyesi, İstiklâlbağı mercimeği ve mülk soğanı ve diğer ürünler, kendilerine has özellikleri ve damak zevkleri ile kültür projesine ciddi katkıda bulunacaktır.
Sivrihisar' da, evlerin, restorasyon çalışması bitirilir, Kültür Projesi hayata geçerse, Yunusemre, Nasreddin Hoca, Mehmet Kaptan, Hızır bey, Selman-ı Farisi, gibi ilçenin bağrından yetişmiş insanların, torunları, Sivrihisarlı olmanın hazzını yaşarken, İlçenin kültür değerleri ve yetiştirilen ürünler de ekonomisinin motoru olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi