
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
SİVRİHİSAR ÇALIŞTAYI
SİVRİHİSAR, Frig ve Eti uygarlıkların yanı sıra, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı gibi, uygarlıklara da ev sahipliği yapmıştır. Bünyesinden, Yunus Emre, Nasreddin Hoca, Sinan Paşa, Mehmet Kaptan, Hızır bey, mülazım Hamdi Efendi, Selman-ı Farisi, Aziz Mahmut Hüdai gibi insanlar yetiştirmiş, zengin tarihi dokusu ve kültür değerleri, İstiklal Savaşı'nda üstlendiği görev, ulaşabilirlik ve erişebilirlik imkânları ile de her dönem, dikkat çekti.
Ne var ki bu gelişmelere rağmen, ilçe her alanda arzu edilen kalkınmayı gerçekleştiremedi. Sürekli göç verdi. İlçede, gerçekleştirilmek istenen ve yönlendirilen projelere, yeteri kadar sahip çıkılmadı. İlçenin ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda kalkınması için, gündemine gelen, ancak bir türlü de gerçekleştirilemeyen, KÜLTÜR" "ÜRÜN" ve "AĞAÇLANDIRMA" projeleri yanında, Organize Sanayi Bölgesi", de gerçekleştirilemedi.
SİVRİHİSAR' ın, kalkınmasında, "TARIM" önemli bir unsurdur. Özellikle de Kepen lahana ve pırasası, Koçaş patlıcanı, Dümrek nohudu, Okçu fasulyesi, İstiklâlbağı mercimeği, Geçek üzümü ve mülk soğanı ve diğer ürünlerin, kendilerine has özellikleri ve damak zevkleri ile aranan ürünlerdir. Bu ürünlerin yetiştirilmesi, pazarlanmasına yönelik proje/Projeler, üretilerek hayata geçirilmeli, ilçede organik tarım, teşvik edilmelidir.
SİVRİHİSAR' da, nostalji yaşatan çarşısında, keçeciler arastadaki, keçe yapılışı, duvarlara asılı kepenekler, Demirci, ustalarının çekiç sesleri, sırımdan yapılmış, halaçların yün atışı, susam ve haşhaştan, yağ çıkaran, yağhanelerin güzel kokuları, bakıra şekil veren bakırcı ve tenekeci ustalarını, berberleri, saraçları, nalbantları, semercileri, terzileri, sahafları ve manifaturacıları, hatırlamamak mümkün mü?
İlçenin yemek kültürü, her beldeye nasip olmayacak kadar zengindir. Bazlama veya mayalı ile sıcak bamya çorbası içmek, yufka ile kelem ve yaprak dolması yemek, baklava, su böreği, arabaşı, altın sarısı un helvası, etli pilav, yarma aşı, dene aşı, keşkek aşı, düğ köftesi, göce aşı, göce dolması gibi, daha pek çok yemeğin, damak zevki yıllardır gündemde.
SİVRİHİSAR' ın, en önemli gelir kaynaklarından biri turizm olabilir. Bu alanda, gerektiğinde fazla potansiyel vardır. Özellikle ilçenin ulaşabilirlik ve erişebilirlik imkânları, Ankara iline yakınlığı, bu alanda en önemli imkânlardır. Yeter ki Sivrihisar, turizm gelirlerinin arttırılması için, yerel yönetim, sivil toplum örgütleri, planlı, projeli ve programlı turizmd, yeni alternatifler arasın, turizm sezonunu, yılın 12 ayına yaymak hedef alınsın.
Yalçın kayaların eteğinde kurulan ilçenin, taşlı sokaklarında dolaşmak, mevcut çeşmelerden su içmek, tarihi camilerinin, mistik ortamlarında ibadet etmek, ahşap evlerinde, yaşamak veya konaklamak, insana büyük keyif verir.
Hülasa, Sivrihisar'ın, tarihi ve kültürel mirası, övünç kaynağıdır.
Elbette Sivrihisar' da, uygulanacak olan proje/projelerin, hayata geçirilebilmesi için, taraflar arasından, "DİYALOG" ve "HOŞGÖRÜ" gibi kavramların, ön planda tutulması şarttır. Bu alanda Sivrihisar Belediye ve Kaymakamlığı yanında, Sivrihisar'a, yönelik kurulan sivil toplum örgütlerine ciddi görevler düşmektedir.
Sivrihisar' da, Sivrihisar Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı, Sivrihisar Sivil toplum örgütleri, Sivrihisar gönüllülerinin, katılımı ile 14 Aralık Pazar günü, "SİVRİHİSAR ÇALIŞTAYI" düzenlediler.
Elbette ÇALIŞTAY' da, ilçenin, dünü, bugünü ve geleceği açısından, çok şey söylenecek, İlçenin sorunları, masaya yatırılacak. İlçenin, "KÜLÜTÜR" , "EĞİTİM" ," "EKONOMİ" , "SAĞLIK" ve "TARIM" alanındaki sorunları üzerinde durulacak ve çözümlerde üretilecektir.
ÇALIŞTAY sonrası, ilçede gerçekleştirilecek, proje/projelerde ve yapılacak icraat, faaliyet ve etkinliklerde, başarı bekliyorsa, Sivrihisar Belediyesi, kaymakamlığı ve ilçe önderleri, sivil toplum örgütleri birlikte hareket etmelidir.
Ayrıca ÇALIŞTAY' da, tespitler ilçenin sorunlarının çözümüne katkıda bulunacaktır. Ancak ilçe ile ilgili proje/projelerin üretiminde, özellikle de sorunların çözümünde, "ORTAK AKIL" " TAKIM RUHU" "TOPLUM KATILIMI" ve "ORTAK PAYDA" gibi kavramlar, ön planda tutulmalı, her kesimde elini taşın altına koymalıdır. Çünkü başka bir "SİVRİHİSAR" yok.