4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SİVRİHİSAR' IN KURTULUŞU

SİVRİHİSAR' ın kurtuluşu, Ramazan Bayramı' na rastlaması dolayısıyla, bu yıla mahsusu olmak üzere, bugün kutlanacaktır. SİVRİHİSAR, 12 Ağustos 1921 tarihinde Kurban Bayramı' nın birinci günü Yunan Ordusu tarafında işgal edildi. Ne tesadüf ki bu yılki kuruluş günü de Ramazan Bayram-ı' nın birinci gününe rastladı. İşgalde, İlçe ve köylerinde ciddi mal ve can kaybı oldu. Bu işgali bir türlü içine sindiremeyen Sivrihisar halkı ve Türk Ordusu, işgali 20 Eylül 1921 tarihinde bitirdi.
SİVRİHİSAR, Kurtuluş Savaşı' nda önemli görevler üstlendi ve olaylara da tanıklık etti. Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Anadolu'da ilk kez, Sivrihisar ZAİMAĞA KONAĞI' ın da Atatürk'ün katılımıyla toplandı. Önemli kararlar alındı.
Sivrihisar Halkı, da tüm mal varlığını bir araya getirerek, Türk Ordusu`na, yeni bir uçak alınması için 4 bin lira bağışladı. Bağış ile alınan çift kanatlı Fransız yapımı Bregeue 14-B2 uçağına ise, "Sivrihisar Tayyaresi" adı verildi.
Öte yandan Kurtuluş Savaşında, ilk mücadeleyi yapan ve kıvılcımı yakan da bir Sivrihisarlı olan Mülazım Ahmet Hamdi Bey'dir. Kurtuluş Savaşı öncesi, çoğu Rum olmak üzere, elli kadar çete, Samsun sancağı içinde, huzur ve asayişi kökünden sarsmış, 9 Mart 1919' da, İngilizler de, Samsuna 200 kişilik askeri birlik çıkarmışlardı. İngilizler, bir müfrezesini de Merzifon'a gönderdiler. Bu gelişmelere ilk tepki, 17-18 Mart 1919 gecesi, Samsun'daki, Türk Birliği' nden geldi. Bu birlikte görevli, Sivrihisarlı Mülazım (Teğmen) Ahmet Hamdi Bey, askerleri ile dağa çıkarak mücadele başlattı. Kurtuluş Savaşının, ilk kıvılcımını da böylece başlatılmış oldu. Mülazım Ahmet Hamdi Bey' in, bu davranışı, son derece önemli idi. Çünkü Mülazım Hamdi Bey, işgalci İngiliz askerlerine karşı da ilk kıvılcımı çakan kişi olmuştu. Bu olaydan sonra, İngilizler büyük endişeye kapıldılar. Gelişmeleri dikkatle değerlendirdiler. Nitekim Mustafa Kemal Paşa'nın, Samsun' dan, 22 Mayıs 1919 da, hükümete verdiği raporda: " İngiliz kıtasının, Samsun' a çıkması üzerine, memleketin yabancı istilasına uğradığı hissine kapılan ve Rum taşkınlıklarına kızan, 15. fırka (Tümen) makineli Tüfek Subayı Ahmet Hamdi Efendi, Rum çetelerinin, Türk Köylerine ve halkına yapmakta oldukları zulüm ve tecavüzden üzülerek, bir makineli tüfek ve emrindeki askerlerle, 17- 18 Mart gecesi dağa çıkmıştır. " demişti.
Kurtuluş Savaşı'nda, ilk kıvılcımı yakan, Sivrihisarlı, Yedek Subay, Halil İbrahim oğlu 1316- 1900 doğumlu Ahmet Hamdi Bey(AYKER)" in bu kahramanlığı, Genel Kurmay Başkanlarımızdan, Rahmetli Fevzi Çakmak Paşa' nın, anılarında da görmek mümkündür.
Yine Kamuran Gürün, "Savaşan Dünya ve Türkiye" adlı kitabında," Mülazım Ahmet Hamdi Bey, dağa çıkarak, İngilizlere nota verdirmesine, Mustafa Kemal Paşa'nın görevlendirilmesine, KURTULUŞ SAVAŞI' NIN, DOLAYISIYLA DA OLSA, BAŞLANGICINA SEBEP OLMUŞ OLUYORDU." ifadelerini kullanmıştır.
SİVRİHİSAR Anadolu'da, ilk Türk uygarlığı olan Etiler'e kadar dayanan ilçe, tarih kokar. Tipik Anadolu şehirlerinin bütün özelliklerini barındıran Sivrihisar, aynı zamanda ünlü kral Midas'ın da memleketidir. M.Ö 700 yıllarında Frigler'in yerleşme yeri olunca "Spalya"'ya dönüşmüş. Şehrin bir diğer özelliği, o dönemin meşhur Kral Yolu'nun üzerinde bulunması idi. Ana tanrıça Kibele' nin, büyük tapınağı da Sivrihisar sınırları içerisindedir. Geçmişi ise M.Ö 3500'lere dayanıyor.
Eti ve Frig uygarlıkların yanı sıra, Roma, Bizans ve Anadolu Selçuklu gibi önemli uygarlıklara da ev sahipliği yapmış, bünyesinden, Yunus Emre, Nasreddin Hoca, Mehmet Kaptan, Sinan Paşa, Hızır bey, Selman-ı Farisi, Azizi Mahmut Hüdai gibi ilçenin bağrından pek çok insan yetiştirmiştir.
SİVRİHİSAR, bu denli tarihi geçmişe, kişilere, zengin tarihi doku ve kültürel değerlere sahip olmasına rağmen, bugün her alanda, hak ettiği yerde değildir. İlçe her geçen gün kan kaybediyor. Tarihi doku ve kültürel değerleri de yok oluyor. İlçenin kalkınması için, Beypazarı ve Safranbolu ilçeleri gibi, kültür değerler mutlaka turizme kazandırılmalı, bölgede, tarım yeniden reorganizasyon edilerek, özellikle de organik tarım ve bağcılık geliştirilmeli, hayvancılıkta teşvik edilmelidir. Yıllardır bir türlü hayata geçirilemeyen, Organize Sanayi Bölgesi' de bir an önce gerçekleştirilmelidir.
İlçe yıllardır, göç vermektedir. Sosyal, Ekonomik ve Kültürel alanlarda, ciddi sorunları var. İlçeyi, bu sorunlardan kurtarmak için de, "ORTAK PAYDA", "TOPLUM KATILIMI" ve "ORTAK AKIL" kavramları, ön planda tutularak, Sivrihisar' ın, üstünlükleri, fırsatları, negatif ve pozitif özellikleri, masaya yatırılıp, ileriye yönelik hedeflerin tespit edilerek, bir plan ve program dâhilinde çözülmelidir. Bu hususta, Sivrihisar Kaymakamlığı'na, sivil toplum örgütlerine ve tüm Sivrihisarlılara, ciddi görevler düşmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi